foto: ekrānuzņēmums no video
Nacionālo kariņu starp Liepājas skolēniem pārdēvē par izrēķināšanos starp "atsevišķiem rajoniem"
Savstarpējā skolnieku izrēķināšanās un kautiņi Liepājā nav vis saistīti ar nacionālo jautājumu, bet gan rēķinu kārtošanu starp dažādiem pilsētas rajoniem un skolām, apgalvo policija.
Novadu ziņas
2019. gada 22. janvāris, 05:56

Nacionālo kariņu starp Liepājas skolēniem pārdēvē par izrēķināšanos starp "atsevišķiem rajoniem"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc pamatīgā skandāla par iespējamiem etniskiem konfliktiem Liepājas skolēnu starpā tie pāris dienu laikā pārdēvēti par „konfliktiem starp atsevišķām skolām un rajoniem”. Tagad tas vairs neesot kariņš starp krieviem un latviešiem, bet gan starp atsevišķiem rajoniem.

Tā uzskata pieaugušie – policisti, skolotāji un pilsētas dome. Iespējams, tas darīts tādēļ, lai mazinātu nacionālo spriedzi un „pietušētu” etniskās domstarpības. Savukārt vismaz daļa klašu skolēnu gan tā nedomā.

Pagājušās nedēļas vidū Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde nāca klajā ar satraucošu paziņojumu - Liepājas vidusskolnieki esot sākuši savstarpēju kariņu – starp latviešiem un krieviem. Jaunieši pulcējoties dažādās pilsētas vietās un savstarpēji izrēķinās, kaujas. Kāds skolnieks piekauts Jāņa Čakstes laukumā, arī citviet pilsētā, piemēram, pie Dienvidu fortiem notiekot kautiņi. Uz tiem jaunieši viens otru aicināja sociālajos tīklos. Policijas redzeslokā nonākušas četru pilsētas vidusskolu – 6., 8., 10. un 12. – 8. un 9. klašu audzēkņi, kuri it kā aicinājuši uz savstarpējo attiecību kārtošanu starp krievu un latviešu tautības audzēkņiem (divās no minētajām skolām mācības notiek latviešu, vienā – krievu, bet vienā – abās valodās). Tāpat arī pedagogi ziņoja, ka sociālajos tīklos trešdienas priekšpusdienā parādījies aicinājums pusaudžiem tikties pie 8. vidusskolas. Tā aptuvenais formulējums bijis „kautiņš pret krieviem” sarunā ar laikrakstu „Kurzemes Vārds” norādīja kāda no skolu direktorēm.

Par notikušo pamatīgu traci sacēla Krievijas mediji. Piemēram, Maskavas laikraksts “Argumenti i Fakti” publikācijai par notikumiem Liepāja licis virsrakstu: “Latvija: sākums “nacionālistiskam” karam”.

Tikmēr pēc pāris dienām gan Valsts policijas Kurzemes reģiona Kārtības policijas priekšnieks Gints Ešenvalds, gan Liepājas iecirkņa priekšnieks Ingus Ukstiņš „TV Kurzeme” klāstīja, ka nav gūti pierādījumi (apstiprinājums), ka konfliktiem esot etnisks raksturs – tā esot savstarpēja dažādu skolēnu grupu attiecību kārtošana. Toties Liepājas ielās sastaptie skolēni televīzijai pauda gluži pretējo - tas esot “karš starp latviešiem un krieviem”.

Par etnisku šo konfliktu neuzskata arī pedagogi un pašvaldība. Piemēram, Liepājas 6. vidusskolas direktors Kārlis Strautiņš vecākiem e-klasē izplatīja vēstuli, kurā cita starpā par „it kā etnisko karu starp Liepājas skolēniem” teikts: „Vēlamies uzsvērt, ka šobrīd tam nav pierādījumu un pamata. Neesam arī saņēmuši oficiālus apstiprinājumus no policijas par konkrētiem gadījumiem ar mūsu skolas skolēniem. Pēc skolēnu stāstītā varam secināt, ka tās ir atsevišķas izrēķināšanās ārpus skolas starp atsevišķiem indivīdiem vai grupām neatkarīgi no nacionālās piederības,” raksta Liepājas laikraksts „Kurzemes Vārds”.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova Jauns.lv pastāstīja:

„Sākotnējā informācija sociālajos tīklos liecināja par to, ka konflikts varētu būt starp divām grupām, taču, skaidrojot apstākļus, tapa zināms, ka konfliktā ir iesaistīti vairāku skolu skolēni no Liepājas, kuru vidū ir gan latviski, gan krieviski runājošie. Šobrīd nav pierādījumu par to, ka notiktu šķelšanās skolēnu vidū, daloties pēc etniskās piederības. Šis konflikts notiek starp jauniešiem no vairākām skolām Liepājā.
 
Šobrīd, jau no pagājušās ceturtdienas, Valsts policijā nav saņemta informācija un signāli par to, ka šādas konfliktsituācijas būtu atkārtojušās. Taču Valsts policija nopietni izturas pret šādiem izsaukumiem, uz tiem nekavējoties tiek reaģēts, tāpēc aicinājums ikvienam, redzot jauniešus, kuri attiecības kārto ar dūru palīdzību – nepaiet vienaldzīgi garām, bet informēt par notiekošo Valsts policiju, zvanot uz tālruņa numuru 110. Šobrīd konflikta iemesli tiek skaidroti.
 
Šajā gadījumā figurē 8. un 9. klašu skolēni (2002. un 2003. gadā dzimuši jaunieši)”.

Lai pārrunātu situāciju saistībā ar skolēnu konfliktiem, Liepājas mērs Jānis Vilnītis piektdien ticies ar Valsts un pašvaldības policijas pārstāvjiem. Viņš uzsver, ka sākotnējā informācija, ka konflikts ir starp latviešu un krievu tautības jauniešiem, nav apstiprinājusies: „Drīzāk tas ir konflikts starp pilsētas rajoniem un skolām”. Liepājas domes priekšsēdētājs norādījis, ka policijai šo grupējumu līderi ir zināmi. Viņš pauda cerību, ka skolēnu pulcēšanās baros un kaušanās vairs neatkārtosies, solot, ka pašvaldība, tāpat kā policija, sekos līdzi tam, lai konflikts neturpinātos tālāk.

„Sākotnēji izskanējusī informācija, ka konflikts norisinājies starp latviešu un krievu tautības jauniešiem, nav apstiprinājusies. Policija turpina noskaidrot konflikta apstākļus,” Jauns.lv informēja Liepājas mēra priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Agija Tērauda.