foto: LETA
Augstai VID amatpersonai vīrs iekļauts riska sarakstā
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.
2018. gada 27. decembris, 06:11

Augstai VID amatpersonai vīrs iekļauts riska sarakstā

Karlīna Timofejeva

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ir ilggadēja VID darbiniece, kas augstajā amatā nokļuva, pateicoties 2016. gada maijā bijušās VID ģenerāldirektores Ināras Pētersones veiktajai rotācijai.

Kārkliņas-Ādmines pārraudzībā ir visa VID darbība, kas attiecas teju uz jebkuru dienesta veikto pārbaudi. Personai, kas atrodas šajā amatā, ir jābūt nevainojamai reputācijai, tādējādi rādot piemēru VID klientiem un visai sabiedrībai kopumā. Tomēr vai tā ir?

Divas firmas

Saskaņā ar Kārkliņas-Ādmines sniegto informāciju valsts amatpersonas deklarācijās, kopš 2009. gada norādīts, ka viņa precējusies ar Zigfrīdu Ādmini. Publiski nav zināms, ka starp laulātajiem būtu noslēgts laulības līgums, tāpēc jaušams, ka abiem ir kopēja saimniecība un viss, kas pieder vīram, vismaz pret trešajām personām ir abu kopmanta. Pēc "Lursoft" datiem, Ādminim pašlaik pieder divi uzņēmumi – SIA "Amderma" un "Z īpašums". Abiem uzņēmumiem VID ir pieņēmis lēmumus par saimnieciskās darbības apturēšanu un jau galējo piespiedu mēru – uzņēmuma darbības izbeigšanu.  

SIA "Amderma" darbība no VID puses izbeigta šā gada 5. septembrī, Uzņēmumu reģistrā šis fakts reģistrēts 28. novembrī.  Pētot sīkāk, ir konstatējams, ka VID vērsies pret savas darbinieces vīru ar likuma bardzību, jo Ādminis nebija iesniedzis uzņēmumu deklarācijas un pārskatus likumā noteiktajos termiņos.

Nodokļu parāds

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, vēl aizvien Ādminis VID nav iesniedzis nevienu gada pārskatu kopš uzņēmuma dibināšanas brīža par Z īpašums un šā uzņēmuma darba devēja ziņojumus kopš 2015. gada 28. decembra.
SIA "Amderma" gada pārskati nav iesniegti kopš 2014. gada un darba devēja ziņojumi kopš 2015. gada 28. decembra. Amderma jau 2012. gada 1. augustā izslēgta no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra, un vismaz kopš 2017. gada 26. decembra uzņēmumam ir nodokļu parāds, kas pēdējā gada laikā nav samazinājies ne par vienu centu un pēc aktuālākās publiskās informācijas vēl joprojām ir 12 918,98 eiro liels. Uzņēmumam kopš 2016. gada 6. janvāra piemērots aizliegums reorganizācijai un dalībnieku maiņai.

Melnajā sarakstā

Visticamāk, pamatojoties uz to, ka Ādminis tik nihilistiski ir izturējies pret likumu, viņa sievas VID kolēģi ir vērsušies ne vien pret Ādmiņa uzņēmumiem, bet arī pret pašu personīgi, iekļaujot viņu riska personu sarakstā. Tas nozīmē, ka VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktores vīrs kādu laiku nevar un nevarēs ieņemt, kā minimums, valdes locekļa amatu uzņēmumos, nemaz nepieminot izgaismojušos kauna traipu visai ģimenei. Jo kā gan VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore darba laikā var skatīties acīs nodokļu maksātājiem, ja viņu mājās sagaida "melnajā sarakstā" esošais vīrs.