foto: RIA Novosti
Latvijā čekas maisus atver zīmīgā datumā – Čekistu dienā
"Čekistu mazdēli" - Krievijas Iekšlietu ministrijas Džeržinska pulka karavīri gatavojas parādei Maskavas Sarkanajā laukumā.
Sabiedrība
2018. gada 20. decembris, 16:56

Latvijā čekas maisus atver zīmīgā datumā – Čekistu dienā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais arhīvs čekas maisus jeb Valsts drošības komitejas (VDK) ziņotāju kartotēku publicējis visnotaļ zīmīgā dienā – VDK dibināšanas 101. dzimšanas dienā, kad Krievijā tiek atzīmēta Krievijas Federācijas drošības dienestu darbinieku diena.

1917. gada 20. decembrī boļševistiskajā Krievijā Tautas komisāru padome pēc Ļeņina ierosinājuma nodibināja VDK priekšteci - Viskrievijas Ārkārtas komisiju (VĀK) cīņai ar kontrrevolūciju, spekulāciju un sabotāžu, kuru 1922. gadā pievienoja Valsts Politiskajai pārvaldei, bet vēlāk to pārdēvēja par VDK. Pirmais VĀK vadītājs bija poļu izcelsmes revolucionārs Felikss Dzeržinskis (1877-1926), bet viņa prombūtnes laikā šo amatu uz laiku ieņēma mūsu tautietis Jēkabs Peterss (1886-1938), kuru vēlāk tā pati čeka Staļina „Latviešu operācijas” laikā 1937. gadā arestēja un notiesāja uz nāvi par „piederību (latviešu) kontrrevolucionārai organizācijai”.

Visus padomju gadus VDK darbinieki 20. decembrī neoficiāli svinēja savus profesionālos svētkus – Čekistu dienu, jo oficiālajā kalendārā šī diena nebija ierakstīta kā atzīmējama diena. Tikai pēc PSRS sabrukuma Krievijas prezidents Boriss Jeļcins 1995. gadā 20. decembri pasludināja par oficiāli atzīmējamu dienu – Krievijas Federācijas drošības orgānu darbinieku dienu.

Jau pašā sākumā čeka tika dibināta kā represīva iestāde. Tās pirmais priekšnieks par tās dibināšanas mērķi Viskrievijas boļševiku komitejai ziņoja: „Nedomājiet, ka es meklēju revolucionāras justīcijas formas. Es pieprasu tikai vienu – revolucionāru atriebību”.

Šobrīd Krievijā 20. decembrī savas profesijas svētkus svin visa ranga izlūki un spiegi no Federālā izlūkošanas dienesta, Federālā drošības dienesta un citiem slepenajiem dienestiem. Šai dienā Krievijā gan pašreizējiem slepeno dienestu darbiniekiem, gan bijušajiem čekistiem pasniedz dažādus apbalvojumus un prēmijas, viņi tiek godināti dažādos svinīgos pasākumos. Jāteic, ka vēl arī dažās citās bijušās PSRS republikās – Baltkrievijā, Armēnijā un Kirgiztānā - 20. decembri atzīmē kā slepeno dienestu darbinieku dienu.