112
2018. gada 11. marts, 16:01

Tiesnesei izsaka rājienu par vilcināšanos, rakstot spriedumu Ogres mēra Egila Helmaņa lietā

LETA

Tiesnešu disciplinārkolēģija piemērojusi rājienu Zemgales rajona tiesas tiesnesei Zeltītei Kusiņai par nesamērīgi ilgu pilnā sprieduma sastādīšanas laiku Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa lietā, liecina Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums.

Lēmumā norādīts, ka Kusiņai ir augstāka darba noslodze nekā vidēji rajona tiesas tiesnesim, taču tas nemaina faktu, ka ar vairākkārtējo pilnā sprieduma pieejamības datuma pārcelšanu ir pārkāptas Kriminālprocesa normas, kuras nosaka to, ka pilnā sprieduma pieejamības datumu drīkst pārcelt tikai vienu reizi.

Kusiņa savā paskaidrojumā norādīja, ka Helmaņa lietas pilnā sprieduma sastādīšanas datums tika grozīts, jo pērnā gadā tika stacionēta Ogres rajona slimnīcā un pēc atgriešanās darbā nenovērtēja savas darba iespējas, tādēļ bija spiesta atkārtoti grozīt pilnā sprieduma pieejamības datumu. Tiesnese nenoliedza, ka ir pārkāpusi Kriminālprocesa normas, taču lūdza Tiesnešu disciplinārkolēģijai ņemt vērā situāciju, kas bija radusies 2017.gadā saistībā ar viņas darbnespēju.

Tāpat lēmumā norādīts, ka ir saskatāmas nepilnības Zemgales rajona tiesas Ogrē lietu sadalē un darba organizācijā, kas ir redzams pēc tiesneses noslodzes.

Kusiņas noslodze spriedumā ilustrēta ar to, ka viņas uzraudzībā atrodas vairākas lietas, kuru izskatīšanas laiks pirmajā instancē pārsniedz piecus gadus. Visilgāk viņa skata lietu, kura tika ierosināta 2005.gadā, šajā lietā sēdes atliktas desmit reizes, septiņas reizes ir pieņemts lēmums par iztiesāšanas laika grozīšanu, četras reizes pasludināti pārtraukumi, trīs reizes lieta noņemta no izskatīšanas. Nozīmējot, grozot un atliekot lietas iztiesāšanu nākamās tiesas sēdes noteiktas pēc ilgstoša laika perioda, piemēram, pēc 11 mēnešiem. Kopējais pirmās instances lietas izskatīšanas laiks šajā lietā pārsniedz 12 gadus.
Jau ziņots, ka Helmaņa advokāts Saulvedis Vārpiņš pērnā gada novembrī vērsās Tieslietu ministrijā ar lūgumu ierosināt disciplinārlietu pret Kusiņu.

Advokāts atgādināja, ka tiesa 2017.gada 27.martā nolasīja saīsināto spriedumu, vienlaicīgi procesa dalībniekiem darot zināmu, ka pilns sprieduma teksts būs pieejams 10.aprīlī. Taču minētajā datumā spriedumu nebija iespējams saņemt un tika paziņots, ka spriedums būs pieejams 10.jūlijā. Savukārt pārceltajā datumā spriedums nebija pieejams, jo tiesnese bija saslimusi. 23.oktobrī tiesnese rakstiski paziņoja, ka pilnais spriedums būs pieejams 31.oktobrī, bet arī šajā datumā tas nebija pieejams un 1.novembrī tika noteikts jauns sprieduma pieejamības datums - 1.decembris.