Jaunā latviešu filma "Es esmu šeit", Ķiģeļa dzimšanas diena un "Boņuks": ko darīt 27. un 28. februārī?
Brīvdienās būs, ko redzēt un dzirdēt.
Kultūra
2016. gada 26. februāris, 09:37

Jaunā latviešu filma "Es esmu šeit", Ķiģeļa dzimšanas diena un "Boņuks": ko darīt 27. un 28. februārī?

Jauns.lv

Rēzeknē svētdien pasniegs gada lielo latgaliešu kultūras balvu "Boņuks", Liepājā uzstāsies jauno ideju kamerorķestris no Lietuvas, Rīgā svinēs rokmūziķa Fēliksa Ķiģeļa 40. dzimšanas dienu, bet Siguldā klausītājus priecēs ugunīgs sitaminstrumentu kvartets "Perpetuum Ritmico".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz Latvijas kinoekrāniem sāk izrādīt jauno latviešu spēlfilmu „Es esmu šeit”. Ķīpsalas izstāžu zāles visus zinātkāros aicina lielā grāmatu un arī izglītības izstāde. Kā vienmēr daudz interesanta arī izstāžu zālēs. Šoreiz gan vairāk ārpus galvaspilsētas: pasaulslavenā VEF radio godība Bauskā, padomjlaika ikdienas brīnumi Liepājā, vēsturiskais fotopalielinājums Ogrē. Savukārt Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, varat doties ceļojumā uz Nekurieni vai Mākslas akadēmijā iepazīties ar izslavēto „rozentāļu” veikumu. Šajā nedēļas nogalē ikviens no mums un jebkurā Latvijas pusē var atrast sev ko aizraujošu.

1. Feliksa Ķiģeļa dzimšanas dienas koncerts

Rīgā, mūzikas namā „Daile” (Krišjāņa Barona ielā 31) sestdien, 27. februārī, pulksten 19.00 notiks rokmūziķa Feliksa Ķiģeļa dzimšanas dienas koncerts. Šis ir viņa jubilejas gads – 25. februārī mūziķis svin savu 40. dzimšanas dienu. Šajā koncertā Fēlikss Ķiģelis kopā ar draugiem visus priecēs ar visu laiku labākajām dziesmām. Koncertā kopā ar jubilāru uz skatuves kāps dzelzs rīkle Jānis Buķelis, MC „Vēja brāļu ordenis” karognesējs Aivars Freimanis jeb Frīdis, šarmantā dziedātāja Zane Biķe, Roberts Zīle, Uldis Knapšis, Kristaps Liepa, Ivars Sudmalis un citi.

„Palaid mani vējā, jo nepiederu Tev, es esmu kļavas dvēsele...” – šī ir rinda no dziesmas, kura pirms daudziem gadiem acumirklī iekaroja klausītāju sirdis un joprojām nelaiž tās vaļā. Taču šī ir tikai viena no daudzajām Fēliksa Ķiģeļa dziesmām. Desmit studijas albumi un live koncertalbums, muzikāla sadarbība ar kolēģiem Latvijā un sūrs darbs pie jaunu ierakstu radīšanas ārvalstīs ar pasaulē atzītiem producentiem, koncerti Eiropā un Krievijā – tā ir aisberga neredzamā puse, kas ir padarījusi viņu par to, kas viņš ir tagad – iemīļots rock mākslinieks, kura koncertus apmeklē pati atraktīvākā publika. Fēliksa Ķiģeļa mūzikas fenomens ir dziesmu melodiskums un muzikālo ierakstu kvalitāte. Augstas prasības pret sevi un ieguldīto darbu ir mūziķa panākumu atslēga. To pierāda arī daudzās nominācijas un apbalvojumi, kā arī dziesmu aktīva atskaņošana radio un iekļūšana to topos.

Fēlikss Ķiģelis bijis Liepājas grupu „Tumsa” un „Melnā princese” solists un dibinātājs, savukārt 2000. gadā uzsācis solokarjeru. Viņa tēvs bija kādreizējais rokgrupu „Līvi” un „Corpus” dalībnieks Ēriks Ķiģelis.

Biļešu cenas: 8 -14 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesnams.lv.

Fēlikss Ķiģelis: „Ceļš uz mājām”

2. Jauno ideju kamerorķestris no Lietuvas un kori Liepājas „Lielajā dzintarā”

Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” sestdien, 27. februārī pulksten 19.00 uzstāsies jauns un spožs viesmākslinieku kolektīvs no Lietuvas „NI&CO/New Ideas Chamber Orchestra” („Jaunu ideju kamerorķestris”) Gedimina Gelgota vadībā un tā sadarbības partneri Liepājas koncertā - kori „Pro musica”, „Gaudeamus” (Viļņa) un „INTIS” no Liepājas. „NI&CO” katrs ansambļa dalībnieks ir vairāku starptautisku konkursu laureāts, bet mākslinieciskais vadītājs Gedimins Gelgots – daudzsološs un neordinārs lietuviešu komponists, kura skaņdarbi jau izskanējuši koncertos un festivālos Lietuvā, Latvijā, Polijā, Vācijā, Austrijā, Lielbritānijā, Francijā un citās valstīs.

Koncerta pirmās daļas programma būs veidota kā nepārtraukts dinamisks pulss, ko sevišķi aizraujošu klausītājiem padarīs kamerorķestrim raksturīgā skatuviskā atraktivitāte. Koncertu ievadīs starptautiski augstu novērtētā vācu izcelsmes britu komponista Maksa Rihtera pārkomponējums slavenajam Vivaldi koncertciklam „Gadalaiki”, balstoties uz postmodernisma un minimālisma izteiksmes līdzekļiem. Koncertā skanēs viens no cikla koncertiem – „Vasara”.

Turpinājumā tiks atskaņots pasaulslavenā igauņu komponista Arvo Perta pašizveidotā minimālisma stilā tintinnabuli komponētais skaņdarbs „Brāļi”, kura mākslinieciskajā saturā ekspresīva spriedze mijas ar cildenu klusumu, pārejošais laicīgums ar mūžīgo bezgalību, kā arī vieskolektīva vadītāja Gedimina Gelgota kompozīcijas, kuras skanējušas prestižās pasaules koncertzāles un guvušas augstu novērtējumu.

Koncerta otrā daļa ārēji veido pilnīgu pretstatu – dinamiskajai vertikālei pretnostatīta klusuma un iekšēja garīga spēka meklējumu horizontāle, kur būtiska ir ieklausīšanās sevī, atklāsme un pacelšanās pāri ikdienišķajam. Pētera Vaska skaņdarbs „Dod mums mieru” jauktam korim un stīgu orķestrim būs piepildīts ar dziļuma dimensiju, kas atklājas kā no bezgalības nācis iekšējas spriedzes pilns ceļš uz dievišķo atklāsmi. Tāpat skanēs norvēģu komponista un pianista Olas Jeilo harmoniskām krāsām piepildītā „Saullēkta mesa”.

Biļešu cenas: 5 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.greatamber.lv.

Jaunu ideju kamerorķestris no Lietuvas

3. Jauna latviešu spēlfilma „Es esmu šeit”

Latvijas kinoteātros piektdien, 26. februārī, sāk demonstrēt Renāra Vimbas filmu „Es esmu šeit”, kas nule Berlīnes kinofestivālā ieguvusi jauniešu žūrijas balvu – “Kristāla lāci”. Režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilma ir spēcīgs autora pieteikums pilnmetrāžā. Tas ir izsmalcināts sievietes rakstura veidošanās portretējums – pieaugšanas stāsts, kuru caurvij vientulības, vilšanās un pirmās mīlestības pārdzīvojums.

Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska atveido filmas galveno varoni – septiņpadsmitgadīgo meiteni Raju, kura dzīvo mazā lauku saimniecībā Latgalē kopā ar valdonīgo vecomāti Olgu (Ruta Birgere) un mazo brāli Robi (Andžejs Jānis Lilientāls). Baiss notikums pārvērš māsas un brāļa dzīvi, liekot meitenei pieņemt lēmumus, no kādiem vairītos pat pieaugušie.

Filma ir aizkustinošs stāsts par meiteni Raju (17) un viņas brāli Robi (12), kas spiesti dzīvot kopā ar vecmammu Olgu, jo viņu tēvs miris un māte aizbraukusi meklēt darbu Anglijā. Pretēji bērnu gribai vecmamma vēlas pārdot lauku īpašumus, kas piederējuši viņu tēvam, bet situācija mainās pēc Olgas nejaušās nāves. Rajai un Robim ir jāizvēlas - vai ziņot par viņas nāvi un nokļūt bērnunamā, vai noslēpt šo faktu un cīnīties par savām dzimtajām mājām un ģimeni. Raja kļūst par ģimenes apgādātāju un reizē piedzīvo savu pirmo mīlestību.

26. februārī filmas pirmizrāde notiks Latvijas lielākos kinoteātros – Rīgas „Splendid palace”, Ventspils „Rio”, Liepājas „Ballē”, Madonas „Vidzemē” un citos. Tā kā meklējiet sava tuvākā kinoteātra afišu. Sīkāk internetā: www.facebook.com/esesmuseit.

Spēlfilmas „Es esmu šeit” treileris

4. Ugunīga sitaminstrumentu kvarteta koncertprogramma Siguldā

Sestdien, 27. februārī, pulksten 18.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” izskanēs koncerts „Vasks un uguns”, kurā muzicēs muzikālā apvienība „Perpetuum Ritmico” - Latvijā pirmais un vienīgais sitaminstrumentu kvartets, kas darbojas kā pastāvīga apvienība. Koncertprogrammā varēs dzirdēt Pētera Vaska, Guntara Freiberga un ārzemju komponistu kompozīcijas.

Koncertprogrammas priekšnesums sāksies ar uguns spēli – ir pilnīga tumsa, kuru pārtrauc šķiltavu ritmiska uguns šķilšana četru sitaminstrumentu mūziķu rokās darbā ar nosaukumu „Vai Jums nebūtu uguns?”. Tam sekos Latvijā sen neatskaņotais Pētera Vaska koncerts timpāniem un sitaminstrumentiem.

Turpinājumā – divu Izraēlas komponistu skaņu gleznas un paša kvarteta radīts skaņdarbs „Shade of mist”, kura pamatā ir ansambļa līdera Guntara Freiberga kompozīcija. Tā ienes programmā lirisku pārdomu noskaņu un ir kā pāreja uz koncerta ugunīgāko daļu, kas sākas ar Nebojšas Jovana Živkoviča „Trio Per Uno”. Tam sekos episkais Keiko Abes „The Wave” un mierīgāku noskaņu cauraustais Eliota Kola skaņdarbs „Postlude”.

Biļešu cenas: 8 - 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

Sitaminstrumentu muzikālā apvienība „Perpetuum Ritmico”

5. Latgales gada kultūras balva „Boņuks” pasniegšanas ceremonija Rēzeknē

Svētdien, 28. februārī, pulksten 16.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors” jeb Austrumlatvijas koncertzālē, jau devīto reizi tiks pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balva „Boņuks” par paveiktajiem darbiem latgaliešu kultūrā 2015. gadā.

Svinīgā ceremonija pulcēs aktīvākos latgaliešu kultūras darboņus un atbalstītājus. „Boņuks 2015” ceremonijas pirmajā daļā būs iespēja piedzīvot festivālam „ORGANismi” tapušā muzikālā uzveduma „Saule. Bērni. Rainis” izrādi, bet otrajā daļā tiks pasniegtas „Boņuks 2015” statuetes 19 nominācijās. Kā katru gadu, arī šogad neiztiks bez pārsteigumiem un muzikāliem priekšnesumiem. Tā kā visiem latgaliešu kultūras cienītājiem svētdien jādodas uz Rēzekni!

Latgaliešu kultūras gada balva tiek rīkota ar nolūku apkopot labākos pagājušā gada veikumus un pasākumus, godināt aktīvākos Latgales kultūras pārstāvjus, popularizētājus, veicinot turpmāku jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību.

Biļešu cena: 3 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

Boņuka balvas pasniegs jau astoto reizi

6. Starptautiskā grāmatu un izglītības izstāde Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā no piektdienas, 26. februāra. Līdz svētdienai, 28. februārim notiek divas izstādes – ikgadējā Grāmatu izstāde un izglītības izstāde „Skola”.

* Starptautiskajā grāmatu un izdevniecību „Latvijas Grāmatu izstādē 2016” piedalīsies izdevniecības un grāmatu apgādi, kā arī grāmattirgotāji un ar grāmatniecību saistīti uzņēmumi. Daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās lielākās Latvijas izdevniecības, kā arī ārvalstu dalībnieki. Grāmatu izstādi ievērojami papildinās mācību literatūras un mācību līdzekļu klāsts, kura nozīme mūsdienīgas izglītības ieguvē ar katru brīdi arvien palielinās.

Grāmatu izstādes centrālais punkts būs kultūras stends, kur varēs sastapt autorus, iegūt autogrāfus un paspiest arī roku savam iemīļotajam rakstniekam. Latvijas Grāmatnieku ģilde kā allaž parūpēsies par īpaši interesantu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā katrs varēs atrast sev interesantu un saistošu pasākumu. Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem būs interesanti, jo būs īpaši bērniem tiks rīkoti aizraujoši pasākumi. Turpinot iepriekšējos gados aizsākto, izstādē darbosies arī Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu.

* Savukārt izstādē „Skola 2016” piedalīsies vairāk nekā 140 dalībnieku no Latvijas, ASV, Francijas, Kanādas, Krievijas, Nīderlandes un Vācijas, kas prezentēs jaunākās mācību programmas un dažādus mācību kursus. Izstādes apmeklētāji varēs iztaujāt izglītības iestāžu pārstāvjus par valsts un privātajām augstskolām, vidusskolām, koledžām, arodskolām, kā arī mācību centriem, tālmācību un e-studijām. Varēs uzzināt arī par interešu izglītību, studijām ārvalstīs, skolēnu apmaiņas programmām, bērnu un jauniešu vasaras nometnēm ārvalstīs.

Izstādes „Skola” projekta vadītājs Valts Jirgensons saka, ka šī „ir vislabākā vieta, kur iegūt nepastarpinātu informāciju tieši no mācību iestāžu pārstāvjiem un atsauksmes no pašiem studentiem. Un tas noteikti ir daudz interesantāk un ērtāk, nekā lasīt internetā vai doties uz neskaitāmām atvērto durvju dienām”.

Izstāžu darba laiks: 26. un 27. februārī – no pulksten 10.00 līdz 18.00, 28. februārī – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: uz grāmatu izstādi -1 eiro (pensionāriem un invalīdiem – bez maksas); uz abām izstādēm – 5 eiro, skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem – 4 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: radioviļņi Bauskā, padomjlaika ikdiena Liepājā un fotopalielinājums Ogrē

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 10.aprīlim skatāma Artura Riņķa un Ivetas Vaivodes izstāde „Ceļojums uz Nekurieni”. Tajā divu paaudžu mākslinieki – dizainers, viens no kinētiskās mākslas pionieriem Latvijā Arturs Riņķis (1942) un starptautisku atzinību guvusi jaunākās plejādes fotogrāfe Iveta Vaivode (1979) – sastopas kopā un veido savu dialogu laikā un telpā, izmantojot dažādus medijus – sākot ar instalācijām un fotogrāfiju, beidzot ar video, animāciju un skaņu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 19. martam skatāma Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) diplomdarbu izstāde „/06-16/”. Jāatgādina, ka šogad skola, kuras vēsture aizsākās pirms 120 gadiem, svin 70. gadskārtu kopš tā ir pagodināta ar Latvijas izcilā gleznotāja Jaņa Rozentāla (1866-1916) vārdu. Izstādes ekspozīcijā skatāma pēdējo desmit gadu JRRMV audzēkņu diplomdarbu izlase, kas parāda skolas virzību, akcentējot jauno tehnoloģiju ienākšanu mākslas izglītībā, tādā veidā sekmējot progresīvu topošā mākslinieka radošo iespēju amplitūdu. Sīkāk  internetā: www.lma.lv.

* Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) līdz 10. martam skatāma somu fotogrāfa un mākslinieka Henrika Dunkera personālizstāde „Studio Kapsēde”, kurā eksponētas fotogrāfijas, kurās iemūžināti padomju laika sadzīves priekšmeti, atklājot aiz tiem paslēptos Kapsēdes iedzīvotāju personīgos stāstus. „Studio Kapsēde” savu darbību uzsāka dzīvojamajā istabā Kapsēdē, ciematā netālu no Liepājas. Fotogrāfs vērojis priekšmetus, kas ražoti simtiem tūkstošos kopiju, bet nes sevī lietojuma pēdas un iezīmē konkrēta cilvēka – lietotāja vai valkātāja vēsturi, aiz kuras nojaušama arī plašāka sociāla aina. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā līdz 2. aprīlim skatāma izstāde „Foto palielinājums”, kas ir aizraujošs ceļojums vēstures pētniecības labirintos, kurā par bāzi un pamatu ņemtas fotogrāfijas no Ogres muzeja krājuma. Izstāde piedāvā atklāt muzeja krājuma fotogrāfiju noslēpumus. Izstādes apmeklētājs var pārliecināties, ka nereti pavisam necils attēls var kļūt par plašu un bagātu izziņas avotu. Izstādes veidotājs muzeja galvenais vēstures speciālists Arno Smiltnieks saka: „Šī izstāde uzskatāmi parāda vēsturnieka ikdienas darbu, kurā reizēm nepieciešamas īsta detektīva iemaņas. Pirmajā mirklī nenozīmīgas detaļas var sevī nest milzīgu stāsta apjomu un informāciju. Palielini fotogrāfiju un tavām acīm atklājas negaidītas lietas”. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

* Bauskas Motormuzejā (Bauskas pašā pievārtē – Codes pagasta „Sarkanmuižā 6”) atklāta seno radio aparātu modeļu izstāde „Radioviļņi pār Latviju”. Mūsdienās radio visbiežāk klausāmies automašīnā, internetā vai telefonā, bet vēl nesenā pagātnē radioaparāts bija ikvienā dzīvoklī. Lielākais radiouztvērēju ražotājs bija rūpnīca „VEF”. Kā tas bija tolaik, var uzzināt Bauskā. Vienlaikus muzejā arī var iepazīt 20. gadsimta tīsdesmitajiem gadiem raksturīgas zirglietas, stacionārus dzinējus, kuļmašīnas un pirmos traktorus Latvijas laukos, kā arī pagājušajā gadsimtā Latvijā izmatotus kravas auto, vieglos automobiļus un motociklus. Sīkāk internetā: www.tourism.bauska.lv.

Atklāj izstādi „Radioviļņi pār Latviju” Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Rolands Mileika/Video: Latgales Reģionālā televīzija, LTV Ziņas