foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Aculiecinieks izstāsta par traģēdiju Zolitūdē, kur vilciens nobrauca skolēnu
Jauns.lv rīcībā esošā neoficāla informācija liecina, ka bojā gājušais negadījuma brīdī ir skatījies telefona ekrānā un lietojis austiņas.
Sabiedrība
2019. gada 24. janvāris, 17:29

Aculiecinieks izstāsta par traģēdiju Zolitūdē, kur vilciens nobrauca skolēnu

Jauns.lv

Ceturtdienas rītā vilciena posmā Depo-Zolitūde notika traģisks negadījums – vilciens notrieca skolas vecuma bērnu, kurš notikuma vietā mira. Šaušalīgajam negadījumam bija arī aculiecinieki no malas.

Negadījums notika ap pulksten 8.20. Pēc sākotnējās informācijas bojā gājušais šķērsoja sliedes pa gājēju pāreju, nepamanot, ka tuvojas vilciens.

Vairāki aculiecinieki policijai norādīja, ka jaunietis nav reaģējis uz apkārtējo saucieniem par tuvojošos vilcienu, kā arī neesot reaģējis uz vilciena skaņas signālu, kā rezultātā pakļuvis zem tā.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju jaunietis esot atradies uz vilciena sliedēm ar austiņām uz galvas un skatījies mobilā tālruņa ekrānā.

Sadursmi redz no nama loga

Zvērināts advokāts Erlends Baļķens, kurš bija viens no notikušā aculieciniekiem Jauns.lv izstāstīja, ka, vilciens “sācis kaukt” aptuveni 100 metrus pirms salīdzinoši netālu esošās Zolitūdes stacijas.

Incidentu aculiecinieks redzējis no nama loga: “Redzēju, kā pāri sliedēm pa pāreju iet cilvēks un tuvojas vilciens. Bija viens, kas mēģināja brīdināt, taču viņš vien turpināja iet uz priekšu. Vilciens tuvojās, cilvēks piepeši vienkārši pazuda.”

Vīrietis Jauns.lv atklāja, ka pēcāk devies pie policijas un pieteicies kā notikušā liecinieks. Viņš arī apstiprina, ka vilciens skaļi taurējis, taču bojā gājušais uz brīdinājumu nav reaģējis.

Notikušo redzējusi arī viņa sieva. “Sievai pēc redzētā sākās histērija, viņa raudāja,” piebilda aculiecinieks.

Vilciena mašīnists esot šoka stāvoklī

“Pasažieru vilciena” Sabiedrisko attiecību daļa vadītājs Egons Ālers sarunā ar Jauns.lv pauda, ka negadījumā iesaistītā vilciena mašīnists esot šoka stāvoklī un sīkāk notikušā apstākļus pārbauda policija.

“Pasažieru vilciena” pārstāvis arī informēja, ka šobrīd vilcienu satiksme ir atjaunota. Kopumā šī rīta negadījums posmā Depo-Zolitūde aizkavējis 13 maršrutu vilcienus, no kuriem 10 devušies Jūrmalas virzienā. Vilcienu satiksme kopumā kavēta 2 stundas un 13 minūtes.

Vilciena pasažieri izlaisti pa mašīnista kabīni

Ceturtdien jau ziņots, ka vairāki ieraksti sociālajos tīklos vēstīja, ka pēc vilciena apstāšanās vismaz minūtes 40 valdījusi neziņa par notiekošo, proti, konduktors ar informāciju cauri vagoniem izgājis tikai tad, kad sastāvs jau ilgi stāvējis nekustoties.

Vagoni nav apkurināti, bet durvis vaļā neviens nav vēris. Cilvēki paši tās ar rokām atvēruši un izkāpuši uz sliedēm. Krišs Ēlerts, kurš atradās vilcienā, dokumentējis, kā cilvēki tika izlaisti pa mašīnista kabīni.

Jauns.lv lasītāja Anna braukusi no vilciena galapunkta un ziņoja, ka vilciens ir pilns ar pasažieriem, taču vagoni netiek apkurināti. “Pārbāzti vagoni un ārprāts,” viņa pauda.

Situācijas risinājumu diktēja policijas darbs

Kā portālam Jauns.lv paskaidroja “Pasažieru vilciens”, negadījums notika ap pulksten 8.20, kad vilciens, kurš no Tukuma izbrauca 7.20 un kuram Rīgā bija jāierodas 8.28, iekļuva negadījumā.

Ir notriekts cilvēks, kurš negadījuma vietā miris. Tāpat uzņēmumā izskaidroja Kriša Ēlerta tvītos pausto, proti, nelaist cilvēkus ārā no vagoniem ir ierasta prakse, kā jārīkojas gadījumos, kad negadījuma vietā strādā dienesti. Noteikumi paredz drošā brīdī cilvēkus izlaist pa mašīnista kabīnes durvīm.

“Redzot, ka policijas darbs ieilgst, pieņēmām lēmumu cilvēkus izlaist pa šīm durvīm,” skaidroja Egons Ālers, “turklāt šajā infrastruktūras punktā tas bija vienīgais veids, kā cilvēkus izlaist”.

Reiss, kura dēļ satiksme tika apturēta, ietekmējis vēl piecu citu reisu grafikus, kas kavējās par divām stundām.

“Pasažieru vilciens” jau vairākkārt, tostarp speciālās informatīvās kampaņās, ir atgādinājis un lūdzis, dzelzceļa sliežu tuvumā ievērot īpašu piesardzību un nelietot austiņas, kā arī citas ierīces, kas novirza uzmanību no vilcienu satiksmes.