foto: LETA
Atklājas, ka simtgades salūts bijis vēl krietni dārgāks - patiesās izmaksas vienkārši noklusētas
Latvijas simtgades jubilejai veltīts gaismas uzvedums "Saules mūžs".
2018. gada 28. novembris, 21:39

Atklājas, ka simtgades salūts bijis vēl krietni dārgāks - patiesās izmaksas vienkārši noklusētas

Jauns.lv

Par valsts simtgades uguņošanu sajūsmā bija daudzi. To klātienē krastmalā Rīgā vēroja vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vēl vairāk nekā pusmiljons salūtu skatījās TV translācijā vai tiešraidēs internetā. Lai arī svētku kulminācija daudziem jau tā šķita pārlieku dārga - izšaut gaisā tūkstošus! -, tagad izrādās, ka patiesībā uguņošana bija vēl dārgāka, nekā iepriekš izskanējis un bijis svētku tāmē rakstīts.

Simtgades salūts "Saules mūžs"

gallery icon
82

18. novembra gaismas uzvedums “Saules mūžs” izmaksājis par gandrīz 100 tūkstošiem eiro vairāk, nekā vēstīts līdz šim. Izrādās, bez 285 tūkstošus eiro vērtā iepirkuma par projekta realizāciju bijuši vēl arī citi – mazāki iepirkumi, kas medijiem paslīdējuši garām nepamanīti. Rīgas dome pārmetumus par patieso izmaksu noklusēšanu noraida, uzsverot – neviens neesot jautājis, vēsta LTV "Panorāma".

Ne viens vien uz uguņošanu atnākušais, zinot tās izmaksas, gaidījis ko neredzēti grandiozu. Gaumes, protams, atšķiras, viens aizgāja mājās apmierināts, cits jutās vīlies priekšnesumā.

Tagad atklājies, ka salūts nav izmaksājis 285 tūkstošus (ar PVN), bet gan 370 000 eiro - tātad krietni vairāk. Informācija par pirmo summu sākotnēji nāca no žurnālistiem, kuri pētīja iepirkumu līgumus, un 285 000 bijusi tikai salūta realizācija. Vēl bijis 48 000 eiro vērts iepirkums par uguņošanas koncepciju un vēl atsevišķi tāmēti mūziķi - tiem 37 tūkstoši eiro. Abu pēdējo līgumu summa ir pārāk maza, lai likums to prasītu obligāti publicēt Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Tādējādi šīs summas medijiem palika nezināmas.

Simtgades birojs sūta pie Rīgas domes

Linda Pavļuta, svētku biroja galvenā atbildīgā, LTV "Panorāmai" skaidro, ka birojs realizēja šo pasākumu, bet viss, kas attiecas uz tāmēm, jāprasa organizētājiem. Valsts piešķirtie 200 000 eiro atbilst patiesībai, taču atšķiras Rīgas domes finansējuma daļa, proti, nevis 85 000 eiro, bet gan 170 000.

Rīgas domes pārstāve Indra Vilde skaidro, ka mediji gluži vienkārši nav apvaicājušies sīkāk par uguņošanas tāmi. Vilde teic, ka bijusi preses konference par gaidāmo uguņošanu un par tās izmaksām, taču neviens žurnālists neesot neko konkrēti vaicājis par tāmi, tāpēc arī publiskajā telpā palika informācija par 285 tūkstošiem kā uzveduma galējo un kopējo summu. Domē arī norādīja, ka mazākus iepirkumus, kas neparādās Iepirkumu biroja mājaslapā, visbiežāk var atrast Rīgas domes vietnē. Bet uz jautājumu, kāpēc Rīgas vietvara pati neizklāstīja uguņošanas īstenos izdevumus, Vilde atbildēja, ka svarīgāk bijis skaidrot uzveduma būtību un nozīmi, nevis tā izmaksas.