foto: Aldis Kļaviņš
FOTO: simtiem cilvēku teic ardievas mākslas zinātniecei Sarmītei Sīlei
Atvadīties no Sarmītes Sīles Rīgas krematorijā ieradās vairāki simti ļaužu.
Sabiedrība
2018. gada 22. marts, 15:17

FOTO: simtiem cilvēku teic ardievas mākslas zinātniecei Sarmītei Sīlei

Kasjauns.lv

Vairāki simti cilvēku Rīgas krematorijas Lielajā zālē šodien atvadījās no 74 gadu vecumā šo sauli atstājušās mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles. Vairākus gadu desmitus Sarmīte Latvijas Televīzijas ēterā stāstīja par mākslu un veidoja neskaitāmus mākslinieku portretus, bija izstāžu kuratore.

Atvadas no mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles

2018. gada 22. martā Rīgas krematorijā notika atvadas no mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles.

gallery icon

Atvadīties no Sarmītes Sīles ieradās tuvinieki, daudzi viņas talanta cienītāji, bijušie darba kolēģi un sabiedrībā zināmi ļaudis. Pēdējo cieņu izrādīja Latvijas Nacionālā teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis, tēlnieks Aivars Vilipsōns, māksliniece Frančeska Kirke, fotogrāfs Gunārs Binde, LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte un daudzi citi.

Sīle Sarmīte dzimusi 1945. gada 3. novembrī. 1975. gadā viņa beigusi Valsts Mākslas akadēmiju kā mākslas zinātnieks, bet 2014. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā ieguva maģistra grādu mākslas zinātnē. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1983. gada. Ilgus gadus strādāja Latvijas Televīzijā, pēdējos gados bijusi Dailes teātra arhivāre, kā arī bijusi izstāžu kuratore. 2006. gadā kandidējusi 9. Saeimas vēlēšanās no partijas "Jaunais laiks" saraksta.

Sarmīte veidojusi izstādes "Atkušņa romantiķis. Gleznotājs Leo Kokle", "Portreti", "Teatrālās tekstīlijas. Edītes Vīgneres personiskais teātris", Daces Lapiņas gleznu izstādi "Baltā", gleznotāja Uno Daņiļevska darbu izstādi, Elīna Maliginas (tolaik Dzelmes) izstādi "Fest Antifrigia", Andželas Strupules-Smalkās personālizstādi, Gunāra Bindes jubilejas izstādi "FotoGrāfs", izstādi "Džemmas Skulmes gleznas" un citas.

Sarmīte Sīle kļuva arī pazīstama kā viena no pirmajām leģendārā fotomākslinieka Gunāra Bindes aktu modelēm. Fotogrāfija, kurā redzama Sarmīte 17 gadu vecumā, ieguva galvenās balvas daudzās starptautiskajās fotoizstādēs. Un interesanti, ka tieši fotogrāfs ierosināja meitenei pieteikties par modeli Mākslas akadēmijā un drīz pēc tam Sarmīte Sīle augstskolā jau iestājās kā studente. Sarmīte Sīle ik pēc 10 gadiem atkal pozēja Gunāram Bindem, atkārtojot slaveno akta foto.