foto: LETA
Ārzemju ekspertiem izdevies atrast kļūdu e-veselībā
"e-veselības" sistēmas traucējumi.
Sabiedrība
2018. gada 14. maijs, 08:49

Ārzemju ekspertiem izdevies atrast kļūdu e-veselībā

LETA

Starptautiski eksperti ir atraduši galveno kļūdu vienā no e-veselības moduļiem, kas bremzē visas sistēmas darbību, šorīt LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Par sistēmas labošanas darbu izmaksām Čakša skaidri neatbildēja, vien sakot, ka darbi tiekot veikti Veselības ministrijas (VM) budžeta ietvaros un ekspertiem par darbu tiekot maksāts pēc stundu likmes.

Čakša stāstīja, ka pēc e-veselības sistēmas divu līdz trīs mēnešu darba ticis pamanīts, ka dienu vidū sistēmas darbs bremzējas, tāpēc piesaistīti starptautiski eksperti, kuri pagājušajā nedēļā ir atraduši galveno kļūdu, kas vienā no e-veselības moduļiem visu sabremzējusi, un eksperti solījuši divu mēnešu laikā visu sakārtot.

Paralēli VM iestādes skatoties kļūmes ne tikai e-recepšu sistēmā, bet arī vai citās e-veselības apakšsistēmās nav kļūdu.

Kopumā Čakša e-veselību novērtēja kā piemēru, kā nevajadzētu darīt, ja vēlas iegūt sistēmu, kas strādā. Politiķe atvainojos visiem lietotājiem, ka sistēma nav tika laba, kā gribētos, bet konkrēti ārstiem, kurus bija aizskāruši daži amatpersonu izteikumi par viņu it kā pretdarbību jaunajai sistēmai, tomēr konkrēti neatvainojās.

Jaunā datu bāze, kurā būs apkopota informācija, kurām personām pienākas un kurām nepienākas valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība, nebūšot no sīkām daļām salipināts "frankenšteins", kāda esot e-veselība, tāpēc ministre ir optimistiskāka, ka šī sistēma strādāšot labāk.