foto: LETA
Deputāti skaidros, kāpēc cilvēkiem jāstāv rindās uz izmeklējumiem, lai gan pāri palikusi nauda
Politika
2017. gada 26. novembris, 16:18

Deputāti skaidros, kāpēc cilvēkiem jāstāv rindās uz izmeklējumiem, lai gan pāri palikusi nauda

LETA

Saeimas deputāti skaidros, kāpēc iepriekš medicīnas izmeklējumu jomā palikuši pāri līdzekļi, lai gan cilvēkiem ir jāstāv rindās uz pakalpojumu saņemšanu, aģentūrai LETA sacīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piemēram, 2016.gadā Rīgas reģiona medicīnas iestādēs no izmeklējumu veikšanai paredzētajiem līdzekļiem neesot tikuši izmantoti apmēram 1,4 miljoni eiro. Arī 2017.gada pirmā pusgada dati rāda, ka situācija "nav spīdoša", norādīja politiķe.

Tāpēc komisija centīsies noskaidrot šīs situācijas iemeslus - vai konkrētajās ārstniecības iestādēs tiek pieļautas kādas kļūdas vadīšanas līmenī, vai arī trūkst ārstu, kas sniegtu šos pakalpojumus, skaidroja Saeimas komisijas priekšsēdētāja.

Attiecīgos jautājumus plānots uzdot Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem, kā arī attiecīgajām medicīnas iestādēm, skaidroja Barča. Viņa norādīja, ka šīs lietas skatīšanu paredzēts uzticēt Sabiedrības veselības apakškomisijai.

Kā ziņots, Sociālo lietu komisija ir noslēgusi priekšlikumu uz otro lasījumu skatīšanu Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā. Drīzumā par likumprojektu būs jābalso Saeimai, un pēc tam gan komisijai, gan parlamentam būs par to jālemj galīgajā lasījumā.

Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts izstrādāts ar mērķi veicināt veselības aprūpes nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un ilgtspēju. Tajā paredzēts, ka veselības aprūpei tiek piešķirts finansējums 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta, sākot ar 2020.gadu.