foto: LETA
Lēts īres dzīvoklis Rīgā ar ērtībām – jauna cilvēka neiespējamā misija?
Attēlam ir ilustratīvs raksturs.
Sabiedrība
2018. gada 13. jūnijs, 06:11

Lēts īres dzīvoklis Rīgā ar ērtībām – jauna cilvēka neiespējamā misija?

Jauns.lv

Topošajiem Latvijas augstskolu studentiem vasara ir pēdējais brīdis, kad pieņemt atbildīgus lēmumus – iestāties augstskolā, izvēlēties studiju programmu un, kas ne mazāk svarīgi – nodrošināt studijām piemērotu vidi. Cik viegli ir studentam atrast dzīvesvietu Rīgā un vai apvienot lētu ar ērtu vispār ir iespējams?

Lielākoties mūsdienās studenti, sevišķi no attālākām Latvijas pilsētām, galvaspilsētā mitinās 3 veidos – īrē dzīvokli/istabu, kopīgi īrē „komunālo dzīvokli”, vai arī izmanto augstskolu piedāvātās kopmītnes. Izvēle ir atkarīga no paša vēlmēm un, protams, maciņa biezuma.

Dzīvokļa īrei nepieciešams, sākot no 200 eiro

Pirmajā brīdī, apskatot sludinājumu portālu piedāvājumus, šķiet – izvēle ir liela, jebkurš noteikti var atrast sev piemērotāko. Vairāk kā tūkstotis dažādu dzīvokļu, izkaisīti teju katrā Rīgas mikrorajonā. Lētākie dzīvokļi (90 – 170 eiro mēnesī + komunālie maksājumi) izskatās diezgan drūmi – noplukuši, veciem logiem, ar krāsns apkuri, šauri, tualete kāpņu telpā, dušas var nebūt vispār. Uzņēmīgāki īrnieki noteikti var vienoties un remontu veikt paši, tomēr jāapsver, cik izdevīgi tas būtu studentam. Turklāt jāatceras, ka katru mēnesi ir jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, kas atsevišķos dzīvokļos ziemas mēnešos var izmaksāt pat vairāk nekā 100 eiro. Ir atrodami arī nelieli izremontēti dzīvoklīši, uz kuriem interesenti stāv rindā, tāpēc ļoti svarīgi mājvietas meklēšanas laikā ir nezaudēt modrību un rīkoties uzreiz.

Vairums sludinājumu piedāvā lēti īrēt atsevišķu istabiņu, dalot koplietošanas telpas (virtuvi un labierīcības) ar citiem dzīvokļa iemītniekiem, bieži vien pašu dzīvokļa saimnieku. Lai gan istabiņu īrēt ir lētāk un ir atrodami tiešām komfortabli un skatam tīkami varianti, nereti īrniekam tiek uzstādītas augstas prasības – īrēt piedāvā tikai meitenei, nedrīkst būt kaitīgu ieradumu, jāiemaksā liela drošības nauda. Turpretī citi – aicina īrēt tieši jauniešus un studentus. Svarīgi atcerēties, ka dzīvoklis tiks dalīts, tāpēc jāpievērš uzmanība savai un savu mantu drošībai, jāizvērtē apkārtesošo personu uzticamība. Budžeta variantam īrēt istabiņu ir ērti, tomēr ir daudz faktoru, kurus pārdomāt.

Ja finanses nav tik ierobežotas, arī izvēle kļūst plašāka, tāpēc studenti nereti paralēli mācībām meklē ar mācībām apvienojamus darbus, kur piepelnīties. Arī studente Anete dzīvokli sāka meklēt pēc tam, kad bija finansiāli nostabilizējusies: „Gandrīz piecus gadus dzīvoju kopmītnēs un, kad finansiālā situācija ļāva, sāku meklēt dzīvokli. Meklēju apmēram mēnesi, jo dzīvokļus, sevišķi labākos, „izķer” minūšu laikā. Kopumā par dzīvokli maksāju 300 eiro.”

Savukārt Agnese saskārusies ar cita veida grūtībām, kopā ar draugu meklējot dzīvokli: „Dzīvokli meklējām mēnesi. Izskatījām neskaitāmi daudz. Neviens negribēja ņemt tik jaunus cilvēkus. Kad apstākļi spieda, paņēmām divistabu dzīvokli Maskavas forštatē. Radās nesaskaņas ar kaimiņiem, tādēļ izvācāmies un meklējām jaunu dzīvokli. Īres cenas neatbilst tam, ko piedāvā. Reiz sludinājumu portālā redzēju dzīvokli, kurā tualetes pods bija blakus ledusskapim. Maksa par īri - 150 eiro.”

Maksājot sākot no 200 eiro mēnesī par īri, ir iespējams atrast nelielus un mājīgus dzīvokļus ar kosmētisko remontu. Kā izdevīgu variantu var apsvērt arī tā saukto „komunālo dzīvokļu” īri kopā ar citiem studentiem. Veicot īres piedāvājumu izpēti, secināms, ka studentam piemērots, komfortabls un estētisks dzīvoklis Rīgā izmaksā, sākot no 260 eiro mēnesī.

Kopmītnes mūsdienās jau dzīvokļu cenās

Studentu kopmītnes jeb viesnīcas piedāvā teju katra Latvijas augstskola, bet cenu intervāls tajās mēdz būt ļoti liels - sākot no dažiem desmitiem, līdz pat īres dzīvokļa cenām. Cena ir atkarīga no vairākiem faktoriem, tai skaitā atrašanās vietas un ietilpības (jo vairāk studentu dzīvo istabiņā, jo lētāk).

Studentu skaita ziņā lielākā augstskola Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) saviem studentiem piedāvā mitināties 7 dažādās studentu viesnīcās. Lētākā īres vieta izmaksā 54 eiro mēnesī par dzīvošanu kopā ar vēl 2 istabas biedriem, savukārt dārgākā – 290 eiro par vietu vienvietīgā istabiņā Ķīpsalā. Jānorāda, ka ārzemju studentiem RTU uzlikusi uzcenojumu un dārgākā istabiņa viņiem izmaksā 310 eiro.

Arī Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) piedāvā vairākas vietas, kur apmesties. Īpaši tiek izdalītas neremontētās un renovētās istabiņas. Lētākās dalītās istabiņas 6 m2 platībā izmaksā līdzīgi kā citur – 55 eiro mēnesī, bet par 370 eiro mēnesī var tikt pie gandrīz 30 m2 plašām telpām ar atsevišķu virtuvi un labierīcībām. Numuriņi pagājušā gada nogalē atklātajā RSU studentu viesnīcā Dzirciemā maksā no 225 līdz 390 eiro.

Savā viedoklī par dzīvi kopmītnēs dalās RSU rezidentūras studente Irina, kura studentu viesnīcā dzīvo jau 11 gadus: „Kādreiz par istabiņu maksāju 30 latus, tagad dzīvoju viena un maksāju 135 eiro. Bieži esmu gribējusi izvākties, īpaši tad, kad kaimiņi traucē. Bet es strādāju Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, līdz darbam jāiet 5 minūtes, ir ļoti ērti. Esmu meklējusi arī dzīvokli, tomēr, visu apsverot, esmu palikusi kopmītnēs.”

Irinai rezidentūrā jāmācās vēl 3 mēnešus, pēc kuriem viņa visticamāk meklēs dzīvokli: „No septembra kopmītnes maksās daudz dārgāk. Laikam labāk meklēt dzīvokli, jo cenu kāpums nav pamatots. Labāk lai vispirms kopmītnes izremontē un tika pēc tam paceļ cenas.”

Arī medicīnas studente Santa ir līdzīgās domās: „Izvēlējos dzīvot kopmītnēs, jo tās atrodas ļoti izdevīgā vietā – universitāte un pilsētas centrs ir tuvu. Dzīvojam trijatā divvietīgajā istabā, maksāju 70 eiro mēnesī,” tomēr līdz galam Santa nav apmierināta, „Ik pa laikam pārskatu dzīvokļus, gribas atrast kādu foršu vietu, ne pašā Rīgas nostūrī. Tad arī rodas problēmas - vienai pašai īrēt dzīvokli sanāk dārgi, bet neesmu pārliecināta, vai gribu ar kādu dzīvot kopā. Tas arī ir iemesls, kāpēc vēlos prom no kojām - gribu savu telpu, grūti katru dienu būt ar kādu kopā četrās sienās.”

Arī pārējās universitātēs Rīgā piedāvā līdzīgas cenas savās kompītnēs – vidēji no 50 līdz 300 eiro. Lētāks istabiņu piedāvājums ir studentiem, kuri izvēlējušies studēt ārpus Rīgas. Piemēram, Latvijas Lauksaimniecības universitāte piedāvā vietu trīsvietīgā numuriņā sākot no 40 eiro, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija vienvietīgu numuriņu nodrošina par 110 eiro mēnesī. Kas svarīgi, augstskolu jaunuzceltās vai renovētās studentu kopmītnes nodrošina pakalpojumus arī studentiem ar kustību traucējumiem.

Jāsecina, ka piedāvājums ir plašs un apsverams, tāpēc svarīgi rīkoties jau vasaras sākumā, jo, kā stāsta paši studentu viesnīcu darbinieki, vasaras beigās brīvus numuriņus atrast ir ļoti grūti. To apstiprina arī studente Evita, kura jau jūnija sākumā sākusi meklēt vietu kādā no RSU studentu viesnīcām: „Viss izķerts! Man tika piedāvātas 2 istabiņas par 145 eiro mēnesī. Viena bija izremontēta, ar jaunām mēbelēm, bet ļoti maza, kas man neder. Otra istabiņa pēc platības bija daudz lielāka, bet tur nepieciešams labs remonts. Tāpēc sāku meklēt dzīvokļus, jo par 145 eiro var atrast vienistabu dzīvokli. Atradu dzīvokli par 160 eiro par īri, tas gan nebija viegli.”