foto: Shutterstock
4 istabu dzīvoklis Rīgā, māja ideālā stāvoklī, cena - 9600 eiro. Izklausās pārāk labi? Tā arī ir
Sabiedrība
2018. gada 11. jūnijs, 06:14

4 istabu dzīvoklis Rīgā, māja ideālā stāvoklī, cena - 9600 eiro. Izklausās pārāk labi? Tā arī ir

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Nesen elektronisko izsoļu vietnē izsoles.ta.gov.lv, kur izsoles rīko tiesu izpildītāji un maksātnespējas procesa administratori, parādījās no pirmā acu uzmetiena fantastiski izdevīgs piedāvājums. Četristabu dzīvoklis Zolitūdē 119. sērijas mājā par sākumcenu tikai 9600 eiro.

Divistabniekus, piemēram, Ķengaragā tiesu izpildītāji parasti sāk tirgot no apmēram 14 000 eiro, bet te – četras istabas, halle ar logu, divas tualetes, 93 kvadrātmetru platība, māja ideālā stāvoklī, svaigi izremontēta kāpņutelpa. Kāda laime!

Lasiet uzmanīgi

Taču, uzmanīgi izlasot piedāvājumā visus burtus, pamanāmas divas būtiskas nianses. Īpašums reģistrēts Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma kadastra informācijas sistēmā. Zinoši cilvēki saprot – tātad nav reģistrēts zemesgrāmatā.

Iespējamie varianti – dzīvoklis privatizēts paātrinātā kārtā, un īpašniecei ir privatizācijas apliecība (tautā saukta par zaļo lapu), vai arī šāds dzīvoklis pārdots tālāk, un īpašniecei ir tā sauktā baltā lapa. Lai dzīvokli ierakstītu zemesgrāmatā, būs nepieciešams laiks un papildu tēriņi.

Vairāk biedē cits teikums: “Uz dzīvokļa īpašumu nodibināta reālnasta.” Kas tā par nastu? Izrādās, Civillikumā ir paredzēts tāds apgrūtinājums. To mēdz uzskatīt par arhaismu un izmanto reti, taču reālnastas mehānisms ir ļoti izdevīgs labuma guvējam (personai, kuras labā reālnasta nodibināta).

Apgrūtinājums īpašumam

Reālnastas ir aprakstītas Civillikuma trešās daļā Lietu tiesības piektajā nodaļā, 1260.–1277. pantā. Reālnasta ir uz nekustamu īpašumu gulošs pastāvīgs pienākums atkārtoti dot noteiktus izpildījumus naudā, graudā vai klaušās.

Reālnasta, kas nodibināta nekustamam īpašumam (to sauc par kalpojošo īpašumu), nav no tā atdalāma un ir atsavināma tikai kopā ar to. Nekustamā īpašuma pārdošana izsolē neizbeidz uz to gulošo reālnastu.

Kalpojošā nekustamā īpašuma īpašnieks var atsvabināties no atbildības par reālnastu, atstājot nekustamo īpašumu. Par reālnastas parādiem atbild nekustamais īpašums, un tāpēc katram tā jaunam īpašniekam jānomaksā šie sava priekšgājēja parādi, bet ne vairāk kā par trim gadiem pirms tā pārejas.

Elektroniskajā izsoļu vietnē var iepazīties ar dzīvokļa novērtējumu. Tajā teikts, ka saskaņā ar Līgumu par reālnastas nodibināšanu uz šo dzīvokli dzīvokļa īpašniekam ik mēnesi jāmaksā labuma guvējam summa minimālās mēneša algas apmērā.

Šogad minimālā mēnešalga Latvijā ir 430 eiro. Tie ir 5160 eiro gadā jeb 51 600 eiro desmit gados. Protams, īpašniekam būs jāsedz arī komunālie maksājumi un apsaimniekošana.

Siers peļu slazdā

Šī apgrūtinājuma summa ir lielāka par īres maksu, par kādu varētu noīrēt līdzīgu dzīvokli, kā arī par ikmēneša kredīta maksājumu, ja līdzīgu dzīvokli iegādātos kredītā.

Vērtētājs no dzīvokļa reālās tirgus cenas ir atņēmis reālnastas maksājumus 10 gadu laikā, ņēmis vērā arī citus riskus, un beigās palika šī nelielā summa – 9600 eiro.

Reālnastas līgums ir reģistrēts Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma kadastra informācijas sistēmā.

Kā atbrīvoties no reālnastas? Civillikumā rakstīts, ka reālnasta izbeidzas ar tiesības un pienākuma sakritumu vienā personā. Saprotamāk sakot, dzīvoklis no reālnastas atbrīvosies tad, kad tas nonāks labuma guvēja īpašumā. Ja kalpojošais īpašums iet bojā, reālnasta izbeidzas pati no sevis. Protams, reālnastas līgumu var izbeigt, pusēm vienojoties, taču vai labuma guvējs tam piekritīs?

Zvērinātā tiesu izpildītāja birojā neslēpj: “Par velti ir tikai siers peļu slazdā, turklāt otrajai pelei. Mēs neesam mākleri, mēs izsolē pārdodam visdažādākos īpašumus. Šajā gadījumā kāja durvīs ir diezgan stingri ielikta. Ko līdzēs skaista, svaigi remontēta kāpņutelpa, ja zaudējums no īpašuma būs lielāks par ieguvumu?” Tiesu izpildītāja birojā interesentiem piedāvā iepazīties ar reālnastas līgumu un pat saņemt tā kopiju.