Plaukst jūgendstila ceriņi selekcionāra Pētera Upīša piemiņas muzejā
foto: Publicitātes
Runā Rīga

Plaukst jūgendstila ceriņi selekcionāra Pētera Upīša piemiņas muzejā

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

No šodienas, 10. maija, izcilā selekcionāra Pētera Upīša mājā blakus viņa piemiņas lietām skatāma Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” sagatavotā izstāde “Ceriņi”.

Plaukst jūgendstila ceriņi selekcionāra Pētera Upī...

Muzejs jau gandrīz desmit gadus mērķtiecīgi un rūpīgi veidojis Latvijā izgatavotu vai lietotu jūgendstila priekšmetu kolekciju. Stilam raksturīgie dabas motīvi un bagātīgais priekšmetu klāsts ar ceriņu atveidojumu rosinājuši veidot izstādi, kas lieliski papildina ziedošo Pētera Upīša ceriņu dārzu. 

Jūgendstila lietišķās mākslas priekšmetos, gleznās, atklātnēs un apsveikuma kartītēs, izšuvumos un kosmētikas iepakojumos attēloti ceriņi. Tie skatāmi uz M.S.Kuzņecova sabiedrības porcelāna un fajansa fabrikā ražotajiem traukiem, Jakšs&Co sabiedrībā apgleznotā porcelāna, pirms simts gadiem ar rokām izšūta galdauta,  paplātes, praktiska un reizē krāšņi apgleznota stikla aizslietņa. 20. gs. sākumā radītās lietas iedvesmojušas ceriņu motīva izmantošanu 21. gadsimtā – izstādē apskatāms elegants jūgendstila tērps ar ceriņu cepuri. 

Muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājumu papildina priekšmeti no privātkolekcijas. 

Izstāde Dobelē būs atvērta līdz 28. oktobrim. 
Pētera Upīša piemiņas muzejs atrodas Graudu ielā 1, Ceriņi, Krimūnu pagasts, Dobeles novads