Tracis ap pretrunīgo BBC filmu: skumji, ka Ukrainas notikumi pārcelti uz Latviju
Ārlietu ministrs pauž arī pārliecību, ka Latgales reģiona pašvaldību iedzīvotāji ir spējīgi novērtēt un izprast BBC filmas fiktīvo un absurdo raksturu un jebkādas sasaistes ar realitāti, trūkumu.
Sabiedrība
2016. gada 19. februāris, 18:51

Tracis ap pretrunīgo BBC filmu: skumji, ka Ukrainas notikumi pārcelti uz Latviju

Jauns.lv

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir iepazinies ar Latgales reģiona pašvaldību vadītāju vēstuli, kurā pausta neizpratne par Lielbritānijas raidorganizācijas BBC kanāla filmas "World War Three: Inside War Room" demonstrēšanu un pauž pārliecību, ka iedzīvotāji ir spējīgi izprast tās fiktīvo raksturu, kā arī izsaka dziļu nožēlu, ka filmas veidotāji nesenos notikumus Ukrainā ir pārcēluši uz mūsu valsti, informēja ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Viņš infomēja, ka ministrs ir saņēmis un iepazinies ar Latgales reģiona pašvaldību vadītāju atklāto vēstuli, kurā pausta pozīcija par Lielbritānijas raidorganizācijas BBC kanāla 2 filmas "World War Three: Inside War Room" demonstrēšanas aspektiem. Ministrs norāda, ka Ārlietu ministrija ir iepazinusies ar filmas saturu, kas raidsabiedrības BBC 2 kanālā tika demonstrēta šā gada 3.februārī, skaidroja Drēģeris. Filmas pamatā ir fiktīvs scenārijs, kurš atspoguļo filmas veidotāju ieceres šajā žanrā.

Savā atbildē ministrs vērš uzmanību, ka Satversmes 100.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta. "Jebkuras demokrātiskas valsts būtiska sastāvdaļa ir vārda brīvība, kas ietver gan kvalitatīvus un neatkarīgus medijus, gan zinošu un atbildīgu žurnālistu darbu. Tas ir arī būtisks priekšnoteikumus, lai ikvienā demokrātiskā sabiedrībā veicinātu kritiskās domāšanas spējas," par ministra pausto informēja viņa padomnieks.

Ministrs pauž pārliecību, ka sabiedriskajiem medijiem ir īpaša nozīme kvalitatīvas, vispusīgas informācijas sniegšanā, it īpaši starptautiskās drošības krīzes apstākļos. Sabiedriskie mediji kā LTV ir neatkarīgi redakcionālo lēmumu pieņemšanā, tāpēc ministrs nevar komentēt vai ietekmēt lēmumu un apstākli, kāpēc LTV ir izlēmusi demonstrēt šo filmu. Ārlietu ministrs izsaka cerību, ka LTV skaidros savu lēmumu, norādīja Drēģeris.

Pilnībā saprotot pašvaldību bažas, ministrs pauž pārliecību, ka Latgales reģiona pašvaldību iedzīvotāji ir spējīgi novērtēt un izprast BBC filmas fiktīvo un absurdo raksturu un jebkādas sasaistes ar realitāti, trūkumu. Tādējādi Latvijas ārlietu ministrs izsaka dziļu nožēlu, ka filmas veidotāji pilnīgi nepamatoti nesenos notikumus Krimā un Austrumu Ukrainā ir šabloniski pārcēluši uz mūsu valsti, skaidroja viņa padomnieks.

Vienlaikus ministrs informēja, ka ministrija arī citu valstu amatpersonām ir paudusi skaidru viedokli par iespējamo maldināšanu un realitātes izkropļošanu par Latgales reģionu, ko demonstrē šī filma. Darba vizītes Londonā ietvaros, šā gada 3.februārī neformālā sarunā ar Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Filipu Hamondu ministrs guvis apliecinājumu tam, ka filma ir neatkarīgas raidsabiedrības BBC veidots materiāls un neatspoguļo Lielbritānijas valdības oficiālo nostāju.

Latviju un īpaši Latgali ir apmeklējuši daudzi ārvalstu žurnālisti, tostarp raidsabiedrības BBC pārstāvji. Neviens žurnālists Latgalē nav guvis apstiprinājumu jebkādām separātisma izpausmēm. "Tādēļ ministrs uzskata, ka filmas scenārijs neliecina, ka tā tapšanā būtu ieguldīts rūpīgs darbs Latgales reģiona izpētē," akcentēja Drēģeris.

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā  Latgales reģiona pašvaldību vadītāju atklāto vēstuli un pozīciju nodos raidsabiedrības BBC 2 kanāla vadībai.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latgales pašvaldību vadītāji ar atklātu vēstuli vērsušies pie valsts augstākajām amatpersonām, norādot, ka minētā filma ir provokācija pret reģiona iedzīvotājiem. Pašvaldību vadītāji norāda, ka ar nožēlu secina - plašu starptautisko rezonansi ieguvusī BBC veidotā filma attiecībā uz hipotētiskiem notikumiem Latgales reģionā ir "absolūta dokumentāli mākslinieciska provokācija pret Latgales reģiona iedzīvotājiem, visasākajā veidā aizskarot reģionā dzīvojošo latviešu, krievu, poļu, baltkrievu, lietuviešu un citu tautību patriotiskās jūtas un viszemiskākajā formā nepelnīti pretnostatot mūs pārējai Latvijai, Eiropai un pasaulei".

"Vēlamies uzsvērt, ka šī filma nav nedz uzņemta Latgalē, nedz šīs filmas titros norādītajā "radošajā" komandā nav atpazīstami Latgales reģiona iedzīvotāji. Nopietnas bažas rada šīs provokācijas varbūtējais neseno dramatisko Ukrainas dokumentālo notikumu jauniestudējums Daugavpilī un visā Latgalē," teikts vēstulē.

Pēc Latgales pašvaldību vadītāju domām, filmā redzama necieņa un vispārēja provokācija, kas saistīta gan ar Latvijas simbolikas zaimošanu, gan savstarpējā naida kurināšanu Daugavpilī, Latgalē un Latvijā, virzot to atklātas agresijas aktīvākajās formās un veidos.

"Latgalē nešķiro cilvēkus pēc nacionālās vai reliģiskās piederības, šeit gadsimtiem ilgi kopā draudzīgi sadzīvo dažādu tautību un konfesiju cilvēki. Latgales cilvēku sirsnība un atvērtums ir par pamatu savstarpējai cieņai un uzticībai, un neviens šeit necenšas uzspiest kādas vienas izvēles pārākumu," pausts vēstulē.

Pašvaldību vadītāji ir neizpratnē par Latvijas Televīzijas rīcību, iegādājoties šīs filmas pārraides tiesības par Latvijas, tostarp Latgales nodokļu maksātāju naudu un gatavojot to translācijai LTV1 kanālā, īpaši laikā, kad Latvijas televīzija ir spiesta samazināt savu budžetu, darbinieku algas, slēgt raidījumus.

Vēstule nosūtīta Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, ārlietu ministram, iekšlietu ministram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un citām amatpersonām.

Filma un priekšvārds LTV1 ēterā tiks demonstrēta piektdien plkst.21.15.

BBC veidotā filma "World War Three: Inside The War Room" ir izraisījusi plašu starptautisku rezonansi Eiropas politiskajā vidē, sabiedrībā un mediju slejās. Filmas tapšanu ir diktējusi pēdējo gadu ģeopolitiskā situācija, kuras neatņemama sastāvdaļa ir bijusi arī Latvija un Baltijas valstis. BBC šīs filmas sižetā, kurā netiek atspoguļoti reāli notikumi, ir iekļāvusi Latviju.

BNS/ Publicitātes foto