foto: Valdis Šleiners/poga.lv
Slaveno Jūrmalas simbolu – bronzas bruņurupuci - tā īpašniece Aivija Bārda pošas pārdot
Pēc 23 gadus būšanas Majoru pludmalē tēlnieka Jāņa Bārdas veidotais viens no Jūrmalas simboliem – Bruņurupucis pazudīs no liedaga. To plānots pārdot mākslas darbu izsolē.
Politika
2018. gada 28. jūnijs, 06:11

Slaveno Jūrmalas simbolu – bronzas bruņurupuci - tā īpašniece Aivija Bārda pošas pārdot

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Viens no Jūrmalas pilsētas simboliem – Majoru pludmalē tēlnieka Jāņa Bārdas 1995. gadā novietotais ilgmūžības, bagātības un mīlestības tēls „Bruņurupucis” nonāks mākslas darbu izsolē un tas tiks aizvākts no pludmales. Bruņurupuča pārdevēja – tēlnieka sieva Aivija Bārda - teic, ka pircēju interese ir liela un par to pat tiekot piedāvāts miljons eiro.

Bronzā atlietais skulptūras oriģināls, ja tas tiks pārdots, no Majoriem pazudīs šoruden. Bet Aivija Bārda teic, ka vieta gluži tukša nepaliks, ir plānots tā vietā uzstādīt atlējuma kopiju, jo „jūrmalnieki jau nav vainīgi par pilsētas domes neizdarībām”. Par to, kāpēc Bruņurupucis tiek pārdots Bārda Jauns.lv skaidro:

„Tas notiek tāpēc, ka Jūrmalas dome kopš 1995. gada par skulptūru joprojām nav norēķinājusies, kā mums solīja toreizējais pilsētas mērs Andrejs Inkulis. Visus šos gadus kūrortpilsētas pašvaldība, pārkāpjot autortiesības Bruņurupuci izmantojusi savās reklāmas kampaņās, piemēram, ražojot suvenīrus. Ar Bruņurupuča pārdošanu es vēlos pavilkt svītru savam 27 gadu ilgajam Jūrmalas periodam. Negribu no Jūrmalas aizbraukt kā bomzis! Savulaik mans vīrs Jūrmalā Meža prospektā vēlējas uzveidot Skulptūru parku, bet pilsētas dome to nepieļāva. Mūsu ģimenes liktenis izvērtās traģisks. Mani ar neredzīgo dēlu Georgu izlika no mājām, viņš tagad dosies mācīties uz vidusskolu Amerikā. Dome viņu nekādā veidā nav atbalstījusi. Vīrs tagad ar smagām veselības problēmām cīnās Anglijā.

foto: Matīss Markovskis
Tēlnieka Jāņa Bārdas sieva Aivija un dēls Georgs pie viena no Jūrmalas simboliem - slavenā "Bruņurupuča".

Jūrmalas dome pilsētu pārvērtusi graustos un pazemo cilvēkus, piemēram, neredzīgu cilvēku – manu dēlu izliekot uz ielas, liedzot viņam atbalstu. Bruņurupuča pārdošana savā ziņā ir simbolisks solis, protests pret ierēdņu patvaļu”.

Bārda teica, ka Jūrmalas pašvaldība savulaik tēlniekam nav samaksājusi „smieklīgu summu”- 8000 latus par skulptūras atliešanu bronzā. Tā tika izveidota par Bārdas ģimenes līdzekļiem, tai atsakoties no ikdienišķām precēm, lai varētu nopirkt skulptūras veidošanai nepieciešamo ģipsi. Tagad notiks mākslas darbu izsole, un Bruņurupucis tiks izlikts pārdošanai. Bārda saka, ka interese par to esot liela un par to pat tiekot solīts miljons.

Portāls Jauns.lv jau rakstīja, ka Bārdas ģimenes liktenis Jūrmalā izvērtās traģisks – hipotekārā kredīta nenomaksās dēļ no mājas Jūrmalā, Lielupē, izlika Aiviju Bārdu ar neredzīgo dēlu Georgu, kurš acu gaismu pazaudēja septiņu gadu vecumā. Savukārt Jūrmalas dome ģimenei nesniedza nekādu palīdzību.

Tēmas