foto: Aculiecinieka foto
Krūzītes ar Hitleru un kāškrustiem: Āgenskalna tirgū pārdod suvenīrus ar nacisma simboliku
"Viena tauta, viena valsts, viens fīrers" vēstī uzraksts uz kāda no suvenīriem. Cenas gan nekur nav redzamas - priekšā vien uzraksts: "nefotografēt".
Sabiedrība
2018. gada 19. oktobris, 04:54

Krūzītes ar Hitleru un kāškrustiem: Āgenskalna tirgū pārdod suvenīrus ar nacisma simboliku

Jauns.lv

Kāškrusti, Trešā reiha simbolika, nacistiskās Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera stāvs - šādi skati bija redzami Āgenskalna tirgū aizvadītajā svētdienā, 14. oktobrī, notikušajā krāmu tirdziņā. Tajā tirgotāju vidū redzams kāds vīrietis, kurš sev priekšā lepni izstādījis krūzīšu kolekciju, kuras izdaiļotas ar Hitlera attēliem, svastikām un citiem nacisma simboliem.

“Ieraudzīju un nedaudz apmulsu... šķita tikai pareizi paziņot policijai, jo tirgoties ar šādām lietām, ja nemaldos, mūsu valstī ir aizliegts,” piebilst aculieciniece, kura safotografējusi svētdien Āgenskalnā redzēto.

Tirgus apmeklētāju interese par nacisma simboliku bijusi pārsteidzoši liela. Pēc aculiecinieces novērotā, kad pie stenda pienākuši interesenti, kuri izrādījuši vēlmi iegādāties, viņiem lūgts parādīt, kuru no krūzēm viņi vēlas. Tad no kastes tiek izņemta krūzīte necaurspīdīgā iesaiņojumā un nolikta uz galda, tās kārotājam tiek pateikts, lai uz galda noliek naudu un paņem tīkoto suvenīru. Pārdesmit minūšu laikā pārdotas vairākas krūzes.

Aptuveni 20 minūtes pēc zvana uz 110 ieradusies Valsts policijas (VP) ekipāža un mēģinājusi uzrunāt kungu, taču viņa vietā pie krūžu kolekcijas tikmēr nostājusies kāda kundze, acīmredzot, viņa kolēģe.

Uz policistu lūgumu uzrādīt dokumentus, kundze atbildējusi: “Kāpēc?” Kā atstāsta aculieciniece, kundzes arguments bijis: kur jūs redzat cenu? šīs krūzītes jau nemaz netiek pārdotas, tās gluži vienkārši izstādītas kā privāta kolekcija.

Tiesa, pat paviršam vērotājam ir diezgan acīmredzams, ka šī "privātā kolekcija" ir darināta mūsdienās, nevis saglabāta no 20. gadsimta kā vēstures lieciniece.

foto: Aculiecinieka foto
Uz vietas sastaptā sieviete sarunā ar policistiem taisnojās, ka krūzītes jau neviens netirgo - tā esot privāta kolekcija.

Vīrietis nesaņem sodu

VP informēja Jauns.lv, ka izsaukums uz Āgenskalna tirgu todien ir saņemts, policija ieradusies, taču nedz vīrietis, nedz sieviete, kuri uz vietas iestājušies par nacistu krūzīšu kolekciju, nav sodīti.

“14. oktobrī pulksten 13.16 Valsts policija saņēma izsaukumu uz Nometņu ielu, Āgenskalna tirgū par to, ka persona tirgojot priekšmetus ar nacistiskās Vācijas vai Padomju Savienības simboliku. Ņemot vērā, ka pārkāpumi netika konstatēti, pret tirgotāju netika uzsākta administratīvā lietvedība,” rakstiski atbildēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Āgenskalna tirgū uzieta krūzīšu kolekcija ar nacisma simboliku

Kāda aculieciniece portālam Jauns.lv iesūtījusi fotogrāfijas no pagājušajā svētdienā, 14. oktobrī Āgenskalnā notikušā krāmu tirdziņa. Tajās tirgotāju vidū redzams kāds ...

gallery icon
5

VP skaidro, ka liegums izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku – arī stilizētā veidā – attiecas uz sapulcēm, gājieniem un piketiem.

Likuma Par sapulcēm, gājieniem un piketiem 11. pantā minēts, ka: “Sapulces, gājiena un piketa dalībniekam šo pasākumu laikā ir aizliegts: 1) turēt pie sevis vielas, ieročus vai citus priekšmetus, kas pēc sava rakstura ir paredzēti, vai var tikt piemēroti miesas bojājumu nodarīšanai cilvēkiem, vai mantas bojāšanai; 2) būt apgādātam ar pasīvās aizsardzības līdzekļiem (ķiveri, kasku, bruņuvesti u.tml.); 3) slēpt savu seju zem maskas; 4) (izslēgts ar 03.11.2005. likumu); 5) izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā).”

Tirgus vadība sola uzmanīt situāciju

Kopā ar policiju kolekcijas īpašniekus iztaujāja arī Āgenskalna tirgus vadība.

Tās pārstāve Una Meiberga sarunā ar Jauns.lv pauda, ka šis bijis pirmais krāmu tirdziņš, kas rīkots Āgenskalna tirgus teritorijā un tajā piedalīties ļauts visiem interesentiem.

“Par šo kungu zinājām, gājām kopā ar policiju noskaidrot situāciju. Divdomīgo mantu apjoms uz visu piedāvāto preču fona bija salīdzinoši neliels – tirgojās arī citas lietas,” skaidroja tirgus pārstāve, piebilstot, ka aizliegums šoreiz nesekoja arī no viņu puses.

Savukārt kolekcijas izstādītāji teikuši, ka krūzīšu noformējums nekādā veidā neatspoguļo viņu pašu vērtības un uzskatus – viņi gluži vienkārši piedāvājuši to, ko pieprasījusi daļa pastāvīgo interesentu, šķietami atzīstot, ka ar nacistu simboliem apkrāsotie uzraksti tomēr bijuši pārdošanā.

“Protams, nevēlamies, lai šāds piedāvājums kļūtu par pastāvīgu tirgus daļu, tādēļ sekosim līdzi situācijai,” piebilda Āgenskalna tirgus pārstāve Meiberga.