foto: LETA
Divas prestižas Rīgas augstskolas bez rektoriem - joprojām strīdas, vai amatam der cilvēki, kuri latviski nerunā izcili
Anderss Pālzovs.
Tava izglītība
2018. gada 11. jūnijs, 17:10

Divas prestižas Rīgas augstskolas bez rektoriem - joprojām strīdas, vai amatam der cilvēki, kuri latviski nerunā izcili

Jauns.lv / LETA

Koalīcijā nav vienprātības par "Vienotības" piedāvātajiem grozījumiem likumā par Rīgas Ekonomikas augstskolu, kas paredz tiesības augstskolai studiju darbu organizēt angļu valodā, kā arī ļaut rektora amatā apstiprināt ārvalstu speciālistu arī bez atbilstošām latviešu valodas zināšanām.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sliecas atbalstīt šo ierosinājumu, pēc koalīcijas sanāksmes sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šo iniciatīvu neatbalsta, norādīja VL-TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka augstskolas rektors ir valsts amatpersona, līdz ar to viņam ir jāzina valoda noteiktā līmenī.

Savukārt "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis uzsvēra, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) ir daudz izdarījis latviešu valodas stiprināšanai. Politiķis piebilda, ka nevajag jaukt valodas stiprināšanu ar izglītības sistēmas padarīšanu par provinciālu. Lai arī koalīcijā nav vienprātības, "Vienotība" virzīs minētos likuma grozījumus izskatīšanai parlamenta sēdē.

Kā ziņots, telekanāls LNT iepriekš vēstīja, ka valdība Rīgas Ekonomikas augstskolā un Rīgas Juridiskajā augstskolā joprojām neapstiprina rektora amata kandidātus, jo viņi neprot latviešu valodu likumā noteiktajā līmenī, tādējādi izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) nav turējis solījumu, ka abu augstskolu virzītie kandidāti tomēr varēs ieņemt amatus.

Rīgas Juridiskās augstskolas izvirzītajam rektora amata kandidātam Melam Kenijam gaidīšana ir apnikusi, tāpēc savu kandidatūru viņš atsaucis, un augstskola kā speciālistu viņu ir zaudējusi.

Kā vēstīja raidījums, īpatnēja situācija izveidojusies Rīgas Ekonomikas augstskolā. Izglītības ministrs jau ilgāk nekā gadu valdībā nevirza lēmumu par esošā rektora Andersa Pālzova atkārtotu apstiprināšanu amatā, tomēr ministrs arī neprasa augstskolai meklēt citu rektoru, līdz ar to Pālzovs turpina vadīt augstskolu, lai gan tam nepieciešamo atbalstu valdībā nav saņēmis.