foto: Paula Čurkste/LETA
Pēc sarunas ar Petraviču biedrība secina, ka jaunajiem politiķiem nav izpratnes par Stambulas konvenciju
Pēc sarunas ar labklājības ministri Ramonu Petraviču nācies secināt, ka joprojām jāturpina darbs pie Stambulas konvencijas skaidrošanas.
Politika
2019. gada 22. februāris, 18:50

Pēc sarunas ar Petraviču biedrība secina, ka jaunajiem politiķiem nav izpratnes par Stambulas konvenciju

Jauns.lv / LETA

Pēc sarunas ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) biedrība "Centrs Marta", kas strādā sieviešu, jauniešu un bērnu tiesību aizsardzības jomā, redz nepieciešamību jaunajiem politiķiem skaidrot Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas būtību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā sacīja biedrības vadītāja Iluta Lāce, ministre ļoti skaidri saskata nepieciešamību strādāt pie tā, lai novērstu vardarbību pret sievieti un ģimenē. Vienlaikus Lāce atzina, ka pēc sarunas ar jauno ministri nācies secināt, ka joprojām jāturpina darbs pie Stambulas konvencijas skaidrošanas. Jaunajiem 13.Saeimā ievēlētajiem deputātiem un ministriem nav izpratnes par Stambulas konvenciju, uzskata biedrības vadītāja.

Pēc viņas paustā, "Centrs Marta" piekrīt ministrei, ka jautājums par Stambulas konvencijas ratificēšanu šķēlis sabiedrību, tomēr biedrība uzskata, ka partijām būtu jāiesaistās, kā arī jāskaidro iedzīvotājiem Stambulas konvencijas nozīmi.

Lāce sacīja, ka aicinās Saeimā ievēlēto partiju frakcijas uz sarunu par Stambulas konvenciju. Biedrība vēlas, lai arī Latvija nonāk to Eiropas valstu saimē, kas konvenciju jau ratificējušas. Šī konvencija būtiska vardarbības gadījumā nodrošināmo pakalpojumu uzlabošanai, kā arī aizsardzības sistēmas izveidei, uzsvēra biedrības vadītāja.

Pēc viņas teiktā, patlaban praktisks atbalsts personām, kuras cietušas vardarbībā, ir nepietiekošs, turklāt arī biedrības kapacitāte sniegt palīdzību ir ierobežota. Lāce uzsvēra, ka Latvijā nav "krīzes intervences" jeb veida, ka aizsargāt cilvēkus situācijās, kad pastāv augsts risks upura dzīvībai, bet šāda prakse ir nepieciešama.

"Centrs Marta" pagājušā gada sākumā vērsās arī pie iepriekšējā premjera Māra Kučinska (ZZS) un 12.Saeimas frakciju vadītājiem, aicinot iedziļināties Stambulas konvencijas patiesajā būtībā, nevis noteiktu reliģisku konfesiju pārstāvju viedoklī par atsevišķiem konvencijas pantiem.

Biedrība uzskata, ka sekulārā valstī, kāda ir Latvija, nav pieņemami juridisko argumentāciju balstīt uz baznīcas vai reliģiskiem priekšrakstiem, kā arī nav pamatots secinājums par konvencijas it kā neatbilstību Satversmei. Pēc biedrības paustā, šādu secinājumu ir izteikusi persona, kurai nav zināšanu un izpratnes par konstitucionālajām tiesībām. "Centrs Marta" uzskata, ka konvencijas pretinieku paustie viedokļi ir izteikti, sagrozot dokumenta tekstu un tā skaidrojumu.

Pēc biedrības paustā, atteikšanās atbalstīt likumprojektu par konvencijas ratificēšanu norādīs uz skaidru politisku lēmumu un nevēlēšanos aizsargāt vardarbības upurus, saukt pie atbildības varmākas un uzņemties visas pārējās konvencijā paredzētās normas, kas kopsakarā mazina vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē.

"Centrs Marta" norādīja, ka Stambulas konvencija izstrādāta, balstoties uz visu Eiropas Padomes dalībvalstu ekspertu pieredzi un novērojumiem praksē par rīcībām, kas veicina vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē mazināšanu un novēršanu, secinot, ka ir nepieciešama sistēmiska pieeja, kas ir strukturēti un vispusīgi iekļauta konvencijā, dodot dalībvalstīm skaidri saprotamu rīcības plānu, lai tiktu panākti reāli rezultāti vardarbības novēršanā un mazināšanā.

Jau ziņots, ka Petraviča neatbalsta Stambulas konvencijas ratificēšanu. Uz jautājumu, vai ministre varētu mainīt savas domas, Petraviča norādīja, ka viedokli nemainīs, jo tāda ir arī viņas vēlētāju griba.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, Stambulas konvencijas ratificēšana radījusi publisku viedokļu apmaiņu, kurā no politisko spēku un baznīcu pārstāvjiem, kā arī ekspertiem izskan pretēji viedokļi par šīs konvencijas mērķiem, saturu un nepieciešamību.

Iepriekšējais labklājības ministrs Jānis Reirs (JV), kurš tagad ir finanšu ministrs, publiski iestājies par Stambulas konvencijas ratificēšanu. Reirs paudis, ka, neratificējot konvenciju, Latvija aizvaino katru ģimenes locekli, kurš cietis no vardarbības.