101 daina Latvijas simtgadē. Vaira Vīķe-Freiberga
Sabiedrība
2018. gada 18. novembris, 05:30

101 daina Latvijas simtgadē. Vaira Vīķe-Freiberga

Jauns.lv

Latviešu dainās ir ierakstīta visa mūsu dzīvesziņa, spēcīgs kods, kas ļauj mums kā nācijai dzīvot gadsimtu griežos. Tautasdziesma ir latviešu sirds gudrības pamatā, taču - vai tā nav nepamatoti piemirsta? Latvijas simtgadei par godu tapis sirsnīgs projekts - "101 daina Latvijas simtgadē".

Svinot Latvijas pastāvēšanas simt gadus, portāla Jauns.lv "Facebook" kontā katru dienu līdz pat Jāņiem izskanēs pa vienai tautasdziesmai no 101 Latvijas cilvēka.

"101 daina Latvijas simtgadē" - tā sauc dāvanu Latvijai. Projekta idejas autors Jānis Dambītis teic, ka doma par dainu daudzināšanu mūsdienīgā veidā jeb "atkaliedzīvināšanu" viņam radusies pirms 7 gadiem, veidojot dāvanu, - albumu par Latviju viņa svētībai Dalailamam, kā arī redzot, cik labi mūsu visu aktīvajā ikdienā dzīvo latviskās spēka zīmes - Jumītis, Māras zīme, Saules krusts, Ugunskrusts, Austras koks u.c. - tās visas redzamas kā dizaina elements uz dažādiem mūsdienu priekšmetiem. Arī dainām ir jāatdzimst mūsdienu sadzīvē, šīm spēcīgajām vārsmām jāsāk dzīvot starp mums visiem reāli. No mutes mutē tautasdziesmas ceļoja pirms gadu simtiem, no mutes mutē tās var sākt skanēt arī tagad!