foto: Ieva Lūka/LETA
Īstā latvju saimniece atjauno Brantu skolu
“Šeit būs tā saimnieču pasaule, kur mēs cepsim un šmorēsim,” teic Ilze Briede.
Novadu ziņas
2019. gada 6. janvāris, 07:27

Īstā latvju saimniece atjauno Brantu skolu

Kas Jauns Avīze

Pirms desmit gadiem Smiltenes novadā slēgtā Brantu pamatskola atdzims jaunā veidolā – te būs Pirts skola un Saimnieču skola. Saimnieču skolu veido Blomes pagasta Donu saimniece Ilze Briede, pazīstama no LTV šoviem "Īstās latvju saimnieces" un "Kūku kari".

“Īstai latvju saimniecei jāmāk ēst gatavot, tamborēt, knipelēt, diplomātei būt lielai, smuku galdu uzklāt un vēl smaidīt,” Latvijas Radio teic Ilze Briede. Ideja radusies, jo arvien pieaug interese par tām zinībām, kādas reiz varēja apgūt slavenajā Kaucmindes mājturības skolā.  

Gadiem ilgi pamestā muižas ēka tagad ieguvusi jaunus logus, un vienā no telpām meistari mūrē krāsnis. Jāatjauno arī no muižas laikiem palikušais ēdienu siltumskapis. Ar meistaru, kurš unikālo iekārtu nevērtējis un ieteicis nojaukt, saruna bijusi īsa – paldies un uz redzēšanos.

“Un tad mēs ilgi, ilgi meklējām un atradām fantastiskus divus puišus, kuri ir kurzemnieki, no Sabiles, un tad, redz, plītiņa jau ir tapusi, un te būs arī maizes krāsns,” stāsta saimniece.

foto: Gunta Matisone/Latvijas Radio
Brantu skola

“Ir tā doma, ka šeit būs tā saimnieču pasaule, būs baltais ķēķis, kā es viņu saucu, kur mēs cepsim un šmorēsim, savukārt blakus telpā būs gatavošanās un meistarklases,” ieceres atklāj Briede. Reizē varēs taisīt, piemēram, putraimdesas un runāt par dzīvi.
Pirts skolas vadītājs Nauris Zutis atzīst, ka šīs zinības ļoti labi sader kopā ar Ilzes stāstu. Plāni Briedei ir lieli, ir arī iecere blakus ēkā izveidot ražotni, kur cept un tirgot dažādus gardumus.