foto: LETA
Dārgās lauku olas samainot pret lētajām no sprosta - pilsētas leģenda vai patiesība?
Pērkot brīvo vistu olas, vēlams ieskatīties kastē.
2018. gada 17. septembris, 06:41

Dārgās lauku olas samainot pret lētajām no sprosta - pilsētas leģenda vai patiesība?

Alekss Pjats

Kas Jauns Avīze

Pircēji, kuriem rūp mājputnu labturība, ir gatavi maksāt divas un pat trīs reizes vairāk par olām, kuras dējušas vistas, kuras pārvietojas brīvos apstākļos, nevis vada savas dienas sprosta šaurībā. Taču, iepērkoties veikalā, ir jāuzmanās.

Aleksejs Busarovs savā blogā atklāj piedzīvoto “Rimi” veikalā Mīlgrāvī. Viņa uzmanību pievērsa “Balticovo” brīvo vistu olas. “Domāju, malači, liela kompānija iet līdzi laikam,” raksta Busarovs. Tomēr viņu ieinteresējis arī kastes saturs: “Man par izbrīnu visas olas kārbā bija atzīmētas ar ciparu 3, kas ir paši sliktākie vistu turēšanas apstākļi. Sašutumam nebija robežu, tas izskatījās kā lielo korporāciju nelietīga sazvērestība.”

No lielāka trača un sūdzības Patērētāju tiesību aizsardzības centram Alekseju tomēr atturējis draugs. “Nākamajā dienā devāmies pa veikaliem, lai pārbaudītu marķējumus uz olām. Visur pārdeva olas, kuru vistas audzētas brīvībā, numuri sākās ar vieninieku,” vēsta Aleksejs.

Viņš esot dzirdējis nostāstus par pircējiem, kas veikalā pamanās samainīt dārgākas olas pret lētākām: “Man šķita, ka šāda operācija prasa daudz laika un darbinieki vai apsargi pamanītu. Fakti liecina pretējo – apsargi guļ, bet darbiniekiem nav laika.” 

Kā šo situāciju komentē uzņēmumā? “Rimi” veikalos darbinieki ik dienu rūpīgi seko līdzi produktu kvalitātei. Gadījumā, ja kādam no produktiem tiek konstatēta neatbilstība, šo preci izņem no sortimenta vai tiek veikta kvalitātes pārbaude,” teic “Rimi” Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Ezeriete.

Viņa atgādina pircējiem saglabāt vērību: “Aicinām ikvienu klientu gadījumā, ja tiek konstatēta šāda situācija, nekavējoties vērsties pie darbiniekiem, lai to būtu iespējams pārbaudīt un novērst. Šobrīd esam veikuši arī pārbaudes mūsu veikalos un noskaidrojuši, ka līdzīgi gadījumi nav notikuši.”

Cipari uz vistu olām

Par dējuma izcelsmi vēsta pirmais cipars uz olas: 0 nozīmē bioloģisko ražošanu, 1 – brīvu turēšanu, 2 – turēšanu kūtī, 3 – sprostos. Burti norāda izcelsmes valsts kodu, Latvijai tas ir LV.