foto: LETA
Latvijā iznāk grāmata par feminisma kultūru
LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ausma Cimdiņa.
Kultūra
2017. gada 30. oktobris, 07:46

Latvijā iznāk grāmata par feminisma kultūru

Kasjauns.lv / LETA

Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu bibliotēkas zālē šodien plkst.14.30 notiks grāmatas "Kultūras feminisms. Feminisma terminu skaidrojošā vārdnīca” prezentācija, aģentūru LETA informēja LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ausma Cimdiņa.

Cimdiņa skaidroja, ka mūsdienās feminisms ir daudzdimensionāls, iekšēji pretrunīgs un izteikti daudznozīmīgs jēdziens. No feminismu tipoloģijas klāsta kā vienojošais izvēlēts kultūras feminisms jeb "cultural feminism", jēdziens, kas izkristalizējies esencialisma skolas un poststrukturālistu teorētiskajās diskusijās jautājumā par sievietes kā subjekta konceptualizāciju un identitātes krīzi 20.gadsimta 80.gados.

"Terminoloģija pēc savas būtības ir mierīga prāta produkts, vismaz tā tam vajadzētu būt, bet feministika vēl arvien ir dzīva, intelektuālām un politiskām kaislībām atvērta darbības joma, un arī jēdziens kultūras feminisms tiek lietots un izprasts dažādi. Šīs vārdnīcas virsrakstā tas domāts kā neitrāls termins femīnās diferences un sievišķā subjekta kultūrsocialās determinācijas raksturošanai, sievietes intelektuālās un mākslinieciskās jaunrades pašizpausmes un rezonanses sabiedriski politiskās dzīves arēnā aktualizācijai un izpētei," sacīja Cimdiņa.

Pievēršoties sievietes tēla tipoloģijas jautājumiem, grāmatā aprakstīti latviešu kultūras fenomeni un izmantoti latviešu autoru darbi. Piemēram, ekofeminisma ideju ilustrācijai Imanta Ziedoņa dzeja, kritušās sievietes piemēram Andreja Upīša un Ivandes Kaijas romāni, bet sievietes ideāltipa patriarhālās kultūras tradīcijā kā ideālas sievas un mātes paraugs - Krišjāņa Barona sieva Dārta, kura līdz mūža beigām neiemācījās rakstīt un savu dzīvi veltīja ģimenei, bērniem un vīram.

Lietojot vārdnīcu, lasītājs varēs uzzināt, cik daudzveidīgas feminisma pieejas sastopamas teorētiskajā literatūrā, ar ko franču feminisms atšķiras no amerikāņu feminisma un kiberfeminisms no ekofemisma. Tāpat lasītāji uzzinās anglicismu "gender" kā dzimumu socioloģijas koncepta cilmi un tā nozīmes transformācijām 21.gadsimta postfeminisma un postgendersima teorētiskajās koncepcijās.