Ogrē atklās pirmo Ilzes Patmalnieces personālizstādi "...no zīmuļa līdz tērpam"
foto: Publicitātes foto
Ogres muzejā 1. decembrī atklās pirmo Ilzes Patmalnieces darināto tērpu personālizstāde. Viņa ir Elitas Patmalnieces, arī tērpu mākslinieces, jaunākā māsa. Kaut arī abas māsas ļoti labi satiek un reizēm arī strādā kopā, abu mākslinieciskais un tērpu darināšanas rokraksts ir atšķirīgs.
Kultūra
2017. gada 30. novembrī, 06:19

Ogrē atklās pirmo Ilzes Patmalnieces personālizstādi "...no zīmuļa līdz tērpam"

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā 1. decembrī pulksten 19.00 atklās mākslinieces un dizaineres Ilzes Patmalnieces pirmo personālizstādi „...no zīmuļa līdz tērpam”. Ilze Patmalniece ir pazīstamās tērpu mākslinieces Elitas Patmalnieces jaunākā māsa.

Ogrē atklās pirmo Ilzes Patmalnieces personālizstā...

Ilze Patmalniece, tāpat kā vecākā māsa, par savu profesiju arī izvēlējusies tērpu radīšanu. Viņa savulaik sarunā ar žurnālu „Kas Jauns” atzina, ka abas ar māsu ir ļoti atšķirīgas, tomēr jau kopš mazotnes dzīvo saticīgi un viena otru atbalsta un papildina.

Tas, ka abas kļuvušas par tērpu dizainerēm, ir tikai likumsakarīgi — ģimenē ar šūšanu savulaik aizrāvusies mamma, un abas meitas tērpu darināšanu uztvērušas kā pašsaprotamu. Nu katra dzīvē atradusi savu ceļu, tomēr laiku pa laikam mēdz strādāt arī kopā, piemēram, pirms dažiem gadiem radot Lienes Candy skatuves tērpus „Jaunā viļņa” konkursam.

Tagad Ogres muzejā būs pirmā Ilzes Patmalnices personālizstāde, Kasjauns.lv informēja muzeja informācijas speciāliste Lāsma Padedze.

Ilzei Patmalniecei, kā daudziem modes māksliniekiem, piemīt laba formas un krāsu izjūta. Mākslas zinības apguvusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas apģērbu modelēšanas nodaļā, Tallinas Mākslas universitātē un Latvijas Mākslas akadēmijā. Mākslinieces īpašā izsmalcinātība atspoguļojas ne tikai sievišķīgajās kāzu kleitās, bet arī Latvijā atpazīstamajiem mūziķiem darinātajos tērpos, piemēram, grupai „Putnu balle”, Aishai (Aijai Andrejevai) un Valteram Frīdenbergam.

Daloties pārdomās par savu darbu, Ilze Patmalniece stāsta, ka „mode reflektē visu apkārt notiekošo - arhitektūrā, politikā, mūzikā, inovācijās. Tērps noteikti ir stāsts par konkrēto valkātāju, vizītkarte, pirmais, ko mēs pamanām. Un tas var pastāstīt ļoti daudz. Tāpēc modes mākslinieka uzdevums ir palīdzēt nodot šo informāciju. Reizēm jūtos kā tēlnieks, jo man ir dota iespēja ar tērpa palīdzību pamanīt un izcelt visu skaisto sievietē, un kaut ko paslēpt. Jābūt arī labam psihologam, lai saprastu, cik drosmīga ir nēsātāja un ko varēs iznest. Īpaša sajūta man ir darinot kāzu kleitas, tas ir darbs, kurš sniedz lielu prieku arī man”.

Pirmsākums ir zīmulis un skice. Tikai tad, atrodot labāko risinājumu, konkrētai sievietei tiek darināts tērps. Izstādē būs skatāmas kleitas, kuru radīšanai Ilze Patmalniece iedvesmu ir smēlusies no katras nēsātājas stāsta, kā arī tērpi, kuri darināti speciāli koncertprogrammām, dziesmām, fotosesijām un citiem pasākumiem. Apmeklētājiem būs pārsteigums, redzot arī citas mākslinieces prasmes – darbus, kuros attēlotas radošas idejas. Izstāde būs skatāma 1. decembra līdz nākamā gada 14. janvārim.