foto: "Tele2" arhīvs
Noskaties! "Tele2" drons dabas ainavās atradis visu Latvijas alfabētu
Pateicoties plašajam “Tele2” 4G tīkla pārklājumam, ekspedīcija noritēja veiksmīgi – dronam izdevās pārlidot pāri visai Latvijai, neatkāpjoties no sākotnējā maršruta.
Sabiedrība
2017. gada 21. novembris, 07:00

Noskaties! "Tele2" drons dabas ainavās atradis visu Latvijas alfabētu

Kasjauns.lv

Šonedēļ, 16. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas dienas ieskaņās vadošais mobilo sakaru operators "Tele2" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāja izstādi "Latvijas alfabēts". Ar speciāla drona palīdzību "Tele2" komandai izdevās atrast Latvijas dabā visus 33 mūsu alfabēta burtus – katru no tiem veido kāda īsta valsts ainava, skatāma no putna, jeb šajā gadījumā – 4G drona lidojuma. Unikālo alfabētu izstādes atklāšanas ceremonijā "Tele2" dāvināja valstij, tās simtgades jubilejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Orientējoties uz inovācijām un izaicinājumiem, “Tele2” ir radījis unikālu lidaparātu – 4G dronu, kas spēj pārvietoties visur, kur ir pieejams 4G tīkla pārklājums.

Lai izmēģinātu šo izgudrojumu un izaicinātu “Tele2”, pārbaudot tā interneta tīkla iespējas, uzņēmuma entuziastu komanda kopā ar Gustavu Terzenu un Martu Selecku devās ekspedīcijā, šķērsojot visu valsti no dienvidiem uz ziemeļiem.

Ekspedīciju “Tele2” komanda sāka Pilsrundālē un divu dienu laikā nokļuva līdz Ainažu molam, vadot lidaparātu ar 4G tīkla atbalstu. Visa maršruta garumā drons tika darbināts, pateicoties “Tele2” inženieru radītajam 4G vadības blokam, kas tika uzstādīts uz drona un pieslēgts tā vadības sistēmai. Izmantojot šādu vadības bloku, dronu var vadīt no jebkuras viedierīces, instalējot tajā speciālu lietotni.

"Tele2" izstādes "Latvijas alfabēts" atklāšana

Šonedēļ, 16. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas dienas ieskaņās vadošais mobilo sakaru operators “Tele2” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāja izstādi “Latvijas ...

gallery icon
31

Drons ātri un efektīvi spēj apsekot lielas teritorijas

“Sākotnējais 4G drona radīšanas mērķis bija efektīvi apsekot “Tele2” bāzes stacijas, kā arī veikt interneta kvalitātes mērījumus tur, kur cilvēkam ir fiziski grūti vai pat neiespējami nokļūt. Tagad ar drona palīdzību aptuveni 5 minūšu laikā varam veikt vizuālu bāzes stacijas apskati, lai novērtētu, vai speciālistam tiešām ir nepieciešams kāpt tornī. Tāpat ražošanas un testēšanas stadijā sapratām, ka, pateicoties iespējai vadīt dronu no jebkuras vietas un ātri apsekot lielas teritorijas, tas var tikt izmantots arī citiem mērķiem, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšanai vai robežu apsekošanai. Savukārt ideja par ekspedīciju radās darba procesā, lai izaicinātu pašiem sevi un pārliecinātos par “Tele2” 4G tīkla pārklājuma kvalitāti,” stāsta Normunds Lazdāns, “Tele2” tehniskais speciālists un 4G drona izstrādātājs.

foto: "Tele2" arhīvs
Šobrīd izstādi "Latvijas alfabēts" var aplūkot Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Ikdienas darbi noved pie radošas idejas

“Taču, vērojot Latvijas dabu no augšas, sapratām, ka tās reljefs, ceļu līkumi, koku stādījumi, upes ietekas un ezeri veido visdažādākās figūras un arī latviešu burtus. Grūti iedomāties, taču, lidojot pāri pļavām, samanījāmies atrast A, B un pat Ņ burtus, ko veido ābeļdārzi, ezeri vai kādi citi objekti Latvijas teritorijā. Tā nu arī radās doma par Latvijas alfabēta izveidošanu, izmantojot 4G dronu. Šādi pārlidojot valsti krustām šķērsām, atradām un iemūžinājām visus 33 burtus, ko “Tele2” ar lepnumu dāvina Latvijai simtgadē,” stāsta “Tele2” mārketinga vadītāja un 4G drona ekspedīcijas dalībniece Ilze Žukova.

foto: "Tele2" arhīvs
Izmantojot "Tele2" veidoto "Latvijas alfabētu", iespējams uzrakstīt visdažādākos vēstījumus - apsveikumus, bildinājumus un laba vēlējumus.

“Kamēr acis priecājās par skaisto zelta rudeni, mūsu prātus pārsteidza tehnoloģiskie sasniegumi un iespējas šādu lidaparātu vadīt, pat esot citā pilsētā. Piemēram, atrodoties Rīgā, varam pacelt dronu jebkur, kur ir pieejams 4G tīkls gan Latvijā, gan arī ārpus valsts robežām. Esmu pārliecināta, ka mūsu ekspedīcija ir iezīmējusi nākotnes vīziju, laiku, kad dzīve būs pilnīgi citādāka, nekā šodien. Internets pavērs mums aizvien plašākas tehnoloģiskās iespējas,” piebilda pieredzējusī ceļotāja, “Tele2” ekspedīcijas dalībniece Marta Selecka. 

Drons pārlidojis visai Latvijai

Lai arī 4G dronu var vadīt no jebkuras vietas, atrodoties simtiem kilometru tālu, ekspedīcijas laikā tika ievērota valsts likumdošana un filmēšanas komanda vienmēr atradās ne vairāk kā 500 m attālumā no lidaparāta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pateicoties plašajam “Tele2” 4G tīkla pārklājumam, ekspedīcija noritēja veiksmīgi – dronam izdevās pārlidot pāri visai Latvijai, neatkāpjoties no sākotnējā maršruta.

Visā lidojuma laikā tika nodrošināta nepārtraukta saziņa un datu plūsma starp dronu un viedierīci, ar ko tas tika vadīts.

“Mēs vienmēr esam bijuši orientēti uz inovācijām un izaicinājumiem. Man ir patiess prieks, ka “Tele2” komandas radošie prāti saskatīja potenciālu jaunajā tehnoloģijā un kopā esam radījuši kaut ko tik unikālu. Ar šo projektu “Tele2” komandai bija laba iespēja izpausties un galarezultāts ir kļuvis par mūsu pienesumu Latvijas kultūrai,” atzīmē “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Tele2 gatavojas 5G internetam

Izstādes atklāšanā "Tele2" pārstāvji ieminējās, ka jau šobrīd notiek gatavošanās nākamajai mobilā interneta paaudzei - 5G.

Vairāki tehnoloģiju giganti attīsta "5G Ready" aparatūru, ko savā tīklā jau šobrīd uzsāda un testē "Tele2".

Tele2 partneris 5G ieviešanā ir "Nokia", kas radījusi vienu no perspektīvākajām "5G Ready" aparatūrām pasaulē - "AirScale Radio Access".

Pats 5G sandarts vēl ir tapšanas procesā. Tomēr, tiklīdz darbi pie tā tehniskās specifikācijas izstrādes būs veiksmīgi noslēgušies, "Tele2" klienti būs vieni no pirmajiem, kas varēs izmēģināt 5G.

Izstāde, kas jāredz katram

Mobilo sakaru operatora “Tele2” izveidoto “Latvijas alfabēta” interaktīvo izstādi var apskatīt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 16. novembra līdz pat 30. novembrim.

foto: "Tele2" arhīvs
Ar 4G dronu uzņemtās fotogrāfijas no bibliotēkas augšējā stāva.

Savukārt interneta lietotāji ar pirmo “Latvijas alfabētu”, kas ir veidots no reāliem Latvijas dabā sastopamiem objektiem, var iepazīties lietotnē Latvijasalfabets.lv.

Lietotne jau tagad ir pieejama visiem interesentiem, un tajā var izpētīt katru burtu un uzzināt, kurā Latvijas malā tas atrodas.

Papildus lietotnē tiek piedāvāta iespēja gan sagatavot savu īpašo kartiņu un nosūtīt sveicienu mīļajiem, gan arī ar “Latvijas alfabēta” burtiem iemūžināt kādu sev ļoti zīmīgu frāzi. 

Jāpiebilst, ka apskatīt interaktīvo izstādi “Latvijas alfabēts” un iepazīt Latvijas krāšņo ainavu no putna lidojuma būs iespējams arī festivāla “Staro Rīga” laikā no 16. līdz 20. novembrim Bastejkalna parkā starp Raiņa bulvāri un kanālu.

Nāc uz izstādi vai apmeklē lietotni Latvijasalfabets.lv un apsveic savus tuviniekus svētkos, bildini mīļoto vai vienkārši ieraksti kādu sev zīmīgu vārdu, izmantojot “Tele2” “Latvijas alfabētu”!  

Plašāk par projektu lasi lietotnē Latvijasalfabets.lv. Savukārt informācija par 4G dronu un ekspedīciju pieejama “Tele2” mājaslapā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Tele2".