foto: LETA
Vāc parakstus par velojoslu ierīkošanu Brīvības ielā
Riteņbraucēji mēģina nepieļaut nesankcionētās velojoslas Brīvības ielas posmā no Artilērijas ielas līdz Palīdzības ielai likvidāciju.
2017. gada 16. jūnijs, 14:23

Vāc parakstus par velojoslu ierīkošanu Brīvības ielā

Kasjauns.lv / LETA

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem" sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākusi parakstu vākšanu par velojoslu un sabiedriskā transporta joslu ierīkošanu Brīvības ielā, informēja Māris Jonovs.

Pašreiz aptuveni 80% cilvēku pa Brīvības ielu pārvietojas sabiedriskajā transportā, kājām un uz velosipēdiem, bet ielas telpa iekārtota domājot tikai par privātajā transportā braucošo ērtībām. Iniciatīvas ierosinātāji aicina Rīgas domes deputātus dot rīkojumu Rīgas domes Satiksmes departamentam, pabeidzot šogad veicamos remontus Brīvības ielā, ierīkot joslas sabiedriskajam transportam un riteņbraucējiem un atgādināt deputātiem Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā nospraustos mērķus - Rīgu padarīt gājējiem, velosipēdistiem un sabiedriskajam transportam draudzīgu un mazināt autotransporta intensitāti pilsētas kodolā, tādējādi samazinot gaisa un trokšņu piesārņojumu.

"Pēdējās nedēļās atsevišķi politiķi un ierēdņi uzstājas ar runām un publicē rakstus, klāstot, ka velosipēdu un sabiedriskā transporta joslas Brīvības ielā nav iespējams ieviest bez ielas fundamentālas pārbūves, taču nesen notikusī akcija ar velojoslu uzkrāsošanu un pirms trim gadiem detalizēti izstrādātais projekts pierāda pretējo - jau šogad Brīvības iela var kļūt cilvēcīgāka, trūkst nevis ielas platuma, bet gan politiskās gribas un izlēmības," pauž iniciatīvas autori.

Viņi uzskata, ka, ierīkojot sabiedriskā transporta joslas Brīvības ielā, tiks atvieglota pārvietošanās vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuri ik dienas pa Brīvības ielu brauc autobusos un trolejbusos, un patlaban tiek kavēti sastrēgumos. Savukārt velojoslas nepieciešamas, lai novērstu apdraudējumu gājējiem un cilvēkiem transporta pieturās, jo pašreiz vairums riteņbraucēju pārvietojas pa Brīvības ielas ietvēm, jo atrašanās uz brauktuves šķiet pārāk bīstama un traucē autotransportam. Pārdalot ielas telpu tiktu tiks sakārtota un nomierināta satiksme, padarot ielu drošāku un ērtāku visiem tās lietotājiem.

Iniciatīvu pirmajās 22 stundās parakstījuši teju 300 cilvēki.