foto: LETA
Nespējot izvēlēties šī gada izcilāko neveiksmi, šogad "Mērfija" balva nenotiks
Konkursa žūrijas vadītājs Miervaldis Mozers.
Kultūra
2018. gada 6. decembris, 18:51

Nespējot izvēlēties šī gada izcilāko neveiksmi, šogad "Mērfija" balva nenotiks

Jauns.lv / LETA

Nespējot izvēlēties šī gada izcilāko neveiksmi, šogad lemts nepasniegt ikgadējo "Mērfija" balvu, pastāstīja Cicerona un Mērfija balvas pārstāvis Miervaldis Mozers.

Konkursa komisijas vērtēšanai tika saņemti aptuveni 20 šīs balvas nominanti. Mozers skaidroja, ka lielā mērā balvai pieteikti tika "ar politisko sistēmu un priekšvēlēšanu dažādām izdarībām" saistīti pretendenti.

Ņemot vērā ievērojamo nominantu skaitu, konkursa komisija tā arī nespēja vienoties par izcilāko 2018.gada neveiksmi. Tāpēc "Mērfija" balvas piešķiršana šogad izpalikusi.

Pagājušajā gadā Mērfija titula adresāts bija "ekonomikas politiķu greizi organizētā un sabiedrībai godīgi neizskaidrotā elektrības OIK nodevas ieviešana". Vēl pirms gada ar šādu balvu kaunināja Latvijas politiķus par nespēju atrisināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārvaldības pretrunas.

Savukārt Cicerona balvu šogad saņems Francijas prezidents Emanuels Makrons, Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks, Imants Lancmanis un Latvijas Radio raidījums "Kultūras rondo", aģentūru LETA informēja Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA).

Makronam tiek piešķirts Cicerona Goda nosaukums nominācijā "Starptautiskā politika" par Eiropas Savienības stiprināšanu. Cicerona balva nominācijā "Izglītība un zinātne" piešķirta Muižniekam par LU akadēmiskā centra veidošanu Pārdaugavā, bet Cicerona Goda nosaukumu šajā kategorijā saņems Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskola par devumu nākamo inženieru sagatavošanā un zinātniskais žurnāls Enerģija un pasaule par enerģētikas problēmu daudzpusīgu atspoguļojumu. Savukārt Cicerona balva nominācijā "Kultūra" piešķirta mākslas vēsturniekam Imantam Lancmanim par nezūdamu ieguldījumu Rundāles pils atjaunošanā un literātei Mārai Zālītei par Latvijas sabiedrības iedvesmojumu dzejā, publicistikā un rokoperu libretos. Cicerona balvu šai nominācijā saņems arī Latvijas Radio programma "Kultūras rondo" par komunikācijas daudzveidību un dziļumu.

Cicerona balva ir sabiedriskās cieņas balva. Katru gadu žūrijai ir tiesības pēc nepieciešamības izveidot jaunas Cicerona balvas nominācijas.