foto: LETA
"Normāla inteliģence ir tikai pusei" - eksprezidenti komentē Vējoņa ieceri ļaut tautai vēlēt prezidentu
Latvijas Valsts eksprezidenti Valdis Zatlers un Vaira Vīķe-Freiberga.
Politika
2017. gada 2. jūlijs, 22:00

"Normāla inteliģence ir tikai pusei" - eksprezidenti komentē Vējoņa ieceri ļaut tautai vēlēt prezidentu

Kasjauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nule nācis klajā ar paziņojumu, ka jau nākamajam prezidentam būtu jābūt tautas - nevis Saeimas - vēlētam. To Vējonis grib jau drīzumā, bet tas nozīmētu grozīt Satversmi. Par ideju LTV "Panorāmai" izteicās divi eksprezidenti - Valdis Zatlers un Vaira Vīķe-Freiberga.

Runājot ar žurnālisti Oditu Krenbergu, Vaira Vīķe-Freiberga pauda bažas par naudas ietekmi variantā, ja prezidentu tik tiešām izraudzītos tauta. Ivetas Grigules (ZZS) piemērs lieliski pierāda - ja tu esi uz plakātiem un busiņu aizmugurēm, tu vari tapt ievēlēts jebkādā amatā.

"Tu uzlīmē seju uz visiem stūriem, un cilvēks komfortabli tika ievēlēts. Plakāti maksā naudu," komentē eksprezidente, velkot līdzības ar ASV prezidenta vēlēšanām, kur tika tērēti miljardi panākuma gūšanai. Tautas vēlēta Latvijas prezidenta gadījumā šis akts neizbēgami būtu saistīts ar naudu kampaņai. 

Prezidenta Vējoņa rosinājums paredz arī lielākas pilnvaras prezidentam, lielāku varu un teikšanu. Viņš to pamatojis ar faktu, ka šobrīd ļoti bremzējas reformas - kā izglītības, tā nodokļu un citas. Ar prezidenta pūlēm esot par maz. LTV norāda: arī Igaunijā prezidents nav tautas vēlēts, tomēr reformas notiek.

Bijušais Latvijas līderis Valdis Zatlers gan uzskata, ka prezidenta prioritāte norādīt valdībai ejamo ceļu ir ļoti efektīvs instruments. Vējonis pagaidām to nav līdz galam izmantojis. 

Arī Vaira Vīķe-Freiberga teic, ka arī pašreizējā kārtībā vēlētam prezidentam ir gana daudz variantu, kā savu varu realizēt. "Prezidentam ir iespēja izteikt savu viedokli un būt dzirdētam vairāk nekā jebkuram citam valstī. Kaut ko saredz, kas, viņaprāt, iet greizi - viņa paziņojums iegūst milzīgu atbalstu. Un tā ir prezidenta vara! Tam nav sakara ar viņa ievēlēšanas metodi," sacīja eksprezidente.

Krievijas ietekme? Domas atšķiras

Par to, kā Krievija varētu ietekmēt Latvijas prezidenta vēlēšanas gadījumā, ja tā būtu tautas izvēle, savs viedoklis ir Zatleram. Viņš vērš uzmanību uz šīs lielvalsts centieniem kūrēt prezidenta vēlēšanas gan ASV, gan Francijā, Čehijā un Moldovā, un Latvija nebūtu izņēmums. 

"Faktiski tas ir drošības jautājums. Ietekmēt 51 deputātu, lai viņi pieņemtu kaut kādu neprātīgu lēmumu, ir ļoti, ļoti grūti. Ietekmēt publiskas vēlēšanas ir ļoti viegli," teic Zatlers. 

Protams, nevar izslēgt arī Saeimas ietekmējamību, norāda LTV. Vīķe-Freiberga min deputātu uzpirkšanas risku. Viņa ir pārliecināta, ka gadījumā, ja vēlēšanas ietekmētu Krievijas roka, tas būtu pamanāms jau pa gabalu. Latviešiem 5 minūšu laikā būtu skaidrs, kura avīze, kuri portāli dzied slavas dziesmas vienam vai otram kandidātam, uzskata eksprezidente.

Vienlaikus viņa norāda, ka "tīri statistiski runājot" - normāla inteliģence ir tikai pusei iedzīvotāju: "Ceturtdaļa ir gudrāka par caurmēru, un ceturtdaļa ir mazāk gudrāka par caurmēru".

Kopumā Valdis Zatlers ideju par tautas vēlētu prezidentu sliecas noraidīt, taču Vaira Vīķe-Freiberga ideju atbalstītu. Ar vienu nosacījumu - ja tiktu stingri kontrolēta šādu vēlēšanu naudas plūsma.

Vairāk skaties LTV sagatavotajā sižetā: