foto: Rezeknesnovads.lv
Sakstagalā vairums bērnu mājās runā krieviski, un tieši te pēc vecāku vēlmes skola pārgājusi uz mācībām latviski
Sakstagala pamatskola pāriet uz mācībām valsts valodā.
Tava izglītība
2018. gada 1. maijs, 22:13

Sakstagalā vairums bērnu mājās runā krieviski, un tieši te pēc vecāku vēlmes skola pārgājusi uz mācībām latviski

Jauns.lv

Jāņa Klīdzēja Sakstagala pamatskola ir piemērs, kā no divplūsmu izglītības iestādes pāriet uz mācībām tikai valsts valodā. Skolā vairums bērnu ģimenēs runā krievu valodā, bet tieši vecāki pirms vairākiem gadiem nolēma, ka bērniem jāmācās tikai latviešu valodā, otrdien ziņo LTV "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mazā Darja agrīno bērnību pavadījusi ārzemēs un tikai pirms sešiem gadiem atgriezusies Latvijā. Sākumā viņa vispār latviski prata vien dažas frāzes, jo līdz tam lielākoties komunicēja angliski un ģimenē - krieviski. Nonākusi Sakstagala sākumskolā, tagad viņa mācās 2.klasītē. Darja raiti runā krieviski, jo tā ir viņas mājas valoda, taču nu saprot arī latviešu valodu, kādā runā skolā. 

Meitenes vecmāmiņa Irina atzīst, ka ģimene ir krievi un piekopj krievu kultūru, taču nav bijušas pat domas bērnu laist krievvalodīgajā skolā Rēzeknē, uz kuru būtu sarežģīti izbraukāt, turklāt par Sakstagala pamatskolu bijušas tikai lieliskas atsauksmes. Irina stāsta: "Bija bažas, kā viņa apgūs latviešu valodu. Taču arī Anglijā viņa gāja uz skolu, nezinot to valodu, bet pusgada laikā to apguva". Irina atzīst, ka ar mazo Darju ģimenē daudz strādāts - gan mamma, gan viņa lasījušas kopā latviski, arī skola nākusi pretī.

Pati Irina ir beigusi Sakstagala pamatskolu - vēl tad, kad te bija divplūsmu sistēma un mācīties varēja krieviski. Šī skola vēsturiski bijusi divplūsmu skola, taču pirms dažiem gadiem vecāki nolēma, ka jāpāriet uz vienu - valsts - valodu. Pārmaiņas sākās pagasta bērnudārzā "Skudriņa", un šobrīd pamatskolā krieviski mācās tikai viena klase, kurai pēc gada būs izlaidums. Vairāk par situāciju Sakstagala skolā skaties LTV sagatavotajā sižetā: