foto: LETA
Dzintars kritizē "sarkano līniju" vilkšanu: runas par Lemberga ietekmi ZZS ir pārspīlētas
Politika
2018. gada 18. oktobris, 08:41

Dzintars kritizē "sarkano līniju" vilkšanu: runas par Lemberga ietekmi ZZS ir pārspīlētas

Jauns.lv / LETA

Runas par smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi ir diezgan pārspīlētas un nevar likt vienlīdzības zīmi starp viņu un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), šādu viedokli intervijā "Neatkarīgajai" paudis "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars, kura pārstāvētā partija ir kritizējusi Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ieceri nākamo valdību mēģināt izveidot bez ZZS.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"JKP ir ļoti strikti pateikusi, ka nekādos apstākļos neies ar ZZS. Nav skaidru atbilžu, kāpēc tad nē?" izteicies Dzintars, "skaidrs, ka tas [partija "Latvijai un Ventspilij"] ir ciešs sadarbības partneris un ka viņam [Lembergam] noteikts iespaids ir, bet mēs varētu pieminēt visādus kungus, kuriem katram savā partijā ir kaut kāds svars. Domāju, ka šī sarkanā līnija bija vairāk politisks, simbolisks gājiens, nevis pozīcija pēc būtības - cīņa pret oligarhu ietekmi vai tamlīdzīgi. Tās līnijas, ar ko iesim un ar ko neiesim kopā, ir tik daudz savilktas, ka VL-TB/LNNK nevēlas vēl šādas līnijas cirst - kurš labāks?"

"Pabriks, Bordāns vai Gobzems. Katram no viņiem ir savas utis, savas stiprās un vājās puses," paziņojis Dzintars, "VL-TB/LNNK nenodod savus pamatprincipus, tāpēc mēs gandrīz katrās vēlēšanās ejam bez pārsteigumiem. Koalīcijas līgumā mēs noteikti prasīsim valodas un pilsonības jautājumos vienprātības principu, ka nekādas atkāpes bez mūsu piekrišanas nevar būt. (...) - Pabriks vai Bordāns, tā ir salīdzinoši otršķirīga lieta."

Dzintars atkārtoti kritizējis jaunu "sarkano līniju" vilkšanu valdības veidošanas sarunās. "ZZS izslēgšana no JKP vadītās valdības. Neformālās sarunās parādās dažādi citi uzstādījumi, un pie šīs sadrumstalotības jāpacīnās jau par mērķi izveidot valdību kā tādu. Kur nu vēl, lai visi justos apmierināti. Šobrīd jādomā, kā no strupceļa tikt ārā, un viens veids ir, ka parādās tā saucamās kompromisa figūras. Vai Artis Pabriks varētu būt šāda kompromisa figūra? Varbūt. Laiks rādīs. VL-TB/LNNK pieturas pie taktikas nevienam pašlaik nedot kaut kādas skaidras priekšrocības sarunās un iezīmēt vēl kaut kādas sarkanās līnijas."

ZZS sagaida 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus

gallery icon
11

Politiķim šķiet, ka jaunās valdības izveidošana "ļoti drīz nenotiks". "Daudz ko izšķīra JKP sākotnējais paziņojums, ka Jānis Bordāns neredz savā valdībā ZZS, un vēlākais paziņojums, ka viņi vispār neies vienā valdībā ar ZZS. Tas nozīmē - ja neviens no saviem principiem neatkāpjas, tad sešu partiju valdība ir tikpat kā neiespējama."

"Ja paliek piecu partiju valdība, tad gandrīz katrs no valdības veidotājiem iegūst tādu kā zelta kārti. Bez viņa vairs nevar. Varbūt vienīgi bez "Vienotības", bet viņi šobrīd vispār ir priecīgi, ka tikuši iekšā, un ar lielu apetīti nebūs. Tas īpaši attiecas uz "KPV LV", jo, viņiem izejot ārā, atkal iestājas strupceļš. Tāpēc mēs uzskatām, ka no valsts interešu viedokļa labāk būtu, ja būtu sešu partiju koalīcija, jo tad nav tā, ka viens var šantažēt visus pārējos," izteicies Dzintars.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās