112
2019. gada 17. janvāris, 11:04

Par vērienīgu naudas izkrāpšanu no Eiropas fondiem uzņēmējam piespriests trīs gadu cietumsods

Jauns.lv / LETA

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ piesprieda trīs gadu brīvības atņemšanu kādam uzņēmējam, kurš ar viltotu dokumentu palīdzību no Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) izkrāpa Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus 138 768,64 latu (197 449,99 eiro) apmērā, pavēstīja Ģenerālprokuratūras Sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Viņa skaidroja, ka 2016.gadā kāda persona tika apsūdzēta par svešas mantas iegūšanu ar viltu jeb krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā. Apsūdzētais kā uzņēmuma valdes loceklis iesniedza LIAA pieteikumu atbalsta finansējuma saņemšanai saistībā ar projektu par ražotnes izveidi.

Nolūkā maldināt par projekta īstenošanu un izkrāpt ERAF līdzekļus LIAA tika iesniegti viltoti dokumenti par ražošanas iekārtu iegādi, viltoti līgumi ar izejvielu piegādātājiem un viltoti darba līgumi. Tāpat nomātajās telpās īslaicīgi uz brīdi, kad bija paredzama LIAA pārstāvju pārbaude, tika uzstādītas nenoskaidrotas izcelsmes iekārtas, tā mēģinot radīt iespaidu par pastāvīgi notiekošu ražošanas procesu. Uzņēmumam izmaksātais atbalsta finansējumu bija 138 768,64 lati (197 449,99 eiro). Minētos līdzekļus vīrietis izmantoja pēc saviem ieskatiem un radīja LIAA mantisko zaudējumu 197 449,99 eiro apmērā. Apsūdzētā darbības kvalificētas pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas.

2018.gada 8.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika pasludināts spriedums, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Vienlaikus par labu LIAA noteikta kaitējuma kompensācija 197 449,99 eiro apmērā.

Par pirmās instances tiesas spriedumu noteiktā soda nesamērīgā mīkstuma dēļ tika iesniegts prokurora apelācijas protests, kurā tika lūgts atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par noteikto sodu.

Šī gada 15.janvārī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija pasludināja spriedumu, ar kuru atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par sodu un noteica apsūdzētajam reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem. Arī šo spriedumu gan vēl varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.