Bergmanis pirms ministra amata pamešanas vēl grib izveidot vienu apakškomisiju
foto: Edijs Pālens/LETA
Raimonds Bergmanis nodod 13. Saeimas deputāta zvērestu.
Politika

Bergmanis pirms ministra amata pamešanas vēl grib izveidot vienu apakškomisiju

LNT Ziņas

Lai Latvijā izdotos ieviest visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, kas ilgtermiņā paredz drošības garantēšanā iesaistīt visus valsts iedzīvotājus, aizejošās valdības aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) rosinās Saeimā veidot īpašu šim jautājumam veltītu apakškomisiju, otrdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Bergmanis pirms ministra amata pamešanas vēl grib ...

"Kas tad ir visaptveroša  valsts aizsardzība? Tā ir katra sabiedrības indivīda atbildīga attieksme pret drošību. Es ceru, ka viens no soļiem būs arī Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas apakškomisijas dibināšana parlamentā," sacīja Bergmanis, kurš jaunajā Saeimā strādā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā un kurš būtu gatavs uzņemties šādas apakškomisijas vadīšanu.

Šodien valdība uzklausīja Aizsardzības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu. Ziņojumā teikts, ka tas nepieciešams, jo Latvijas apdraudējuma līmenis sasniedzis tādu sarežģītības pakāpi, ka tikai ar militāriem līdzekļiem aizstāvēties nevaram.

Jaunā kārtība nozīmētu, ka par valsts drošību gādā ne vien aizsardzības nozare, bet visa valsts pārvalde, vietvaras, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji un galu galā katrs valsts iedzīvotājs. Iedzīvotājiem sistēmas ieviešana praktiski nozīmētu aizvien plašāku iesaistīšanos izglītojošos pasākumos, kā arī mācībās. "Ir skaidrs, ka tas nav vienā dienā risināms jautājums, jo šādas koncepcijas ieviešana, pirmkārt, ko tā prasa - ir ļoti būtiskas izmaiņas domāšanā un attieksmē pret valsti, jo tas paredz visas sabiedrības gatavību aizstāvēt valsti," uzskata Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece Ieva Bērziņa.

"Totālā aizsardzība" savulaik bijusi mazo valstu izvēle, lai stātos pretim lielākam militāram pārspēkam. Tieši tā Ziemas karā ļāva veiksmīgi aizstāvēties Somijai. Mūsdienās šādu kārtību dēvē par visaptverošo aizsardzības sistēmu. Šobrīd visaptverošā aizsardzības sistēma veiksmīgi darbojas ne tikai Somijā, bet arī, piemēram, Šveicē, Singapūrā un Izraēlā.

Visaptverošas aizsardzības sistēmas izstrādei plānots veidot arī darba grupu, bet Valsts aizsardzības koncepcijā to varētu iekļaut 2020. gadā.