foto: Sputnik
Krievijas šovbiznesa zvaigznes Jūrmalā nemaksā nekustamā īpašuma nodokli
Vairākas krievu slavenības Jūrmalas domei palikušas parādā nekustamā īpašuma nodokli par saviem ekskluzīvajiem kūrortpilsētas apartamentiem. Starp parādniekiem varētu būt arī slavenā Krievijas estrādes dziedātāja Larisa Doļina.
Sabiedrība
2017. gada 2. jūnijs, 06:40

Krievijas šovbiznesa zvaigznes Jūrmalā nemaksā nekustamā īpašuma nodokli

Kasjauns.lv

Boriss Moisejevs, Larisa Doļina, Natālija Ukupņika un Vladislavs Tretjaks, pēc visa spriežot, Jūrmalas domei nav nomaksājuši tūkstošos eiro rēķināmu nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par viņiem piederošiem elitāriem mājokļiem kūrortpilsētā un pašvaldība viņiem uzrīdījusi tiesu izpildītājus.

Jūrmalas dome publicējusi sarakstu ar lielākajiem nekustamā īpašuma nodokļa parādniekiem, kuriem izteikts brīdinājums un kuriem uzrīdīts tiesu izpildītājs, lai no viņiem parādu piedzītu bezstrīdus kārtībā. Starp grēkāžiem ir arī vairāki Krievijas šovbiznesmeņu vārdi.

Jūrmalas dome gan neatklāj, cik katrs konkrēti ir parādā, kāda ir viņu profesija un pavalstniecība. Tomēr, spriežot pēc publicētajiem personu vārdiem un viņu dzimšanas datiem, var secināt, ka daudzas ir pazīstamas Krievijas slavenības, kas Jūrmalā savulaik nopirkuši ekskluzīvus īpašumus, lai iegūtu uzturēšanās atļaujas Latvijā, respektīvi – Eiropas Savienībā, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Var izteikt pieļāvumu, ka 1954. gadā dzimušais Boriss Moiseev (saglabāta Jūrmalas domes mājaslapā lietotā rakstība), kas saņēmis brīdinājumus par NĪN piedziņu, varētu būt Krievijas estrādes mākslinieks Boriss Moisejevs. Brīdinājums izsūtīts arī Vladislav Tretiak, kura dzimšanas dati sakrīt ar leģendārā hokeja vārtsarga Vladislava Tretjaka datiem. Sarakstā ir arī kāda Larisa Dolina (Larisa Doļina ir populāra Krievijas dziedātāja) un Natālija Ukupnik (Natālija Ukupņika ir Krievijas mūziķa Arkādija Ukupņika dzīvesbiedre, kura Jūrmalā rīko džeza festivālu). Zināms, ka Ukupņiks iegādājies dzīvokli Majoros, tāpat kā Boriss Moisejevs, Genādijs Hazanovs, Vladimirs Vinokurs, Larisa Doļina, Sergejs Svetlakovs un daudzas citas krievu estrādes, teātra un kino zvaigznes.

Jūrmalas pašvaldības rīcībā nav drošu datu par tiem ārvalstniekiem, kuri nedzīvo Latvijā, bet iegādājušies īpašumu Jūrmalā un nemaksā vai kavē NĪN maksājumus, jo pats fakts, ka personai ir deklarēta dzīvesvieta adresē citā administratīvajā teritorijā vai pat valstī bieži vien neliecina par to, ka persona nedzīvo Jūrmalā. Brīdinājums un lēmums par NĪN piedziņu nodokļa maksātājam tiek nosūtīts uz zināmajām adresēm (deklarētā dzīvesvietas adrese ārzemēs, e-pasts, pasta adrese), bet, ja nodokļa maksātājs nav deklarējis savu dzīvesvietu, atbilstoši likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” informācija tiek publicēta pašvaldības mājaslapā.

Pašvaldībā arī norādīja, ka NĪN parāda neesamība ir viens no nosacījumiem uzturēšanās atļaujas saņemšanai vai pagarināšanai, un šis parāds varētu turpmāk liegt šīm krievu slavenībām turpmāk saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā.