foto: Edijs Pālens/LETA
Zilupes mēra Agafonova attaisnojošo spriedumu varētu pārsūdzēt VID un prokurors
Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs.
112
2019. gada 12. janvāris, 15:22

Zilupes mēra Agafonova attaisnojošo spriedumu varētu pārsūdzēt VID un prokurors

Jauns.lv / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) un prokurors varētu pārsūdzēt spriedumu, ar kuru par izvairīšanos no nodokļu nomaksas attaisnots Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs (Latgales partija).

Rēzeknes tiesas pārstāve Žanna Nagle skaidroja, ka gan VID, gan prokurors iesnieguši lūgumus par pilna sprieduma sagatavošanu. Pilnu spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Latgales apgabaltiesā, iesniedzot apelācijas sūdzību vai protestu Rēzeknes tiesā.

Paredzēts, ka spriedums tiks sagatavots 17. janvārī.

Agafonovam un viņa sievai Irinai Agafonovai pirms desmit gadiem celta apsūdzība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. VID no Agafonova un viņa sievas vēlējies piedzīt teju 213 444 eiro kompensāciju.

Attaisnojot Agafonovu ģimeni, Rēzeknes tiesa Ludzā lēma atstāt bez izskatīšanas VID kaitējuma kompensācijas pieteikumu gandrīz 213 444 eiro apmērā - uz pašu novada domes priekšsēdētāju attiecināti 200 195 eiro, uz Irinu Agafonovu - 13 248 eiro.

Tiesas spriedumu, kas paziņots 2018. gada 21. decembrī, Agafonovs sauc par taisnīgu. Viņš pauda, ka visa apsūdzība esot bijusi izdomāta un nepamatota. Viņaprāt, politiķi saskaras ar pastiprinātu uzraugošo iestāžu uzraudzību, tāpēc izvairīties no nodokļu nomaksas nemaz neesot iespējams.

Agafonova lieta toreizējā Ludzas rajona tiesā tika saņemta 2008. gada 16. decembrī, bet pirmā tiesas sēde notika 2009. gada 22. septembrī. Lietu izskata Inta Marnauza.

Kā iepriekš skaidroja prokuratūrā, VID savulaik bija konstatējis, ka Agafonovs savā amatpersonas deklarācijā nav norādījis ienākumus vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. VID Zemgales reģionālajā iestādē veiktajā nodokļu aprēķina pārskatā konstatēts, ka Agafonovs izvairījies no nodokļu maksāšanas valsts budžetā par 2002., 2003., 2006. un 2007. gadu, slēpjot un samazinot ar ienākuma nodokli apliekamo objektu un nodarot zaudējumus valstij.

Lietā arī uzlikts arests naudas līdzekļiem - 39 430 eiro, 473 000 ASV dolāru un 8280 latu (11 829 eiro).

Šis kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas izdalīts no cita kriminālprocesa, kas tika sākts par kontrabandu un kurā arī figurē Agafonovs.

Aizdomās par saistību ar tā dēvēto vērienīgo Latgales kontrabandas lietu Zilupes novada mērs Agafonovs tika aizturēts 2007. gada novembra sākumā. Pēc aptuveni četriem mēnešiem pret drošības naudu viņš tika atbrīvots no apcietinājuma.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgās grupas līderi robežkontroles punktā "Terehova", savās noziedzīgajās darbībās iesaistot ne tikai privātpersonas, bet arī valsts amatpersonas, bija izveidojuši noziedzīgu shēmu un organizēja kravas automašīnu nelikumīgu ārpus rindas robežas šķērsošanu, kontrabandas preču nelikumīgu apriti un citas nelikumīgas darbības. Kopumā izmeklēšanas laikā tika savākti pierādījumi pret 42 grupas dalībniekiem.

Vērienīgajā Latgales kontrabandas lietā aizdomās par preču nelegālu vešanu pār Latvijas austrumu robežu tika aizturēti vairāki desmiti personu, tostarp Zilupes novada mērs, toreizējais Austrumlatgales Muitas kontroles punktu daļas priekšnieka vietnieks Andrejs Grebežs, muitnieki, robežsargi, policisti un arī privātpersonas.

Vismaz desmit iespējamās organizētās noziedznieku grupas dalībniekiem kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums.