foto: Zane Bitere/LETA
Krievijas vēstnieks Latvijā pārsteigts, ka "Saskaņa" nav tikusi pie varas
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs.
Politika
2018. gada 4. novembris, 08:54

Krievijas vēstnieks Latvijā pārsteigts, ka "Saskaņa" nav tikusi pie varas

Jauns.lv / LETA

Krievijas vēstniekam Latvijā Jevgēņijam Lukjanovam nešķiet loģiska situācija, kad partija "Saskaņa" Saeimas vēlēšanās iegūst visvairāk balsu, taču netiek pie varas. "Acīmredzot, partijas iegūtajam balsu skaitam Saeimas vēlēšanās Latvijā nav pilnīgi nekādas nozīmes," izteicās Lukjanovs.

Lukjanovs atzīmēja, ka Latvijas likumdošana pieļauj situāciju, kurā no valsts varas tiek nošķirta vēlēšanās visvairāk balsis guvusī partija. "Ja partija, kas ieguvusi katru piekto vēlētāju balsi, tiek atstumta malā, tad tas ir kaut kas pārsteidzošs. Es ko tādu redzu pirmo reizi," apgalvoja vēstnieks un pauda nostāju, ka vēlēšanu sacīkstēs ir uzvarējusi tieši partija "Saskaņa".

Vērtējot Tatjanas Ždanokas vadītās Latvijas Krievu savienības panākumus šajās vēlēšanās, Lukjanovs izteicās, ka "nekas neparādās no nekā un nepazūd bez pēdām". Viņaprāt, vēlēšanu iznākums parādīja, ka daļu Latvijas sabiedrības uztrauc jautājums, ko aktualizējis šis politiskais spēks. Ždanoka ir uzsvērusi, ka par savu galveno uzdevumu ir stādījusi cīņu pret izglītības sistēmas latviskošanu.

"Ir jāskatās uz cēloņiem un sekām. Cēloņi ir tās problēmas, kas Latvijā nav atrisinātas. Tad parādās politisks spēks, kas piedāvā savas metodes, mērķus, tehnoloģijas, lai jautājumu atrisinātu. Tāpēc atkal parādījās šis politiskais spēks, kas guva noteiktu pilsoņu atbalstu," vērtēja Lukjanovs.

Norādot, ka viņš nevis kritizēt Latvijas likumdošanu, bet konstatē faktus, Lukjanovs atkārtoti pauda kritiku par Latvijā esošo nepilsoņu institūtu. "Manā skatījumā tas ir aparteīds, jo vienīgais definējums šim statusam bija "nelatvietis"," paziņoja vēstnieks. Viņaprāt, nekad nav par vēlu labot šo situāciju, proti, atcelt nepilsoņa statusu.