foto: LETA
Koriste publisko aizkulišu video, kā strādā Māris Sirmais. Vienaldzīgo nav - runa vien ir ko vērta
Māris Sirmais diriģē "Lauztās priedes".
Kultūra
2018. gada 11. jūlijs, 06:11

Koriste publisko aizkulišu video, kā strādā Māris Sirmais. Vienaldzīgo nav - runa vien ir ko vērta

Jauns.lv

Sociālajos tīklos plašu ievērību guvis koristes Daces video, kurā viņa nofilmējusi diriģenta Māra Sirmā darbu kādā no Dziesmu svētku mēģinājumiem. Sirmais diriģēja leģendārās "Lauztās priedes", taču tas, ko viņš pateica...

"Pati sāls sākas no trešās minūtes," norāda svētku dalībniece, kura uzņēmusi šo video. Līdz tai minūtei diriģents Sirmais tūkstošgalvaino kori instruē, kā tieši jādzied "Lauztās priedes", taču pēc tam viņš ļāvās personiskākām pārdomām, proti, Sirmais atcerējās par kaunu un par asarām, kuras viņam sagādājušas augsta līmeņa sabiedrības cilvēki. 

Uzrunājot teju 17 000 dziedātāju, diriģents bija vaļsirdīgs. "Es nezinu, varbūt ar kādu no jums mums sakritīs domas. Man pēdējā laikā, pēdējos vismaz 20 gados, man bijusi tāda sajūta, ka ļoti augsta līmeņa sabiedrības cilvēki, kas nes Latvijas vārdu pasaulē, ir likuši man justies - es nesaukšu vārdus personīgi - ļoti, ļoti neērti un man ir bijis ļoti liels kauns," pauda Sirmais, uzreiz saņemot aplausus no kora dalībniekiem. 

"Man ir bijusi ļoti bieži tāda sajūta: nu, ko tu tur muldi?! [..] Es gribēju, lai šī dziesma - "Lauztās priedes"... Jau pirmajā mēģinājumā teicu, ka šī ir dziesma, kurā patiešām varam apliecināt savu gribasspēku, kas drusciņ jau robežojas ar niknumu un neatlaidību. Šī dziesma jānodzied tā, lai neviens no mūsu tuvākajiem cilvēkiem, klausoties mūs šeit vai televīzijā, nepadomātu: nu ko tu tur muldi..."

Kā noslēguma koncertā skanēja Emila Dārziņa un Raiņa skaņdarbs "Lauztās priedes" pēc tādas motivēšanas? Šādi:

Dziesmusvētku kulminācija - noslēguma koncerts "Zvaigžņu ceļā" Mežaparka estrādē

gallery icon