foto: LETA
Grigule par gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām: "Ja ievēlētu politiķi Kaimiņu, būtu labi"
Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule.
Politika
2019. gada 1. februāris, 10:37

Grigule par gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām: "Ja ievēlētu politiķi Kaimiņu, būtu labi"

Jauns.lv / LETA

Pēc gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām varētu nomainīties lielākā daļa no astoņiem Latviju pārstāvošajiem deputātiem, prognozēja EP deputāte Iveta Grigule-Pēterse.

Politiķe norādīja, ka viņai ir grūti prognozēt, kāds varētu būt Latvijas deputātu mandātu sadalījums nākamajā EP, tomēr sacīja, ka politiķis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) tikšot ievēlēts viennozīmīgi. "Par pārējiem grūti spriest. Lielākā daļa varētu nomainīties," teica eiroparlamentāriete.

Taujāta, kurā no Eiropas Savienības (ES) līmeņa partijām katra no Latvijas partijām varētu iekļauties, Grigule-Pēterse minēja, ka iekļaušanās Eiropas līmeņa partijās un politiskajās grupās EP neesot nekādā veidā saistīta ar ideoloģiju. Viņasprāt, varbūt Zaļās partijas grupa EP ir "nedaudz ideoloģiski tīrāka un vienotāka" savos ideoloģiskajos mērķos, savukārt eiroskeptiķiem ir vienoti mērķi, bet Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas veidošanā ideoloģija nav dominējošais princips, skaidroja politiķe.

foto: LETA
Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule.

"Ja paskatāmies uz ETP sastāvu, tad tajā strādā tagad jau partiju apvienības “Jaunā Vienotība” (JV) kolēģi jeb EK viceprezidenta Valda Dombrovska kolēģi. Mēs zinām, kāds ir Dombrovska un JV politiskais uzstādījums. Tajā pašā grupā strādā Ungārijas premjera Viktora Orbāna partijas deputāti ar pilnīgi atšķirīgiem politiskajiem uzstādījumiem un pilnīgi atšķirīgu ideoloģiju. Tajā pašā grupā strādā Musolīni mazmeita, kura ir vairāk uz labējo pusi domājoša," teica deputāte.

Pēc viņas domām, ideoloģija nav noteicošais grupas veidošanā, bet noteicošais ir - jo vairāk grupas kodols, kas no gada uz gadu tiek pārvēlēts, sapulcina grupā deputātus, jo lielāks finansējums no EP šai grupai tiek piešķirts administratīvās darbības nodrošināšanai, proti, aparātam, kas ar šo grupu strādā, lai deputātus popularizētu. "Jo vairāk deputāti, jo lielāks finansējums, un tas arī ir galvenais virzošais spēks EP, veidojot politiskās grupas," piebilda Grigule-Pēterse.

"Juris Pūce ar "Attīstībai/Par" (AP) ir pievienojušies Eiropas liberāļu partijai, bet vai viņus ievēlēs EP, to redzēsim. Ja viņi tiks ievēlēti, tad viņi noteikti būs šajā grupā. Zīle un JV noteikti paliks turpat. Ja EP deputāts Andrejs Mamikins startēs un viņu ievēlēs, viņš paliks turpat. Tādu pavisam jaunu spēku nav. Ja ievēlētu politiķi Artusu Kaimiņu (KPV LV), būtu labi. Es varētu viņam ieteikt startēt vēlēšanās, jo tad būs interesanti," aicinājumu izteica politiķe.

foto: LETA
Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins.

Viņasprāt, līdzšinējā EP sasaukuma laikā no Latvijas interešu aizstāvības skatu punkta solis atpakaļ noteikti nav sperts, bet vienlaikus šis EP attiecībā uz Latvijas interešu aizstāvību ir bijis tieši tāds pats kā iepriekš. Deputāte arī pauda, ka attiecībā uz balsojumiem vērojams tas pats, proti, ir deputāti, kas balsojuši lojālāk Latvijas interesēm, un deputāti, kas balsojuši mazāk lojāli.

"Tādas īpašas veiksmes mazai valstij ir grūti izcīnīt. Latvijas deputāti EP ir astoņi, kopā ar lietuviešiem un igauņiem esam nedaudz pāri 20, un arī tad balsis dalās. Rutīna ir bijusi tāda pati kā līdz šim, proti, katrs deputāts vairāk balso pēc savas pārliecības un savas vērtību skalas. Katram ir tiesības uz savu viedokli un tā paušanu - patīk vai nepatīk, bet ar to ir jāsamierinās," teica eiroparlamentāriete.