foto: LETA
Vaidere Neatkarības laukumā aicina izveidot brīvības cīnītāja Gunāra Astras pieminekli
Astra bija Latvijas patriots ne tikai vārdos, bet arī darbos, uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.
Sabiedrība
2019. gada 11. janvāris, 13:12

Vaidere Neatkarības laukumā aicina izveidot brīvības cīnītāja Gunāra Astras pieminekli

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV) Neatkarības laukumā Rīgā, netālu no Saeimas, aicina izveidot latviešu brīvības cīnītāja Gunāra Astras pieminekli, informēja deputātes birojā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Birojā skaidroja, ka pēdējā laikā sabiedrībā aktīvi tiek diskutēts par pieminekļa izveidi Rīgā, Neatkarības laukumā, tādēļ Vaidere ir nosūtījusi vēstuli Rīgas domes pieminekļu padomei un tās priekšsēdētājam Ojāram Spārītim ar aicinājumu šajā laukumā izveidot pieminekli latviešu brīvības cīnītājam un PSRS disidentam Gunāram Astram.

Astra bija Latvijas patriots ne tikai vārdos, bet arī darbos, uzsvēra Vaidere. Viņš cīnījās par neatkarīgu Latviju laikā, kad lielākā daļa sabiedrības baidījās par to pat skaļi runāt. 1961.gadā Astra tika pirmo reizi apcietināts un notiesāts "par nodevību un spiegošanu pret PSRS". Viņam tikai piespriests 15 gadus ilgs cietumsods.

Izcietis cietumsodu, Astra atgriezās Latvijā un kvēli turpināja aizstāvēt savus principus. 1983.gadā viņš vēlreiz tika notiesāts par pretpadomju darbību, kā arī atzīts par īpaši bīstamu recidīvistu.