Sabiedrība
2018. gada 24. aprīlis, 10:19

Vērienīgais uzņēmējs Māris Martinsons pakāpeniski zaudē savus uzņēmumus

Jauns.lv

Miljonārs un politiskajai elitei pietuvinātais Māris Martinsons tagad oficiāli ir vien trīs uzņēmumu līdzīpašnieks, proti, SIA “Moduls Drošības Tehnoloģijas”, SIA “Veides pļavas”, SIA “Profs nekustamie īpašumi Liepāja”.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtajiem publiskajiem datiem šīs kompānijas pērn kopā nodokļos samaksājušas aptuveni 14 780 eiro. Pētot šos uzņēmumus sīkāk, ir nojaušams, ka iespējams reālu komercdarbību veic tikai viens no Martinsona uzņēmumiem, proti, SIA “Moduls Drošības Tehnoloģijas”, valsts budžetam pērn samaksājot 14.72 tūkstošus eiro, šis uzņēmums arī vienīgais pērn ir veicis VSOAI un iedzīvotāja ienākuma nodokļa iemaksas, tādejādi secināms, ka uzņēmumā ir persona, kas saņem atalgojumu.

SIA “Moduls Drošības Tehnoloģijas” M.Martinsonam pieder 48% kapitāldaļu, savukārt Annai Verhoustinskai  -  47%, bet Dmitrijam Grigorjevam vien 5%. Jāatzīmē, ka Verhoustinska ir daudzu Martinsona bērniem pastarpināti piederošo kompāniju valdēs un līdzīpašnieces statusā, tādējādi jaušams, ka Anna Verhoustinska varētu būt Mārim Martinsonam zināmā mērā uzticamības persona, kurai uzņēmējs un viņa bērni ir uzticējuši ievērojama kapitāla pārvaldību.

VID dati arī norāda, ka SIA “Moduls Drošības Tehnoloģijas” ik gadu samazinājies gan darbinieku skaits, gan budžetā samaksātie nodokļi. Salīdzinājumam: 2015. gadā uzņēmumā strādāja vidēji 28 personas un nodokļos tika maksāti 154.95 tūkstoši eiro, bet 2016. gadā vidēji strādāja vien 14 personas un valsts budžets saņēma 96.80 tūkstošus eiro, Savukārt pērn vidēji nodarbināta tikai 1 persona un nodokļos samaksāti jau norādītie 14.72 tūkstoši eiro. Pēc publiskajiem datiem ir iespējams izteikt pieņēmumu, ka Māra Martinsona vienīgais strādājošais uzņēmums palēnām apsīkst savā darbībā.

Jāatzīmē, ka M.Martinsonam nule piederēja vēl viena kompānija -  SIA “City Management Systems”, kas, izejot likvidācijas procesu, šā gada 17. aprīlī ir likvidēta. Saskaņā ar pieejamo informāciju, arī šis uzņēmums nodokļos iepriekšējos gados samaksājis vien aptuveni 50-60 eiro, kas liecina, ka maksātais nodoklis ir minimālā uzņēmuma ienākuma nodokļa likme, ja uzņēmumam nav apgrozījuma.

Raugoties uz Martinsona oficiāli piederošajiem uzņēmumiem kopumā, jaušams, ka ar biznesu viņam lēnā garā sokas arvien švakāk un švakāk, tajā pašā laikā viņa bērni: Mārcis un Mona, ir pelnošu aktīvu īpašnieki, kurus faktiski uzbūvējis ir Māris Martinsons un pēcāk, iespējams, kādu problēmu dēļ ar tiesībsargājošajām iestādēm, pārrakstījis bērniem. Vai šāds ir Māra Martinsona iespējamais plāns, kā oficiāli, lēni un nemanāmi teorētiski pazaudēt visu biznesu, rādīs laiks.

Jau vēstīts, ka Māris Martinsons, iespējams, ir iesaistīts vairākos skaļos kriminālprocesos, kurus izmeklē vairākas Latvijas tiesībsargājošās iestādes, tostarp, KNAB un VID Finanšu un muitas policija.