foto: Ekrānuzņēmums
Uz nopratināšanu izsauc cilvēkus, kuri interneta komentāros ķengāja Viļakas domi
Novadu ziņas
2017. gada 31. oktobris, 21:35

Uz nopratināšanu izsauc cilvēkus, kuri interneta komentāros ķengāja Viļakas domi

Kasjauns.lv

Cīņa par taisnību vai iebiedēšana? Šādu jautājumu radījusi apjomīga izmeklēšana lietā par neslavas celšanu masu medijos, kas uzsākta pēc vairāku Viļakas novada domes darbinieku, toskait – pašvaldības vadītāja iesnieguma. Par domei neglaimojošu komentāru rakstīšanu internetā uzsākta plaša izmeklēšana, kurā cits pēc cita uz nopratināšanu tiek saukti Viļakas iedzīvotāji, vēsta LTV "Panorāma".

Cilvēki baidās kameras priekšā runāt ar savu seju un savu vārdu, tāpēc "Panorāma" sarunas ierakstījusi, ievērojot cilvēku anonimitāti.

Komentāri lielākoties rakstīti ar segvārdiem. Tajos Viļakas domei un tās politiķiem tika pārmesta līdzekļu izšķērdēšana, savējo iecelšana amatos, bezdarbība un pat balsu pirkšana. Atsevišķos komentāros pavīdēja politiķu uzvārdi, visbiežāk - pats Viļakas mērs, kurš amatu saglabājis arī pēc vēlēšanām. Ķengāti gan vairāku pagastu vietvalži, gan vietnieki, gan deputāti.

Pavēstes ar lūgumu ierasties policijā

Pusgadu pēc vēlēšanām vairāki Viļakas puses iedzīvotāji saņēmuši pavēstes ar lūgumu ierasties policijā. Vēstulēs nav nekādu paskaidrojumu, vien lūgums ierasties uz nopratināšanu, stāsta kāda sieviete, kura vēlējusies palikt anonīma. Daudzi no izsauktajiem paši strādā ar pašvaldību saistītās iestādēs, tāpēc kameras priekšā runāt baidās - baidās zaudēt darbu. 

"Man sākumā jautāja, vai esmu rakstījusi kādus komentārus. Prasīju, par ko ir runa, par kādu vietni? Paskaidroja, ka par "Tautas panorāmu". Tā kā es pati tos neesmu rakstījusi, jāsauc visa mana ģimene," stāsta sieviete, kurai uz pēdām policija nākusi pēc tam, kad secināja: komentāri rakstīti no viņas mājas IP adreses. 

Viņai paskaidrots, ka uz policiju būs jānāk gan viņas vīram, gan bērniem, gan ciemiņiem,  kas attiecīgajā laika posmā varētu būt viesojušies viņas mājā un lietojuši viņas internetu. "Bet tā doma bija tāda - pasakiet to vainīgo personu," norāda anonīmā runātāja. 

Pratināmie Viļakas domes ķengātāji devušies uz Balvu policijas iecirkni. Tur apstiprina, ka uzsākta krimināllieta par neslavas celšanu medijos un tiek meklēti apmelojošo komentāru rakstītāji. Notiek liela apjoma izmeklēšana, neslēpj Valsts policijas Balvu iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītājs Modris Zaķis. 

Uz jautājumu, vai nodarījums ir samērīgs tam, kāds resurss šobrīd tiek tērēts izmeklēšanai, Zaķis skaidro, ka policijai nav izvēles, - ir jāizmeklē.

Pastāv iespējamība, ka lietu izbeigs nozieguma sastāva dēļ, taču Balvu iecirknī tam nevēlas piekrist un turpinās medīt komentētājus un patiesību. Vēl vismaz 20 cilvēki nav nopratināti, norāda Zaķis.

Viļakas novada mērs:

Sergejs Maksimovs (Latgales partija) norāda, ka savā ziņā mērķis jau ir sasniegts - iedzīvotāji turpmāk piedomās, vai internetā neieraksta ko melīgu vai aizvainojošu. "Kā man kā domes vadītājam paskatīties saviem darbiniekiem acīs, ja, manuprāt, pret viņiem sniegtas nepatiesas ziņas, viņi ir publiski aizvainoti?" 

Jautāts, vai tagad iedzīvotāji nebūs tik iebiedēti, ka bīsies pat muti vērt vaļā, lai kritiski izteiktos par pašvaldību, Maksimovs skaidro, ka "viņi ir vēruši un vērs. Runa ir tikai par to, vai vērs, lai apmelotu, vai lai runātu faktus".

Pilnu situācijas izklāstu skaties Anetes Bērtules sagatavotajā sižetā: