112
2016. gada 1. maijs, 14:31

Labējie radikāļi pērn pārsvarā protestēja pret bēgļiem

Jauns.lv

Vēršanās pret patvēruma meklētāju uzņemšanu pagājušajā gadā kļuva par galveno darbības virzienu labēji radikāli orientēto personu vidū, liecina Drošības policijas (DP) pārskats par darbu 2015.gadā.

Pret bēgļu uzņemšanu vērstais noskaņojums pārskata laikā Latvijā izpaudās leģitīmu un miermīlīgu protesta akciju rīkošanā, vienlaikus agresīvie komentāri virtuālajā vidē apliecināja šā jautājuma potenciālu veicināt radikalizāciju rasistiski un ksenofibiski orientētu dažādu tautību personu vidū.

Protesta akcijās pret bēgļu izmitināšanu iesaistījās gan ilggadējie labēji radikāli orientētie aktīvisti, piemēram, aizliegtās biedrības "Gustava Celmiņa centrs" pārstāvji, gan šādu ideju atbalstītāji, kuri pēdējo gadu laikā bija atturējušies no publiskām aktivitātēm.

Taču vienlaikus protesta pasākumos aktīvi piedalījās arī personas, kuras iepriekš nebija nonākušas DP uzmanības lokā kā labēji radikāli orientētu organizāciju vai grupu dalībnieki. Tāpat šajās aktivitātēs iesaistījās arī tā dēvētie eiroskeptiķi un populisti, kuri centās izmantot bēgļu jautājumu, lai popularizētu savu negatīvo nostāju pret ES un vairotu savu popularitāti.

DP arī norāda, ka bēgļu tēma tiek aktīvi ekspluatēta Krievijas propagandā, kur patvēruma meklētāji tiek atspoguļoti kā drauds Eiropas drošībai un vērtībām. Šīs tēmas izmantošana Krievijai ļauj pozicionēties kā Eiropas patiesajam sabiedrotajam un vairot atbalstu gan labēji radikālo ideju aizstāvju, gan konservatīvi noskaņoto eiropiešu vidū. To apliecina, piemēram, pagājušā gada nogalē Krievijas galēji labēji orientētās organizācijas "Krievijas impēriskā kustība" internetā izveidotais labēji radikālo ideju atbalstošo un konservatīvi noskaņoto organizāciju sadarbības tīkls "World National Conservative Movement" ("Pasaules nacionāli konservatīvā kustība"), kam ir pievienojušies arī atsevišķi pret bēgļu uzņemšanu noskaņoti aktīvisti no Latvijas.

DP vērtējumā šādu iniciatīvu mērķis ir iegūt kontroli pār labēji radikālo ideju atbalstītājiem un konservatīvi noskaņotajām grupām, lai tās izmantotu spiediena izdarīšanai uz Eiropas valstu lēmumu pieņēmējiem atbilstoši Krievijas ārpolitiskajām interesēm. Neraugoties uz dažādiem protesta pasākumiem pret bēgļu uzņemšanu, pārskata periodā netika konstatēts sabiedrības intereses pieaugums par pievienošanos labēji radikālās idejas atbalstošām organizācijām. Pret patvēruma meklētāju uzņemšanu vērstās protesta akcijas noritēja bez incidentiem, vienīgi virtuālajā vidē atsevišķos gadījumos tika konstatēti pret bēgļiem vērsti komentāri vai ieraksti, kas pārkāpa vārda brīvības robežu.

"Tas norāda uz atsevišķu rasistiski un ksenofobiski orientētu personu potenciālu radikalizācijas risku nākotnē, tomēr 2015.gadā labēji radikāli orientētu aktīvistu radītie riski konstitucionālās iekārtas drošībai joprojām bija salīdzinoši zemi," uzsver DP.

BNS