foto: Ieva Čīka/LETA
Cilvēki sašutuši: jaunajos "Rīgas namu pārvaldnieka" rēķinos dzīvokļi pēkšņi izpletušies
Lielākajai daļai rīdzinieku pēc dzīvokļu platības "aktualizēšanas" tā ir vai nu palielinājusies vai samazinājusies, kas, protams, ietekmē komunālos rēķinus.
Sabiedrība
2018. gada 30. decembris, 06:50

Cilvēki sašutuši: jaunajos "Rīgas namu pārvaldnieka" rēķinos dzīvokļi pēkšņi izpletušies

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saņemot jaunos rēķinus par komunālajiem aprēķiniem piektdaļa „Rīgas namu pārvaldnieka” apsaimniekoto namu iedzīvotāji pēkšņi atklājuši, ka viņu dzīvokļi ir „izpletušies” par pārdesmit kvadrātcentimetriem, savukārt citiem mitekļi kļuvuši mazāki. Tikai katrs piektais iemītnieks palicis dzīvot „vecajā platībā”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīdzinieki par pēkšņajām „tektoniskajām izmaiņām” pauž neviltotu pārsteigumu:

"Rīgas namu pārvaldnieks" portālam Jauns.lv skaidroja, ka "aktualizējis dzīvokļu platības atbilstoši Valsts zemes dienesta informācijai":

„Decembrī liela daļa SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) klientu saņēma informatīvu vēstuli ar aktualizētajiem datiem par nekustamā īpašuma kopējo lietderīgo platību saskaņā ar Valsts zemes dienesta (VZD) sniegto informāciju.

Pirmie jautājumi, ko RNP klienti uzdevuši: “Kāpēc tas tika darīts? Kas mainās dzīvokļu īpašniekiem?” Uzsveram, ka īpašuma platība nav mainījusies. Ir aktualizēta visa RNP aprēķinos izmantotā informācija par dzīvokļu platību. (..) Nedaudz precizēta formula, pēc kuras aprēķina pārvaldīšanas izdevumus, ņemot vērā dzīvojamās mājas lietderīgo platību.

(Līdz šim) RNP rīcībā nebija pilna informācija par visu dzīvokļu īpašumu platībām atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastrā reģistrētajiem datiem. Dzīvojamo māju lietderīgā platība, kas izmantota pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas plānošanai 2019. gadam, iegūta no Nekustamā īpašuma valsts kadastra, sadarbojoties ar VZD.

Informācija par dzīvojamo māju lietderīgajām platībām iegūstama VZD uzturētajā datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv, tomēr šī informācija nav juridiski izmantojama aprēķinu veikšanai, tādēļ, lai iegūtu datus, kurus drīkst izmantot pārvaldīšanas maksas aprēķinam, RNP vērsās VZD, lai saņemtu aktuālo informāciju no Nekustamā īpašuma valsts kadastra sistēmas par RNP pārvaldīšanā esošajiem īpašumiem par visu RNP pārvaldīšanā nodoto dzīvojamo māju un tajā esošo dzīvokļu īpašumu aktuālajām platībām.

Pēc datu aktualizēšanas, tika secināts, ka 20% RNP klientiem nekas nemainīsies, jo RNP rīcībā līdz šim esošie dati atbilst VZD Kadastra informācijas sistēmas aktuālajiem datiem. Toties 60% RNP klientiem platība samazināsies, bet tikai 20% – platība palielināsies atbilstoši VZD datiem. Savukārt vairāk nekā puse no visām izmaiņām ir saistīta ar platību līdz vienam kvadrātmetram.

RNP turpmāk reizi gadā pieprasīs VZD aktuālus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datus un veiks to salīdzināšanu ar RNP rīcībā esošajiem datiem. Provizoriskais atkārtotās datu salīdzināšanas periods – 2019. gada septembris/oktobris. Ja šajā starpposmā klients būs veicis atkārtotu kadastrālo uzmērīšanu, kuras ietvaros mainījusies lietderīgā platība, klients RNP Klientu apkalpošanas centrā iesniedz rakstveida iesniegumu, tam pievienojot aktuālo kadastrālās uzmērīšanas lietu”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās