foto: LETA
Baletdejotāja par Latvijas mākslinieku nabadzību: "Dzīvojam badā, ēst nav ko, pārdodam gleznas"
LNT Ziņas: pēdējās nedēļās strauji pieaug pieteikumu skaits radošo personu atbalsta stipendijām.
Sabiedrība
2018. gada 4. novembris, 20:48

Baletdejotāja par Latvijas mākslinieku nabadzību: "Dzīvojam badā, ēst nav ko, pārdodam gleznas"

LNT Ziņu dienests

Pēdējās nedēļās strauji pieaug pieteikumu skaits radošo personu atbalsta stipendijām, tādēļ tiek cerēts, ka tām paredzēto pusmiljonu izdosies sadalīt līdz gada beigām un šī nauda nebūs jāskaita atpakaļ Valsts kasē. Pieteikumu skaits pieaudzis pēc tam, kad oktobra vidū pieņemti grozījumi Radošo personu likumā, mīkstinot prasības atbalsta saņemšanai.

foto: LETA
Latvijas Profesionālā baleta asociācijas valdes locekle Sarma Rozenberga.

Izmaiņas likumā stājās spēkā 16.oktobrī un šo pāris nedēļu laikā Latvijas Radošo savienību padomē sniegtas jau gandrīz 50 konsultācijas. Arī baleta māksliniece Sarma Rozenberga LNT ziņām atzīst, ka atnākusi uzzināt, kādu finansiālu labumu sev un saviem kolēģiem varētu dabūt. Ar pensiju 200 eiro mēnesī izdzīvot grūti, ja vēl pieklibo veselība un ārstēšanās prasot astronomiskas summas. "Dzīvojam mēs badā, ēst mums nav ko, mēs pārdodam gleznas, dzīvokļus un mēģinām izdzīvot," tā LNT Ziņām stāsta S.Rozenberga.

Tas, ka radošo personu atbalsta programma nestrādā, secināts jau tūdaļ pēc tās uzsākšanas gada sākumā. Piešķirto atbalsta stipendiju skaits ar katru mēnesi kļuva arvien mazāks – no 15 martā līdz vienai septembrī. Rezultātā no stipendijām šogad atvēlētā pusmiljona, kas ļautu palīdzēt 200 personām, apgūti vien nepilni 80 tūkstoši un atbalstu saņēmušas tikai 42 personas.

Pretendentu bijis tik maz tāpēc, ka bijis noteikts pārāk zems nabadzības slieksnis, atzīst Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe. "Bija ienākumu griesti, ka trīs mēnešu periodā ienākumi nevarēja būt lielāki par pusi no minimālās algas - tātad 215 eiro. Pie tam šis likums stājās spēkā šā gada janvārī, kad nedaudz tika indeksētas pensijas, un pensionāri, kuri ļoti cerēja uz šo atbalsta stipendiju, secināja, ka viņu pensijas ar janvāri palielinājušās par 7 eiro un, ja pērn tie bija zem 215 eiro, tad šogad 219 vai 220 eiro, kas tāpat ir ārkārtīgi maz. Un tad sanāca, ka mēs trūcīgajiem māksliniekiem dodam atbalsta stipendijas, bet viena liela daļa nebija pietiekoši trūcīgi," stāsta D.Bluķe.

Tagad šie ienākumu griesti radošajām personām paaugstināti līdz 75 % no minimālās algas, kas ir virs 300 eiro. Savukārt pensijas vecuma māksliniekiem tie pilnībā atcelti. "Mēs ceram, ka 75 personas, kurām tika sniegta konsultācija, bet viņas nebija atbilstošas šo dažu eiro dēļ, šobrīd varēs vērsties Kultūrkapitāla fondā un saņemt šo vienreizējo atbalstu," LNT Ziņām norāda Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Jaunais Radošo personu likums pēc būtības ir pašpalīdzības kase, kas māksliniekiem, rakstniekiem, mūziķiem ļauj izkļūt no finanšu problēmām, ja tādās viņi nokļuvuši piespiedu dīkstāves vai slimības gadījumā, vai ja jāslīkst ārstniecības un komunālo maksājumu jūrā. Dīkstāves stipendijas apmērs ir 2 580 eiro, savukārt stipendija sadzīves vai ārstniecības problēmu risināšanai ir  1 290 eiro.