Godmanis, Streičs, "Labvakar" vadītāji un citi - soctīklotāji naski rakājas maisos, daloties ar saviem atradumiem
Populārā raidījuma "Labvakar" vadītāja Jāņa Šipkēvica čekas maisos atrodamā kartiņa.
Sabiedrība
2018. gada 20. decembris, 18:56

Godmanis, Streičs, "Labvakar" vadītāji un citi - soctīklotāji naski rakājas maisos, daloties ar saviem atradumiem

Jauns.lv

Jau ziņots, ka šopēcpusdien interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem". Mājaslapā atrodama virkne operatīvo darbinieku uzskaites kartīšu, nepieciešams tikai reģistrēties, iesniedzot savus datus, un izpēte var sākties.

Pirmie bijušās VDK dokumenti ir pieejami attēlu veidā un nav iespējama to meklēšana vai cita tamlīdzīga apstrāde. Piemēram, VDK ziņotāju kartītes aplūkojamas alfabētiskā kārtībā attēlu veidā, tās savulaik aizpildītas rokrakstā, krievu valodā un tajās atrodams visai maz informācijas - ziņotāja vārds, uzvārds, segvārds, atsevišķi personas dati, atbidīgā VDK nodaļa u.tml., bet nav informācijas par reālo ziņotāja darbību.

Ilgi gaidītais notikums aizrāvis patiesi daudzus - cilvēki izrādās naski uz pētīšanu un sociālajos tīklos aktīvi dalās ar interesantākajiem atradumiem.

Inese un Dace prāto, vai gadījumā maisu pētīšana neaizņems pārāk daudz laika.

Daudzi vērš uzmanību uz interesantajiem segvārdiem, kādi piedēvēti aģentiem.

"Twitter" lietotājs Jānis sarakstos atradis arī "KPV LV" deputāta Artusa Kaimiņa vecmāmiņas - mākslas vingrotājas Baibas Kaimiņas - vārdu.

Domas par to, cik nepieciešama bija aģentu vārdu publicēšana, dalās. Kamēr liela daļa ir apmierināta ar notikušo, citi šaubās, vai tas tiešām bija vajadzīgs.

Diemžēl sarežģītāk lielajā informācijas plūsmā orientēties ir tiem, kuri "nedraudzējas" ar kirilicu, jo dati nav tulkoti un redzami tikai krievu valodā.

Gaidāmo svētku noskaņās, daudzi jau prāto pantiņus, kurus sakarā ar lielo notikumu skaitīt pie Ziemassvētku eglītes.