foto: (Foto: Edijs Pālens/LETA)
Dzērājšoferiem vairs nedraudēs arests - tā vietā varētu iestāties kriminālatbildība
Sabiedrība
2018. gada 25. oktobris, 20:45

Dzērājšoferiem vairs nedraudēs arests - tā vietā varētu iestāties kriminālatbildība

Jauns.lv

No 2020. gada dzērājšoferiem vairs nevarēs piemērot administratīvo arestu, to paredz šodien, 25. oktobrī, Saeimā apstiprinātais administratīvo pārkāpumu procesa likums. Lai sodi par braukšanu dzērumā nesamazinātos, Tieslietu ministrijai uzdots līdz 1. maijam iesniegt Saeimā jaunus grozījumus likumā, kas kriminalizēs sēšanos pie stūres reibumā, šovakar vēsta LTV raidījums “Panorāma”. 

Ja izelpā konstatēts vairāk par vienu promili alkohola, šobrīd šoferiem pienākas ne tikai naudas sods un tiesību atņemšana, bet arī administratīvais arests līdz 15 diennaktīm. Saeimas apstiprinātais administratīvo pārkāpumu procesa likums šādu soda veidu vairs nepieļaus. 

“Saistībā ar dzērājšoferiem diskusijas ir priekšā. Tā ir problēma. Ko es uzskatu par svarīgu – nedrīkst pieļaut represiju samazināšanu. Nedrīkst pieļaut, ka sodi ir mazāki nekā patlaban,” norādīja Saeimas deputāts Andrejs Judins.

Risinājums būtu kriminalizēt braukšanu dzērumā. Tieslietu ministrijai uzdots līdz 1.maijam šādus grozījumus likumā iesniegt Saeimai. Kriminālatbildību varētu paredzēt, ja šofera alkohola reibums ir virs 1,5 promilēm. 

Tas gan nozīmētu, ka sods kļūtu “mīkstāks” tiem šoferiem, kam alkohola koncentrācija būs robežās no vienas līdz pusotrai promilei.

Par to nebūtu ne aresta, ne kriminālatbildības. “Tā varētu teikt, ka tā sanāk, bet skatīsimies. Jāsaka, ka tā problemātiskākā daļa ir tie vadītāji, kas ir braukuši virs 1,5 promiles. Aizturēto vadītāju skaits, kuri ir vadījuši transportlīdzekli alkoholisko dzērienu ietekmē, lielākā daļa ir virs 1,5 promiles. Tie ir kādas divas trešdaļas,” skaidro Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Krapsis arī uzsver –jaunais likums pieļaus iespēju konfiscēt transportlīdzekli. Līdz šim šāds soda mērs nav ticis piemērots.