foto: Shutterstock
4 noderīgi padomi pirms velo sezonas sākuma
Sabiedrība
2018. gada 26. aprīlis, 13:00

4 noderīgi padomi pirms velo sezonas sākuma

Karlīna Timofejeva

Velosipēdi un to piederumi, kā arī visi pārējie ar riteņbraukšanu saistītie temati pavasarī ir izplatīts temats – kā nekā, laikapstākļi lutina arvien vairāk, un šis ir piemērots laiks, lai atkal pārvietotos ar zaļāko transportlīdzekli – divriteni. Taču, lai velo sezonas atklāšana būtu pavisam patīkama, esam apkopojuši 4 noderīgus padomus!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Shutterstock

Pārbaudi, vai velosipēds ir darba kārtībā

Pēc “ziemas miega” noteikti pārbaudi, vai Tavs velosipēds ripo un visādi citādi darbojas kā nākas. Šo darbību vari uzticēt arī profesionāļiem veloservisā, taču pašu pamatu vari pārbaudīt arī pats. Lūk, galvenie parametri, kuriem noteikti velti pastiprinātu uzmanību:

  • Spiediens riepās – lai braukšana ar velosipēdu būtu ērta un droša, izmēri, vai riepās ir nepieciešamais spiediena līmenis. Lai to izdarītu, pirmkārt, noskaidro, kādam šim līmenim vajadzētu būt (to vari izdarīt, palūkojoties uz riepas sāniem), un, otrkārt – vai nu dodies uz kādu no degvielas uzpildes stacijām, kur atrodams pumpis ar spiediena mērītāju, vai arī izmanto (vai iegādājies) savu pumpi;
  • Bremžu stāvoklis – pārvietojoties ar velosipēdu, bremzes pēc būtības ir viena no svarīgākajām komponentēm – Tu noteikti nevēlies attapties krustojumā pie sarkanās gaismas, saprotot, ka pēc ziemas mēnešiem tās vairs nekalpo kā nākas;
  • Stūres stāvoklis – tāpat pārbaudi, vai stūre nav ierūsējusi un neķeras;
  • Ķēde – ķēdi pavasarī ieteicams ieeļļot, pirms tam to notīrot no netīrumiem;
  • Savienojuma un stiprinājumu vietas – pirms pielieto velosipēdu pilsētas satiksmē, pārliecinies, vai visas skrūves un stiprinājumi ir savās vietās un nekas lieki nekustas. Tāpat pārbaudi, vai velosipēdam pēc iepriekšējās sezonas nav kādas plaisas.

Protams, neaizmirsti arī par atstarotājiem un, ja grasies pārvietoties diennakts tumšajā laikā – lukturiem.

foto: Foto: Momenti.lv

Pierodi pie satiksmes

Ja pa ziemu velosipēdu neesi izmantojis, no ielām, kurās valda visintensīvākā satiksme, sākumā noteikti izvairies – arī tad, ja ziemas mēnešos pārvietojies ar automašīnu. Iemesls pavisam vienkāršs – pēc vairāku mēneša pārtraukuma prasmes tikt galā ar sarežģītākām situācijām var būt ierūsējušas, tāpēc sākumā labāk izvēlies nelielākas ielas vai arī ielas, uz kurām ir veloceliņi. Kad šādos apstākļos jūties gana droši, vari sākt pārvietoties arī pa ielām ar intensīvāku satiksmi.

foto: Shutterstock

Neaizmirsti par velosipēda drošību

Diemžēl velosipēdi un to aksesuāri ir visai iecienīts loms garnadžiem. Ko darīt, lai Tavs velosipēds būtu drošībā? Iespējas ir vairākas – pirmkārt, neaizmirsti par atbilstošu velosipēda slēdzeni jeb saslēdzēju. Iegādājoties slēdzeni, pievērs uzmanību tās veidam. Tā, piemēram, virkne pakava veida vai saliekamās slēdzenes ir drošākas par trosēm, taču jārēķinās, ka ar šādām slēdzenēm parasti nav iespējams pieslēgt vairākas velosipēda daļas, piemēram, rāmi, kā arī abas riepas, turklāt pakava slēdzeņu pārvadāšana ir nedaudz apgrūtinošāka. Taču, no otras puses – labāk nedaudz neērtību nekā palikt bez velosipēda, vai ne?

Ne mazāk svarīgs aspekts ir arī vieta, kurā velosipēds tiek uzglabāts – noteikti ir vērts papūlēties nedaudz vairāk un velosipēdu nest līdz savam dzīvoklim, nevis atstāt, piemēram, kāpņu telpā. Savukārt, velosipēdu atstājot ārpus telpām, vienmēr pārliecinies, vai objekts, pie kura savu transportlīdzekli pieslēdz, ir gana drošs, un labāk velosipēdu atstāj vietā, kurā garām plūst plašas ļaužu masas, jo šādas vietas zagļus uzrunā mazāk.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Un, galu galā – piereģistrē savu velosipēdu Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Ja nu tomēr kādreiz būsi kļuvis par garnadžu upuri, bet policija Tavu riteni būs atradusi, tas Tavā īpašumā varēs tikt atgriezts daudz ātrāk un ērtāk.

foto: Shutterstock

Izvēlies piemērotas riepas un aksesuārus

Lai pārvietošanās ar velosipēdu būtu ērta un droša, liela nozīme ir riepām – tās galu galā ir vienīgās divriteņa komponentes, kas rada saķeri ar ceļa segumu. Ja ikdienā pārvietojies tikai pa asfaltu, derēs gludas un šauras riepas, savukārt uz zemes ceļiem daudz stabilāk jutīsies ar platākām un ar izteiktu protektoru aprīkotām riepām. Tāpat uzmanību pievērs laikapstākļiem – ja no rīta ceļš ir gaužām slapjš, bet Tavas riepas – gludas, labāk izvēlies sabiedrisko transportu, personīgo auto vai taksi, bet, ja tomēr pārvietojies ar velosipēdu, dari to ļoti uzmanīgi.

Savukārt, runājot par aksesuāriem – ja riteņbraukšana Tev pie sirds iet tik ļoti, ka izbraucienos dodies arī pēc lietavām vai pat lietus laikā, Tavs apģērbs noteikti būs pateicīgs par atbilstošiem dubļu sargiem, bet, ja ar divriteni dodies veikt arī lielākus vai mazākus pirkumus, izvēlies piemērotu grozu vai bagāžnieku. Ļoti praktiski ir arī ķēdes aizsargi, kas pasargās no ķēdē ierautām kurpju auklām vai biksēm, bet, ja reizēm dodies arī sportiskākos izbraucienos, parūpējies par pudeles statīvu un, protams, arī pašu pudeli, lai Tevi neuzveiktu slāpes.

Ievērojot šos padomus, velosezona noteikti būs izdevusies, bet, ja Tev nepieciešams jauns divritenis vai kāds aksesuārs, atceries – velosipēdi un to piederumi plašā klāstā atrodami Tavā viedveikalā 1a.lv!

Raksts tapis sadarbībā ar 1a.lv.