foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Sociālajos tīklos spriež, vai deputāts Kaimiņš stūrējis auto, runādams pa telefonu
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV-LV) savā "Mercedes-Benz" automašīnā nofotografēts 15. janvāra rītā.
Sabiedrība
2019. gada 17. janvāris, 05:26

Sociālajos tīklos spriež, vai deputāts Kaimiņš stūrējis auto, runādams pa telefonu

Jauns.lv

Kāds “Twitter” lietotājs portālā publicējis fotogrāfiju, kurā pie braucoša auto stūres redzams Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV-LV). Kā savā ierakstā apgalvo foto autors, Kaimiņam tobrīd rokā bijis mobilais telefons.

“Neesi zombijs,” atsaucoties uz neseno Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informēšanas kampaņu, portālā “Twitter”, pieminot deputāta Artusa Kaimiņa vārdu, raksta kāds lietotājs Viesturs.

Interesanti, ka vēl pirms dažām dienām Kaimiņš pats sevi vēlējās virzīt labklājības ministra amatam.

Foto esot uzņemts 15. janvārī, ap pulksten 18:00, Lāčplēša ielā, netālu no krustojumiem ar Abrenes un Spīdolas ielām, kā Jauns.lv norādīja tā autors.

Sociālo tīklu lietotāji nav vienisprātis

Ierakstam pievienotajā fotogrāfijā, kuru uzņēmis tā autors, redzams Kaimiņš savā “Mercedes-Benz” automašīnā ar paceltu un pie auss pieliktu labo roku.

Foto autors tādējādi apgalvo, ka Saeimas deputāts ir pieķerts pie auto stūres, lietojam mobilo telefonu bez brīvroku (hands-free) ierīces.

Tā kā bildē mobilo telefonu nepārprotami nevar saskatīt, “Twitter” lietotāju viedokļi par to, kas patiesībā fiksēts, atšķiras.

Daļa ir pārliecināti, ka Kaimiņš nudien stūrējis ar telefonu rokās laikā, kad Latvijā joprojām norit CSDD uzsāktā kampaņa, kamēr citi norāda, ka politiķis tikpat labi varētu būt nofotografēts, kasām ausi:

Jauns.lv dienas garumā neizdevās sazināties ar Artusu Kaimiņu, lai noskaidrotu paša deputāta viedokli par ar kameru fiksēto momentu un to, vai viņš tobrīd tiešām braucis, turot pie auss mobilo tālruni. Zīmīgi, ka vēl nesen šis politiķis ar kameru informēt vēlētājus par visu Saeimā notiekošo un neslēpa, ka ikvienam ir iespējams ar viņu sazināties.

Zombiji iziet Rīgas ielās, aicinot nelietot mobilos telefonus pie stūres

gallery icon
13

Aptauja: vairums iedzīvotāju vada auto, runājot pa telefonu

Vairāk nekā 80% Latvijas autovadītāju lieto mobilo tālruni auto vadīšanas laikā, turklāt lielākā daļa jeb 60% no viņiem to dara dažādu darba jautājumu risināšanai, secināts CSDD veiktajā Latvijas autovadītāju aptaujā.

CSDD aptaujā noskaidrojies, ka vairāk nekā puse jeb 55% autovadītāju mobilo telefonu, sēžot pie automašīnas stūres, izmanto komunikācijai ar ģimeni un tuviniekiem.

Tāpat autovadītāji zvana draugiem un paziņām, kā arī lieto navigācijas sistēmas. Aptaujā noskaidrojies, ka tipiskākais mobilā telefona lietotājs auto vadīšanas laikā Latvijā ir vīrietis vecumā līdz 50 gadiem, ar augstāko izglītību, vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem.

Vīrieši vairāk šādi kārto darba lietas, bet sievietes telefonu pie auto stūres izmanto sadzīviskiem nolūkiem. Darba lietas, vadot auto, pie stūres, izmantojot telefonu, risina 51% vīriešu, kamēr tikai 28% sieviešu.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš norādīja, ka mobilā telefona lietošana kļūst par vēl biežāku un līdz ar to bīstamāku sociālo parādību nekā braukšana dzērumā.

Pēc viņa teiktā, darba devējiem būtu jāpastāv uz to, lai viņu darbinieki neizmanto mobilo telefonu, vadot automašīnu.

CSDD veiktā Latvijas autovadītāju aptauja liecina, ka 46% aptaujas respondentu ieskatā pret telefona lietošanu pie stūres darba vajadzībām palīdzētu brīvroku sistēmas, kamēr 10% vērtējumā būtu jāievieš stingrāka policijas kontrole un bargāki sodi, bet 6% uzskata par nepieciešamiem brīvākus noteikumus no darba devēju puses.

Turpretī 5% respondentu uzskata, ka risinājums ir lietotnes, kas ierobežo mobilā telefona lietošanu pie auto stūres, bet 2% ieskatā - citi izglītojoši pasākumi.

Lukstiņš teica, ka 20% jeb katrs piektais no autovadītājiem paši vai viņu paziņas ir piedzīvojuši ceļu satiksmes negadījumus, jo brauciena laikā lietojuši mobilo telefonu.

Ceļu policija reidos regulāri pārbauda autovadītājus un soda tos, kuri tiek pieķerti braukšanas laikā lietojam mobilo tālruni. Šāda veida reids noticis arī 15. janvārī.