foto: LETA
Kustības "Par!" rosinājumu no Veselības likuma izslēgt medicīnas pakalpojumu sasaisti ar sociālajām iemaksām noraida jau sākumā
Viens no kustības "Par!" līderiem Ints Dālderis.
2017. gada 6. decembris, 13:20

Kustības "Par!" rosinājumu no Veselības likuma izslēgt medicīnas pakalpojumu sasaisti ar sociālajām iemaksām noraida jau sākumā

Kasjauns.lv / LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu šodien neatbalstīja ierosinājumus no Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta izslēgt valsts obligātās veselības apdrošināšanas pakalpojumu saņemšanas sasaisti ar sociālajām iemaksām.

Šādus priekšlikumus bija iesnieguši "Vienotības" frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība "Par!"" - Ints Dālderis, Andrejs Judins, kā arī Aleksejs Loskutovs. Neviens no šiem deputātiem neieradās uz komisijas sēdi, lai aizstāvētu savus ierosinājumus. Rezultātā komisija lēma šos priekšlikumus noraidīt.

Iepriekš "Kustība "Par!"" paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem solīja balsot pret "veselības aprūpes liegumu 300 000 Latvijas cilvēku", kā arī informēja par saviem priekšlikumiem likumprojektam.

Kā aģentūru LETA informēja partijas pārstāve Marta Krivade, ja politiskā spēka piedāvātās izmaiņas netiks ņemtas vērā, partija likumprojektu neatbalstīs.

Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā noteikts, ka veselības aprūpei tiek piešķirts finansējums 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta, sākot ar 2020.gadu.

Paredzēts, ka valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Tāpat tajā ietilps veselības aprūpes pakalpojumi, kas ārstē saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai rada apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, kā arī šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Savukārt, lai saņemtu veselības aprūpes pilno grozu, kurā ietilpst pārējie valsts apmaksātie pakalpojumi, iedzīvotājam būs jābūt valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.

Likumprojektā norādīts, ka tiesības uz valsts obligāto veselības apdrošināšanu ir personai, par kuru veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kā arī valsts aizsargātas personas vai iedzīvotāji, kas veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas, kas nākamgad nodokļu nemaksātājiem būs jāveic 1% apmērā no minimālās mēneša algas, vēl pēc gada apmērs pieaugs līdz 3%, bet 2020.gadā - jau līdz 5%.