foto: jelgava.lv
Jelgavniekus satracina kārtējais tirgotāju “uzbrukums”. Šoreiz protestē pret tirgus būvniecību
Jelgavā sācies kārtējais “tirdzniecības skandāls” – šoreiz liela pilsētnieku daļa protestē pret jauna tirgus celtniecību.
Sabiedrība
2018. gada 18. decembris, 06:47

Jelgavniekus satracina kārtējais tirgotāju “uzbrukums”. Šoreiz protestē pret tirgus būvniecību

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vēl nav beigusies sāga par lielveikala “Depo” celtniecību Lielupes krastā netālu no Jelgavas pils, kad jelgavnieki atkal iestājas pret kārtējās tirdzniecības lielbūves celtniecību – šoreiz viņus neapmierina iecerētais pilsētas tirgus, jo tas izskatīšoties primitīvs, nebūšot ērts un pie tā nevarēs atstāt auto.

Jaunais Jelgavas tirgus placis jeb precīzāk liels apjumts paviljons nedaudz vairāk nekā 4000 kvadrātmetru plašs ieplānots Zemgales prospektā un Sporta ielā līdzās dzelzceļa stacijai. Lielākā rosība notiks paviljonā, bet ārpuse būs salīdzinoši neliels atklātais tirdzniecības laukums, kur pavasarī un vasarā varēs tirgoties ar stādiem, bet ziemā ar svētku eglītēm. Daļu pilsētnieku un tirgotāju neapmierina tas, ka nebūs vieta, kur zemnieki savu preci varēs tirgot no automašīnām; tikšot likvidēta vieta, kur jelgavnieki, kuri ar vilcienu devās uz Rīgu, pa dienu varēs novietot auto; nav padomāts, kā pie tirgus varēs piebraukt ar sabiedrisko transportu; aizmirsta sākotnējā ideja, ka līdzās tikšot būvēta arī autoosta un kinoteātris.

Primitīvs un neizteiksmīgs angārs

Bet vislielākos iebildumus izpelnījies jaunā tirgus vizuālais izskats, kas esot primitīvs un atgādinot lielu, neizteiksmīgi rūpniecisku angāru, kā sabiedriskajā apspriešanā teica kāds jelgavnieks.

Laikraksts “Zemgales Ziņas” citā biedrības “Jelgavas attīstībai” vadītāja Jāņa Āboliņa teikta: “Skumjš izskats tirgum. (..) Tas neko neatšķiras no parasta lielveikala, kura mūžs ir 20-30 gadu. Gribētos redzēt ko smalkāku gan materiālu ziņā, gan visā pārējā. “Deviņdesmitie” ir garām, tirgus ir jāpārkārto, lai lupatu un riepu vairs nebūtu”. Runājot par tirgus ēkas būvniecībā izmantotajiem materiāliem Āboliņš teica: “Betona rāmji un sienas ir pagājušais gadsimts”.

Jauno Jelgavas tirgu pie dzelzceļa stacijas visticamāk vēlas būvēt nekavējoši tādēļ, ka SIA “Jelgavas tirgus” noslēdzis pārdošanas līgumu par zemes īpašumu pašreizējā tirgus vietā Uzvaras ielā, raksta “Zemgales Ziņas”. Jāteic, ka pērnā gada sākumā pašvaldība jelgavniekiem solīja, ka jauno tirgu uzsākšot būvēt jau 2017. gadā, bet pašreiz to sola sākt jau nākamā gada pavasarī.

Pašvaldība slavē

Jelgavas domes mājaslapā gan nav neviena kritiska vārda par SIA “Statio arhitektūra” izstrādāto tirgus projektu. Pašvaldība informē: “Paredzēts, ka galvenajā paviljonā atradīsies moderna zivju tirdzniecības nodaļa, gaļas tirdzniecības vietas ar speciālām telpām gaļas pārstrādei, kā arī tirdzniecības vietas piena un citu pārtikas produktu tirgotājiem, bet lielāko tirgus paviljona platību aizņems mazi kioski – veikaliņi, kuros tiks tirgotas rūpniecības preces un apģērbi. No krāmu tirgus gan jaunajā projektā Jelgavas tirgus nolēmis atteikties. Iecerēts, ka paviljona otrajā stāvā atradīsies kafejnīca, skaistumkopšanas salons un varbūt vēl kāds īrnieks.

Blakus tirgus paviljonam tiks ierīkots speciāls stādu tirgus, kas būs slēdzams, līdz ar to tirgotāji savu preci šeit varēs atstāt arī pa nakti. Bet starp tirgus paviljonu un stāvlaukumu paredzētas pavisam nedaudzas tirdzniecības vietas dažādām sezonas precēm. Piemēram, uz Ziemassvētku laiku te tiks tirgotas eglītes, uz Līgo svētkiem – Jāņu zāles, vainagi. Tāpat tirgus priekšpusē iecerēts izbūvēt bērnu rotaļu laukumu, soliņus un atpūtas zonu ar strūklaku, un šeit atradīsies vieta āra kafejnīcai”.

Vēl šonedēļ Jelgavas pašvaldības administrācijā Lielajā ielā iedzīvotāji var izteikt sava domas par jauno tirgus projektu.

Jelgavnieku protesti pret veikalniekiem nerimst

Jauns.lv jau rakstīja, ka pirms pāris gadiem jelgavnieki aktīvi protestēja pret domes izsniegto būvatļauju lielveikala "Depo" celtniecībai Lielupes krastā, kas sabojāšot ainavu visiem tiem, kuri Zemgales lielākajā pilsētā iebrauc no Rīgas puses.

Administratīvā rajona tiesa šī gada beigās anulēja Jelgavas pašvaldības izsniegto atļauju būvmateriālu un mājturības preču veikala-noliktavas būvniecībai, jo tiesa nebija guvusi pārliecību, ka plānotā lielveikala būve, vadoties pēc arhitektoniskās risinājuma un izmantošanas funkcijas, atbilstoši saistošo noteikumu prasībām būs uztverama kā reprezentācijas objekts. Tiesa uzskatīja, ka izceltā lielveikala fasādes arhitektūra veicinās pretēju efektu, radot nepamatotu konkurentu unikālam kultūras mantojuma objektam - Jelgavas pilij un parkam -, kā arī atstās negatīvu ietekmi uz Lielupes promenādi, kas izveidota kā rekreācijas zona.

Tomēr būvnieki šo tiesas lēmumu apstrīdējusi, un nākamā gadā to apelācijas kārtībā skatīs Administratīvā apgabaltiesa.