foto: LETA
"Vīrs negribēja, bet es pierunāju" - pēc 11 gadiem Lielbritānijā atpakaļ Talsos atgriežas Grīnbergu ģimene
Īrijas aviokompānijas "Ryanair" lidmašīna nolaižas lidostā "Rīga".
Novadu ziņas
2018. gada 8. novembris, 23:04

"Vīrs negribēja, bet es pierunāju" - pēc 11 gadiem Lielbritānijā atpakaļ Talsos atgriežas Grīnbergu ģimene

Jauns.lv

Pirms daudziem gadiem pārceļoties uz dzīvi Lielbritānijā, Grīnbergu ģimene no Talsu novada jau zinājusi, ka reiz noteikti atgriezīsies. Lai gan ģimenes galva sākotnēji bijis skeptisks, sievas un dēla pamudināts, piekritis atgriezties. Ģimene ir viena no tām, kuras izmantojušas iespēju piedalīties remigrācijas pilotprojektā un saņēmušas arī atbalstu uzņēmējdarbības attīstīšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jānis Grīnbergs no Talsu rajona Mundigciema aizbrauca 2005.gadā zemās darba algas dēļ. Pēc dažām nedēļām viņam pievienojās arī sieva. Bet nu visa ģimene pēc 11 svešumā pavadītiem gadiem ir atpakaļ mājās.

Šī gada aprīlī Grīnbergu ģimene atgriezās remigrācijas projekta ietvaros. Tēvs Jānis nav gribējis braukt mājās, taču sieva viņu pierunājusi - dēla dēļ jābrauc! Piezvanījis Jāņa māsasvīrs un piedāvājis darbu, un ģimene izlēmusi braukt mājās. Sieva Aiva apstiprina, ka, lai gan lēmums vīram bijis grūts, šobrīd viņš ir priecīgs, ka tas īstenots. 

Remigrācijas pilotprojekta ietvaros līdz šim Latvijā atgriezušās jau 124 ģimenes. Kurzemē to skaits ir apmēram 30. Projekta realizētāji stāsta, ka emigrantu pirmais jautājums ir par darba iespējām, bet otrs - par bērnu izglītības variantiem. Tieši šie divi jautājumi uztrauca arī Grīnbergu ģimeni no Talsu novada. 

Danam Robertam Grīnbergam ir 11 gadu. Viņš dzimis svešumā un visu savu līdzšinējo dzīvi runājis lielākoties angliski. Puika tikai nesen iemācījies lasīt un rakstīt latviski, un šobrīd mācās Talsu Kristīgajā vidusskolā. Zēns atzīst: ir grūti, jo viņš vēl nemāk kārtīgi runāt latviski. Vairāk par to, kā veicas Grīnbergu ģimenei un kādu atbalstu valsts piedāvā atbraucējiem, skaties LTV sižetā: