foto: LETA
Turpina izplatīties bīstamais Āfrikas cūku mēris
Meža cūka mežā Daugavpils novada Demenes pagastā.
Sabiedrība
2018. gada 7. decembris, 17:37

Turpina izplatīties bīstamais Āfrikas cūku mēris

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 23 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, tostarp pirmo reizi vīruss konstatēts divām mežacūkām Kuldīgas novada Snēpeles un vienai mežacūkai Daugavpils novada Sventes pagastā, liecina PVD publiskotā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saslimšana ar ĀCM šajā nedēļā konstatēta arī pa trijām mežacūkām Dobeles novada Bikstu pagastā un Viesītes novada Viesītes pagastā, kā arī pa divām mežacūkām Vaiņodes novada Embūtes pagastā.

Tāpat saslimšana ar ĀCM konstatēta pa vienai mežacūkai Dagdas novada Šķaunes pagastā, Engures novada Engures pagastā, Jaunpils novada Jaunpils pagastā, Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, Kuldīgas novada Kabiles un Vārmes pagastos, kā arī Lubānas novada Indrānu pagastā, Raunas novada Raunas, Saldus novada Šķēdes un Zvārdes, Sējas novada Sējas un Valkas novada Ērģemes pagastos.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēta 860 ar to slimām mežacūkām 83 novadu 258 pagastos un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.